Gospićin kaunein kohta

Me Kroatian uutisissa olemme kiertäneet tätä maata edestakaisin. Perusperiaatteemme on, että kirjoitamme vain kohteista, joissa olemme itse käyneet. Matkan varrella eteemme on pompsahdellut yllättäviä kohteita, joihin mennessämme emme todellakaan ole odottaneet kokevamme mitä lopulta olemme kokeneet. Ja sitten saavuimme upean Likan vuoristoseudun keskellä jokien yhtymäkohdassa kyhjöttävään Gospićiin.

Gospicin huonokuntoisia taloja
Gospićin keskusaukion vierustan surullisia taloja

Kuten niin monella Kroatian kohteella, alueen historia alkaa jo kivikaudelta jatkuen illyrialaisten ja roomalaisten mukana antiikin aikaan. Nykyisen kaupungin ensimmäinen asutus on vuodelta 1263, mutta varsinainen kaupunki alkoi muodostua ottomaanien vallan aikana 1500- ja 1600-luvuilla. Vuonna 1689, kun alue saatiin valloitettua takaisin turkkilaisilta, Gospićista tuli Likan alueen hallinnollinen keskus.

Nyky-Gospić on Kroatian piirikuntien pääkaupungeista surkein. Ihan oikeasti surkein. Koko alue on kokenut 1900-luvun alun kukoistuskauden jälkeen vaipumisen ei pelkästään unholaan vaan myös syrjään kaikesta. Jo Jugoslavian aikana koko Lika jäi takamaaksi maantieteellisten, taloudellisten ja varsinkin poliittisten seikkojen vuoksi, eikä se ole vieläkään löytänyt tietään takaisin. Myöhemmin vuosien 1991 – 1995 Kroatian sodassa Gospićin kaupunki koki kovia, minkä voi vielä tänäkin päivänä aistia kaupungissa.

Gospic, ammuttu talo
Gospicissa on sodan merkit paikoitellen vielä selvästi nähtävissä, kuten ammusten tekemät reiät tämän talon seinässä

Kun kulkee Gospićin keskustassa, tulee lähinnä murheelliseksi. Vain muutama keskustan vanhoista rakennuksista on yhtään missään kunnossa, jos huonoa kuntoa ei lasketa. Ikkunattomia autiotaloja riittää. Kaupunki on lisäksi kruunattu 70-luvun laatikkorakennuksilla, joista niistäkin moni on päässyt rapistumaan. Lisäksi Gospić sijaitsee alueella, jossa on usein hyvin harmaata – pitkäaikaisten säätilastojen mukaan alueella jopa viisi kuukautta vuodesta sataa joko lunta tai vettä.

Surullinen kävelykatu
Gospicin kävelykatu on surullinen kokemus. Huomaa huhtikuun lopun lumikasa

Jos Gospić voi jollain ylpeillä, se voi ylpeillä Nikola Teslalla. Kaupungista ei kerta kaikkiaan voi puhua mainitsematta maailmankuulua keksijää. Hän oli oikeastaan serbi, mutta niin oli kolmasosa seudun asukkaista muutenkin tuohon aikaan. Nikola syntyi ortodoksiseen pappisperheeseen läheisessä Smiljanin kylässä, mutta kävi koulua Gospićissa. Hänen syntymäkodissaan noin seitsemän kilometrin päässä kaupungin keskustasta on tänä päivänä hänelle omistettu museo. Gospićissa seisonut Nikola Teslan patsas räjäytettiin Kroatian sodan yhteydessä vuonna 1992, mutta aivan äskettäin, 4.5.2021, kaupunki vihdoin sai uuden patsaan tästä merkkihenkilöstään.

Gospićin ympärillä sitten riittääkin nähtävää ja koettavaa. On Velebitin ja Paklenican kansallispuistot, eikä Plitvicen kuuluisille järvillekään ole matkaa kuin reilu 60 kilometriä. Myös Lika-joki on erikoinen siinä mielessä, ettei se laske lainkaan mereen, vaan katoaa karstikallioiden uumeniin keskellä vuoristoa. Alueella on myös useampi luola sekä seikkailupuistoja. Alla olevalla yllättävän upealla Gospićin kaupungin esittelyvideolla keskitytäänkin juuri tähän kauniiseen ympäristöön, ja hyvästä syystä.

Sää Gospićin alueella on jännä, sillä se on erilainen kuin melkein missään Kroatian kolkassa. Kaupunki sijaitsee yli puolen kilometrin korkeudessa karstiylängöllä, mistä johtuen siellä vallitsee viileä mannerilmasto. Tämän takia kesät ovat lyhyitä ja talvet kylmiä sekä erittäin lumisia. Lunta sataa joulu-helmikuussa joka toinen päivä, ja useina päivinä vuodessa jopa yli puoli metriä! Gospićin kaupungin ennätys lumensyvyydessä onkin käsittämättömät 285 cm.

Kesällä Gospićissa on usein hellettä, mutta tämä rajoittuu lähinnä heinä- ja elokuuhun. Heinäkuussa myös sataa vain kolmasosan marraskuun lukemista. Rantalomasta Gospićissa ei kuitenkaan kannata haaveilla, sillä kaupungin jokirantojen entiset uimarannat on päästetty kasvamaan umpeen. Niinpä turistipaljoudesta tässä Kroatian yhdessä surullisimmista kaupungeista ei todellakaan tarvitse olla huolissaan.

Gospić, Novčica-joki
Gospićin läpi virtaa Novčica-joki, joka on Likan sivuhaara. Joen rannalla olevat uimarannat on päästetty kasvamaan umpeen. Huomaa huhtikuun lopun lumiset rinteet taustalla

Lopuksi toimituksen arvio Gospićista.

  • Kiitämme:
  • Kaunista liikenneympyrän ympärystää kirkkoineen
  • Joenrantamaisemaa varauksin
  • Sijaintia upean luonnon lähistöllä
  • Moitimme:
  • Kaupungin yleistä rähjäisyyttä
  • Kylmyyttä ja harmautta
  • Keskusaukion 70-luvun laatikkokauppoja
  • Koko kaupungin surullista ilmettä

Kannattaako käydä:
Eipä juuri. Mene Gospićiin ainoastaan jos haluat omin silmin nähdä, miltä Vukovarin jälkeen sodassa toiseksi vaurioitunein kaupunki näyttää. Tai jos kaipaat majapaikkaa lähiseudun luontonähtävyyksien kiertämiseen. Tai jos loma on ollut liian mukava. Gospić palauttaa sinut taatusti maanpinnalle.

Gospićin keskusaukio
Gospićin keskusaukion patsaan ympärillä on useampikin 70-luvusta muistuttava betonikolossi

Linkki Gospićin kaupungin puoleksi kroatiankielisille turistisivuille

Tilaa Kroatian Uutiset suoraan sähköpostiisi! Saat meiltä päivän uutiset näppärästi yhteen viestiin koottuna. Emme luovuta tietojasi kolmansille osapuolille emmekä lähetä roskapostia. Voit irtisanoa tilauksesi ihan milloin vaan. Ja tämä ei siis maksa yhtään mitään.