28 huhtikuun, 2021

Tomislav

Tiesitkö, että Kroatia tunnustettiin ensimmäistä kertaa itsenäiseksi valtioksi jo 7. heinäkuuta vuonna 879? Maa sai itsemääräämisoikeuden 46 vuotta myöhemmin, kun maan ensimmäiseksi kuninkaaksi nousi Tomislav vuonna 925. Tomislav toimi kuninkaana vain kolmisen vuotta, mutta itsemääräämisoikeus kesti sentään parisataa vuotta. Nykyisen itsenäisyytensä Kroatia on saavuttanut 25. kesäkuuta vuonna 1991, kun se irtaantui Jugoslaviasta.

Kroatia on siitä kummallinen maa, että sillä on kaksi ’itsenäisyyspäivää’. Toista niistä vietetään kesäkuun 25. päivä, joka on siis päivä, jolloin Kroatia ilmoitti Jugoslavialle irrottautuvansa liittotasavallasta. Päivää kutsutaan kansallisuus- tai valtiollisuuden päiväksi. Toinen, se varsinainen itsenäisyyspäivä on lokakuun 8. päivä, jolloin vuonna 1991 Kroatia virallisesti julistautui itsenäiseksi valtioksi.

Tilaa Kroatian Uutiset suoraan sähköpostiisi! Saat meiltä päivän uutiset näppärästi yhteen viestiin koottuna. Emme luovuta tietojasi kolmansille osapuolille emmekä lähetä roskapostia. Voit irtisanoa tilauksesi ihan milloin vaan. Ja tämä ei siis maksa yhtään mitään.