Splitin lentoasema, Kroatia

Nyt on toimitus testannut, kuinka toimii Kroatiaan saapuminen ilman testiä ECDC:n määrittelemältä vihreältä alueelta. Haastavaa oli. Sekä Suomesta lähtiessä että varsinkin Kroatian rajalla.

Helsinki-Vantaan lähtöselvityksessä KLM:n virkailija kyseli negatiivista testitulosta, ja hämmentyi kovin, kun oltiin matkustamassa ilman etukäteistestausta. KLM:n säännöistä ei löytynyt mitään mainintaa vihreistä alueista, mutta painokkaiden ”matkustatte sitten täysin omalla vastuulla” -muistutusten jälkeen meni läpi, että käydään Kroatian päässä testissä. Amsterdamin vaihtoa vartenhan ei testiä matkustushetkellä tarvittu Suomesta lähdettäessä.

Matkalla ei ilmennyt sen kummempia ongelmia. Mutta tilanne muuttui, kun päästiin Kroatian rajalle passintarkastukseen. Rajapoliisi ei ollut mistään vihreistä alueista kuullutkaan. Eikä auttanut, että näytettiin hänelle Kroatian hallituksen virallisilta maahantulosivuilta, että kyllä tässä sanotaan, että vihreiltä alueilta saa tulla maahan ilman testiä.

Rajavartijan kommentti oli kroatialaiseen tapaan: ”Hallitus on hallitus, poliisi on poliisi”. Eli vaikka hallituksen sivuilla jotain sanotaan, jos poliisi on toista mieltä, niin se on. Tilanne ei kuitenkaan ollut mitenkään huolestuttava, koska koko ajan oli tiedossa, että testin voi tarvittaessa tehdä heti kentän ulkopuolella.

No, poliisi oli hyvin ystävällinen, eikä halunnut kuulemma laittaa meitä karanteeniin. Niinpä hän lähti erikseen selvittämään asiaa. Hänen juuri tehdessä lähtöä tuli mieleen, että ystävällinen lukijahan oli lähettänyt meille toimitukseen viestiä, jossa oli kuvankaappaus hänen keskustelustaan poliisin kanssa juuri tästä aiheesta (mistä suuri kiitos!). Joten äkkiä kaivamaan sekin kännykältä esiin ja näytille.

Lopulta rajapoliisi sai selvitettyä, että kyllä vihreitä alueita sittenkin on, ja niistä on luvallista tulla maahan ilman testiä. Enää ei tarvinut muuta kuin todistaa, että todellakin olimme sellaisesta paikasta tulossa. Tähän tarkoitukseen kelpasi passi, jossa luki kotikunnan nimi. Ja taas poliisi kävi tutkimassa, että missäköhän tämännäköinen paikkakunta sijaitsee, ja miten se suhtautuu ECDC:n koronakarttaan.

Ja lopulta päästiin läpi! Kera ystävällisten selitysten, että ei näistä säännöistä kukaan voi pysyä kärryillä, ne kun muuttuvat jatkuvasti. No ei muuta kuin hymyä ja nyökyttelyä, kaikkihan oli nyt kunnossa. Mutta vain sen takia, että kohdalle sattui rajapoliisi, jolla oli hyvä päivä. Huonona päivänä ei olisi lähdetty erikseen selvittämään ja näkemään vaivaa. Olisi vaan sanottu, että olet karanteenissa, mene testiin.

Eli kyllä, vihreän alueen sääntö on voimassa. Mutta varaudu siihen, että olet ainoa, joka siitä tietää.


Kroatiaan matkustamisessa tulee Ulkoministeriön matkustustiedotteen mukaan edelleen noudattaa erityistä varovaisuutta. Enää ei kuitenkaan tarvitse välttää tarpeetonta matkustamista.

Lisätietoa koronan aiheuttamista vaatimuksista ja kommervenkeista kattavassa tietopaketissamme.

Tilaa Kroatian Uutiset suoraan sähköpostiisi! Saat meiltä päivän uutiset näppärästi yhteen viestiin koottuna. Emme luovuta tietojasi kolmansille osapuolille emmekä lähetä roskapostia. Voit irtisanoa tilauksesi ihan milloin vaan. Ja tämä ei siis maksa yhtään mitään.