Elina Braz de Almeida

Elina Braz de Almeida asuu ja johtaa evankelis-luterilaista seurakuntaa hauskannimisessä kaupungissa, Kutinassa. Kaupunki on ollut tärkeä paikka suomalaisille jo Jugoslavian ajoista lähtien, seurakunta on nimittäin ollut suomalaispapin johtama jo ennen Elinan aikaa, usean vuosikymmenen ajan. Sinne on lisäksi suunnannut useampikin teologian opiskelija suorittamaan opiskeluihin kuuluvaa harjoitteluaan. Näin teki aikoinaan parikymmentä vuotta sitten myös Elina, joka on edelleen samalla reissulla.

“Kun opiskelin kirkon nuorisotyönohjaajaksi ja sosionomiksi, tarkoituksenani oli suorittaa opiskeluihin kuuluva ulkomaanharjoittelu aivan jossain muualla kuin Kroatiassa”, Elina kertoo ja jatkaa: “Valmiiksi sovittu harjoittelupaikka kuitenkin peruuntui, ja niinpä opettajani ehdotti suuntaamista Kroatiaan ja Kutinaan. Minä suuntasin, ja vietin näin neljä kuukautta täällä harjoittelussa”. Opiskelujen jälkeen Elina lähetettiin lähetystyöhön Kroatian evankelisen kirkon palvelukseen Kutinaan. Työ alkoi nuorten ja lasten parista. Myöhemmin kirkon kutsusta Elina suoritti Zagrebissa teologian maisterin tutkinnon ja siirtyi johtamaan Kutinan seurakuntaa.

Nykyisin Elina siis toimii Kutinan pienen evankelis-luterilaisen seurakunnan pastorina ja kirkkoherrana. Hän kertoo, että vaikka seurakunta ei ole kovin suuri, on työ laaja-alaista. “Ei minulla varsinaisesti ole vapaa-aikaa. Kun menen esimerkiksi kauppaan, siellä on aina joku, joka haluaa jutella tai kertoa kuulumisia. Niinpä olen käytännössä töissä koko ajan. Mutta tämä tehtävä on minulle enemmän elämäntapa kuin varsinainen työ.”

Vapaa-aikanaan ja silloin kun Elina haluaa päästää irti työstään, hän matkustaa brasilialaissyntyisen miehensä kanssa Kroatian lähistöllä sijaitseviin suuriin kaupunkeihin kuten Wieniin, Sarajevoon tai Budapestiin. “Näin pääsen kunnolla irti työelämästä, mitä aina välillä tarvitsee”, Elina kertoo.

Arjessa Elina kertoo rentoutuvansa liikkumalla luonnossa, lenkkeilemällä ja ‘varastamalla’ iltoja miehensä kanssa vaikkapa yhteiseen ravintolailtaan. “Meillä on täysin erilaiset rytmit, mutta kun rauhoitumme ja menemme yhdessä syömään tai elokuviin, voimme keskittyä vain toisiimme”, hän kertoo.

Kun Elinalta kysyy hänen mielipidettään Kroatiasta, hän haluaa painottaa, kuinka monimuotoinen maa Kroatia on. “Rannikolle tai saarille mennessä ei vaan voi mennä vikaan, siellä on kaunista ihan joka paikassa”, Elina kertoo ja jatkaa: “Lisäksi Kroatiassa on paljon muutakin – on Istria, on Slavonia, on vuoristot. Tämä maa todellakin tarjoaa jokaiselle jotakin.”

Kun on asunut ja elänyt maassa lähes kaksikymmentä vuotta, esille nousee myös niitä ei-niin-mukavia, joskus jopa hieman ärsyttäviä puolia asuinmaasta. Ensimmäisenä Elinan mieleen tulee kroaattien aikakäsitys. “Päästäkseen sisälle siihen, mitä joku ihminen tarkoittaa sillä, että hän aikoo tulla pian, pitää tuntea tämä ihminen. ‘Pian’ saattaa nimittäin tarkoittaa sitä, että hän tulee viiden minuutin tai vaikkapa kolmen tunnin päästä. Se riippuu täysin siitä, kuka näin sanoo”, Elina nauraa.

Lisäksi Elinan tekee surulliseksi Kroatian yhteiskunnassa rehottava korruptio ja lahjonta. “Tämä vaikuttaa siihen, ettei nuorilla juurikaan ole näköalaa tulevaisuuteen, ja niinpä valitettavan moni suuntaa ulkomaille paremman elämän toivossa”, Elina sanoo. Häntä harmittaa myös, ettei Kroatia välttämättä osaa hyödyntää kaikkia niitä mahdollisuuksia, joita sillä olisi. “Tämä maa sijaitsee käytännössä keskellä Eurooppaa. Sillä on mahtavat luonnonvarat, ja ilmasto suosii esimerkiksi maataloutta. Valitettavasti Kroatia ei vaan jostain syystä osaa hyödyntää kaikkea tätä.”

Suomeen Elina on säännöllisesti yhteydessä jo työnsä puolesta. Hänellä on Medialähetys Sanansaattajat ry:n lähetystyöntekijänä ns. Suomi-jaksoja, jolloin hän viettää muutaman kuukauden entisessä kotimaassaan. Tuolloin on aikaa myös tavata Suomessa asuvia vanhempia ja muuta perhettä, jotka muutoin yleensä lentävät Kroatiaan Elinaa ja hänen perhettään tapaamaan. Lomansa Braz de Almeidan perhe viettää usein Suomessa tai Brasiliassa. Monikielisen perheen nelivuotias tytär puhuukin jo neljää kieltä!

Elina kertoo lopuksi: “Minut tänne tuoneen harjoittelun perinne suomalaisopiskelijoiden parissa jatkuu yhä. Nykyään järjestän itse harjoittelujaksoja opiskelijoille täällä Kutinassa”. Kaupungin nimikin jaksaa yhä edelleen huvittaa: “Lienee osoitus Jumalan huumorintajusta, että hän on luonut evankelis-luterilaisen kirkon pitkän suomalaisperinteen nimenomaan Kutina-nimiseen paikkaan Kroatiassa”.

Voit tukea Elinan työtä Kutinan seurakunnassa tekemällä lahjoituksen Medialähetys Sanansaattajien sivuilla.

Tilaa Kroatian Uutiset suoraan sähköpostiisi! Saat meiltä päivän uutiset näppärästi yhteen viestiin koottuna. Emme luovuta tietojasi kolmansille osapuolille emmekä lähetä roskapostia. Voit irtisanoa tilauksesi ihan milloin vaan. Ja tämä ei siis maksa yhtään mitään.