Korona, lennot ja rajoitukset vuonna 2021


Lento Kroatiaan


Päivitetty 2.7.2021

Miten korona vaikuttaa Kroatian lentoihin, maahantulorajoituksiin ja matkustukseen yleensä? Voiko sinne matkustaa, onko lentoja saatavilla, mitä pitää ottaa huomioon matkaa suunnitellessa ja varatessa? Tämä kirjoitus vastaa polttavimpiin kysymyksiin Kroatiaan matkustuksesta vuonna 2021.

Voit lukea koko jutun läpi, tai hypätä suoraan sinua kiinnostavaan kohtaan alla olevan sisällysluettelon linkeistä.


Sisällysluettelo
 
No headings found

Koronatilanne Kroatiassa – Voiko sinne matkustaa?

Kannataako Kroatiaan matkustaa tällä hetkellä? Entä hieman myöhemmin? Tilanteet vaihtelevat nopeaan tahtiin eikä tulevaa voi ennustaa, mutta jotain osviittaa saa, kun katsoo viimeaikaista koronatartuntojen kehitystä ja rokotusten etenemistä.

Uudet koronatapaukset

Tästä kuvasta näet, mikä on Kroatian koronatilanne juuri nyt verrattuna Suomeen. Kannattaa myös katsoa, mihin suuntaan tartuntojen määrä on menossa. Yleensä ottaen tilanne on Kroatiassa seilannut paljon suuremmilla vaihteluilla kuin Suomessa. Välillä Kroatiassa on ollut jopa yli 10 kertaa enemmän tartuntoja kuin kotimaassa!

Positiivisten testien osuus

Positiivisuusprosentti on tärkeä luku, koska se kertoo, kuinka luotettava tuo edellä olevan kuvan tieto uusista tartunnoista on. Euroopan tautienehkäisykeskus on sitä mieltä, että 4% on luotettavuuden raja. Mitä suurempi prosenttilukema on, sitä varmemmin oikea tartuntojen määrä on paljon suurempi kuin kuvassa näyttää.

Eli jos positiivisuusprosentti on jotain suurempaa kuin 4%, älä usko ylläolevan kuvan lukemia. Ne ovat liian pienet.

Rokotustilanne

Rokotusten edistyminen auttaa matkustusta palautumaan turvalliseksi. Mitä suurempi osa ihmisistä on rokotettu kahdesti, sitä vähemmän koronavirus pääsee leviämään ja sitä vähemmän on vaara, että juuri sinä saat reissusta koronavirustaudin. Siksi alla on kuva myös Kroatian rokotekattavuudesta. Vertailun vuoksi mukana on myös Suomi.

On arveltu, että viruksen leviäminen pysähtyisi, kun kaksi annosta rokotetta on saanut noin 70% ihmisistä.

Lennot Kroatiaan – Kuinka sinne pääsee?

Yleensä ottaen on ollut hyvä idea varata lennot ainakin kolme kuukautta etukäteen. Korona-aikana tämä ei kuitenkaan päde. Tilanteet ja rajoitukset vaihtuvat niin tiuhaan tahtiin, että meillä itsellämme on tällä hetkellä noin puolentoista kuukauden kipuraja. Sitä pidemmälle ei pysty parhaallakaan kristallipallolla arvaamaan. Riski peruuntumiselle tai vähintään muutoksille kasvaa sitä enemmän, mitä kauemmin tulevaan matkaan on aikaa.

Mitä sitten pitää ottaa huomioon lentoja miettiessä? Mikä kaikki voi vaikuttaa matkan hintaan ja helppouteen ja siihen, toteutuuko se ylipäätään?

Ensinnäkin koko matka on hyvä varata yhdellä varauksella. Silloin väistämättömät muutokset ja peruutukset on helpompi hallita. Ja näitä on luvassa hyvin suurella todennäköisyydellä. Meillä on yli puolessa korona-ajan matkoista tullut merkittäviä peruutuksia ja muutoksia. Jos käytät ulkomaisia yhtiöitä Norwegian mukaanlukien, varaudu hoitamaan asiat puhelimitse englannin kielellä.

Toisekseen, jos matkustat pääkaupunkiseudun ulkopuolelta, ota huomioon junan, bussin tai kotimaan lennon osalta muutosten tekemisen helppous ja hinta. Jos siis Kroatian-lennoissa jokin muuttuu, ole valmis muuttamaan myös kotimaan matkaosuutta.

Kolmanneksi, ota huomioon eri lentoyhtiöiden vaatimat testitulokset tai rokotustodistukset. Matkalle tulee yllättävä lisähinta, jos vaikkapa kolmen hengen seurueelle pitää tehdä yli 200€ henkilöltä maksavat testit 48 tuntia ennen lähtöä.

Lentoja on pelkästään Helsingistä, eikä siis esimerkiksi Tampereelta, Turusta, Oulusta, Jyväskylästä tai Kuopiosta lennetä suoraan Kroatiaan. Näistä kuitenkin Oulusta ja Kuopiosta pääsee Finnairin lennoilla Helsingin kautta yhdellä varauksella Kroatiaan. Muilta paikkakunnilta vaihtoehtoina ovat juna tai linja-auto Helsinki-Vantaalle.

Suorat reittilennot Suomesta

Lentoaika suorilla lennoilla Helsingistä Kroatiaan on noin kolme tuntia.

Norwegian on peruuttanut omat suorat lentonsa elokuun loppupuolelle asti, eikä ole mitään takeita siitä, että elokuun lentojakaan lennettäisiin. Hyvin halpoja suoria lentoja Kroatiaan ei siis ole odotettavissa ainakaan koko kesänä.

Finnair taas aloitti reitit Helsingistä Dubrovnikiin 25.6. ja Splitiin 26.6., joten heinä-elokuussa Kroatiaan matkustaminen helpottui lentojen osalta. Halpoja nämä lennot eivät kuitenkaan missään tapauksessa ole. Toisaalta kesän hinnoissa on mukana vakuutus sen varalta, että sairastut matkalla koronaan ja joudut eristykseen, ehkä hakemaan lääkärihoitoa sekä siirtämään paluulentoasi.

Suorissa lennoissa on mukavuuden ja nopean matka-ajan lisäksi se etu, että jos jokin osa muuttuu tai perutaan, se on mahdollisesti suhteellisen helppo ja halpa hoitaa kuntoon.

Reittilennot Hollannin tai Saksan kautta

Lentoaika Helsingistä Kroatiaan vaihtelee kauttakulkulennoilla viidestä tunnista ylöspäin. Nopeimpia yhteyksiäkin löytyy suhteellisen edullisesti, joten todennäköisesti sinun ei tarvitse käyttää yli kymmentä tuntia matkustukseen.

KLM ja Lufthansa lentävät Helsingistä ainakin Zagrebiin ja Splitiin, Lufthansa myös Dubrovnikiin. Kannattaa katsoa lentoyhtiöiden omilta sivuilta, löytyykö yhden pysähdyksen reitityksiä myös muualle Kroatiaan.

KLM lentää Alankomaiden ja Lufthansa Saksan kautta, minkä vuoksi testivaatimuksissa täytyy ottaa huomioon näiden maiden kauttakulkumatkustajia koskevat maahantulorajoitukset. Ne riippuvat siitä, mikä Suomen ja Kroatian tilanne on ja mikä on kulloinenkin kauttakulkumaan oma tarve valvoa rajojaan. Lisätietoja löytyy alta Kauttakulkulentojen aiheuttamat vaatimukset -kohdasta.

Ota huomioon, että matkaan saattaa tulla hyvin paljon lisää hintaa, jos tarvitset negatiivisen testituloksen Suomesta lähtiessä! Palatessa tämä ei aiheuta yhtä suurta lovea matkakassaan, koska Kroatian päässä testaaminen on huomattavasti halvempaa.

Valmismatkat

Valmismatkoja Kroatiaan järjestävät kesä- ja syyskaudella TripX, Apollomatkat, TUI ja Aurinkomatkat. Näistä TripX lennättää matkaajat KLM:n kyydillä ja Apollomatkat sekä Aurinkomatkat Finnairilla. TUI taas käyttää sekä omia elokuussa alkavia lomalentojaan että Finnairin reittilentoja.

Valmismatkoissa on yrityksestä riippuen erilaisia lisäturvaa antavia palveluja. Esimerkiksi TUI tarjoaa Suomesta lähdettäessä koronatestin noin 100€ hintaan ja Kroatiasta palatessa ilmaiseksi. Aurinkomatkoilla reittilentojen kohdalla mainittu Finnairin koronaturva kattaa sairastumisesta aiheutuvia kuluja. Saatat valmismatkoilla myös saada tukea perillä, jos jotain sattuu.

Maahantulorajoitukset – Mitä testejä ja todistuksia tarvitaan?

Kroatiaan matkustettaessa

Ensinnäkin, koska Kroatia ei kuulu Schengen-alueeseen, tarvitset voimassaolevan passin tai EU-henkilökortin. Passin tai henkilökortin voimassaololle ei siis ole mitään lisävaatimuksia EU-kansalaisille Kroatian osalta. Jos kuitenkin aiot matkustaa Bosnia-Hertsegovinan läpi esimerkiksi Splitin ja Dubrovnikin välillä, pitää matkustusasiakirjojen periaatteessa olla voimassa 3 kk matkan jälkeen.

Suosittelemme myös ehdottomasti täyttämään etukäteen Enter Croatia – sivuilla olevan lomakkeen. Se nopeuttaa toimintaa rajalla.

HUOM! Vihreän alueen sääntö on poistettu käytöstä 1.7.2021 alkaen. Sen tilalle tuli sääntö, että saavuttaessa Schengen-alueelta, esimerkiksi Suomesta, matkaaja pääsee Kroatiaan, mikäli hänellä on hallussaan voimassaoleva EU:n digitaalinen koronatodistus. Hämmentävästi tässä kohtaa ei oteta lainkaan kantaa todistuksen sisältöön. Emme luottaisi kuitenkaan siihen, että pelkkä todistus riittäisi, vaan varautuisimme vähintään suorittamaan testin Kroatiaan saavuttaessa, ellei jokin muu allamainituista edellytyksistä täyty.

Kun matkustat ilman EU:n digitaalista koronapassia Kroatiaan, tarvitset jonkin seuraavista:

  • Negatiivinen PCR-testin (max 72h vanha) TAI antigeenitestin (ns. pikatesti, max 48h vanha) tulos. Pikatestin tulee olla Euroopan unionin hyväksymä
  • Rokotustodistus kahdesta saadusta rokotteesta, tai yhdestä Johnson & Johnson rokotteesta. Näiden pitää olla 14 – 210 päivää vanhoja
  • Rokotustodistus Pfizerin tai Modernan ensimmäisestä annoksesta, jos siitä on kulunut 22 – 42 päivää
  • Rokotustodistus Astra Zenecan ensimmäisestä annoksesta, jos siitä on kulunut 22 – 84 päivää
  • Todistus sairastetusta koronasta ja sen jälkeisestä yhdestä rokoteannoksesta. Näiden välillä saa olla korkeintaan 6 kk, ja rokotteesta maahantuloon korkeintaan 210 päivää
  • Todistus korkeintaan 180 päivää aikaisemmin sairastetusta koronasta, josta on parantunut. Parantumisen voi osoittaa negatiivisella testituloksella tai sillä, että tartunnan toteamisesta on enemmän kuin 11 päivää
  • Testaus heti Kroatiaan saavuttaessa ja karanteeni tuloksen valmistumiseen asti eli noin 6 tuntia
  • Ei mitään testiä ja 10 päivän karanteeni

Ylläoleva tarkoittaa siis, että Kroatiaan voi saapua ilman testitulosta ja suorittaa testin saapuessaan. Tämä on kätevä vaihtoehto, jos ei välitä testiä seuraavasta kuuden tunnin karanteenista tuloksen valmistumista odotellessa. Splitissä ja Zagrebissa testipaikka on heti lentokentällä, Dubrovnikissa joutuu hakeutumaan paikallisten testauspaikkaan. Hinta on suomalaiseen testiin verrattuna erittäin edullinen, alimmillaan 500 HRK eli noin 70 €.

Rokotustodistukseksi käy siis Suomen 22.6.2021 käyttöönottama EU:n digitaalinen rokotustodistus, jonka voi itse tulostaa Omakannasta.

Bosnia-Hertsegovinan läpi Kroatian eteläosaan tai sieltä muualle maahan matkustettaessa ei tarvita testejä eikä todistuksia kumpaankaan suuntaan, kunhan ei viivy BiHin puolella tuntia pidempään eikä poistu autosta siellä.

Päivitämme tiedot seuraavan kerran 16.7. Lisätietoja: MUP Republika Hrvatska

Suomeen palatessa

Kun saavut Suomeen, joudut joko esittämään testituloksen, rokotustodistuksen tai todistuksen sairastetusta koronavirustaudista, tai menemään ilmaiseen koronatestiin heti kentällä ennen varsinaista maahanpääsyä. Tämän jälkeen joudut omaehtoiseen karanteeniin ainakin kolmeksi päiväksi. Karanteenista vapaudut, kun käyt toisessa testissä kotikunnassasi. THL:n matkustusohje kertoo ohjeet tarkemmin.

Finnair edellyttää kaikilta Suomeen lentäviltä matkustajilta joko todistuksen negatiivisesta koronavirustestituloksesta, koronavirusrokotetodistuksen tai lääkärintodistuksen, josta käy ilmi, että henkilö on sairastanut koronavirusinfektion viimeisen 6 kuukauden aikana, mutta on matkan alkaessa täysin oireeton ja matkustuskunnossa. Tarkat vaatimukset löydät Finnairin matkustustiedotteesta.

Kauttakulkulentojen aiheuttamat lisävaatimukset

Kroatiaan pääsee siis kauttakulkulennoilla joko Alankomaiden tai Saksan kautta. Jos lennät jommankumman maan kautta, joudut ottamaan huomioon myös tämän maan rajoitukset ja vaatimukset. Ne vaihtuvat niin tiuhaan tahtiin, että olisi täysin mahdotonta pitää tätä sivua ajantasaisena tältä osin.

KLM:n osalta voit tarkistaa vaatimukset KLM:n koronasivulta ja Alankomaiden virallisilta koronarajoitussivuilta.

Lufthansan kohdalla löydät tietoa Lufthansan koronasivulta ja Saksan virallisilta koronarajoitussivuilta.

Autolla saapumisesta – Voiko Euroopan läpi ajaa?

Tässä tietopaketissa keskityttiin lentomatkailuun, koska toisaalta suurin osa suomalaisista saapuu lentäen, ja toisaalta koska Euroopan läpi ajettaessa liikkuvia osia tulee moninkertaisesti enemmän. Autolla saapuminenkin kuitenkin onnistuu.

Olemme kuulleet Euroopan läpiajosta Suomesta Kroatiaan ilman minkäänlaisia ongelmia, mutta toisaalta olemme kuulleet myös suurista ongelmista mm. Ranskassa ja tietyissä Baltian maissa. Yleisesti ottaen kauttakulkuliikenne sallitaan lähes maasta riippumatta.

Autolla tultaessa Kroatiaan on rajalla periaatteessa samat rajoitukset voimassa kuin ylläolevassa tekstissä on mainittu. Kauttakulkumaiden rajoitukset ja määräykset vaihtelevat hyvinkin tiiviisti, joten kannattaa tarkistaa, mitä milloinkin on voimassa oman reitin varrelle osuvien maiden osalta. Lisäksi jos joudut yöpymään jossain Suomen ja Kroatian välillä, kohtaat luultavasti suuremmat rajoitukset kuin jos poistut maasta 12 tunnin kuluessa.

Autolla matkustusta puolestaan helpottaa se, että voit lyödä suunnitelman lukkoon vaikka vasta lähtöpäivänä. Et joudu kokemaan lentomatkaajien hermostunutta odotusta siitä, mitä osia matkasta perutaan ja mitä vaatimuksia tulee lisää ennen matkan alkua. Ja voitpa kohtuu helposti muuttaa suunnitelmaa jopa kesken matkankin!


Matkustaminen Kroatiaan on mahdollista myös tällä hetkellä. Se saattaa välillä tuntua lähes mahdottomalta palapeliltä kaikkine vaatimuksineen ja rajoituksineen, mutta kyllä se onnistuu, kun osaa vain ottaa kaiken tarvittavan huomioon. Joten sretan put eli hyvää matkaa, jos päätät matkustaa!

Tilaa Kroatian Uutiset suoraan sähköpostiisi! Saat meiltä päivän uutiset näppärästi yhteen viestiin koottuna. Emme luovuta tietojasi kolmansille osapuolille emmekä lähetä roskapostia. Voit irtisanoa tilauksesi ihan milloin vaan. Ja tämä ei siis maksa yhtään mitään.