13 maaliskuun, 2021

Hum

Istrian niemimaan keskiosissa keskellä metsää mäen päällä nököttää pienenpieni muurien ympäröimä kaupunki nimeltä Hum. Kaupunki on vain sata metriä pitkä ja 30 leveä. Lähes kaikki sen talot on rakennettu niin, että osa talosta on kaupunkia ympäröivän muurin sisällä. Viimeisimmän virallisen väestönlaskun mukaan kaupungissa asustaa ympärivuotisesti 30 henkilöä. Paikalliset tituleeraavatkin Humia maailman pienimmäksi kaupungiksi.

Hum, maailman pienin kaupunki
Hum; kaupunki on ympäröity muureilla

Jos ja kun vierailet kaupungissa, kuten toimitus vahvasti suosittelee, kannattaa huomioida, että muurien ulkopuolella sijaitseva kaupungin omistama pysäköintipaikka on maksullinen. Portilla päivystää henkilö, jolta saa ostaa pysäköintilipun ja sen mukana ojennettavan Humin historiasta kertovan esitteen. Kun toimitus kävi Humissa, portinvartija sattui saapumaan työpaikalleen juuri, kun ajoimme parkkipaikalle johtavaa tietä ylöspäin. Kun myöhemmin kävelimme kojun ohi, herraa ei näkynyt missään. Kuten ei myöskään silloin kun olimme poistumassa. Joten pysäköinti maksaa, jos pysäköinninvalvojalla ei satu juuri olemaan kahvi-, lounas- tai jokin muu tauko.

Hum, jota kutsutaan myös nimellä ‘tryffelien kaupunki’, mainitaan historiankirjoissa jo vuonna 1102, ja se on tänä päivänä koko maailman mittakaavassakin erittäin harvinainen esimerkki keskiaikaisesta kokonaan muurien sisään rakennetusta kaupungista.

Humia kiertäessä ei nokka kauan tuhise. Se on sen verran pieni, että samaan päivään kannattaa mahduttaa myös läheinen Buzetin vanhakaupunki, joka sekin, aivan kuten Hum, sijaitsee jyrkän mäen päällä. Buzetiin, joka on alueen hallinnollinen keskus, ei Humista ole matkaa kuin vajaa kymmenen kilometriä.

Lopuksi vankka ravintolasuositus. Istrian niemimaa, jossa tänään pyörimme, on tunnettu mm. tryffeleistään. Niitä sekoitetaan lähes kaikkeen, jopa olueen, mikä toimituksen mielestä kuulostaa hieman arveluttavalta. Ja koska olemme Istriassa, täytyyhän niitä tryffeleitä maistaa. Kannattaa suunnata kolmanteen pittoreskiin pikkukylään nimeltä Roč. Sieltä löytyi aivan loistava ruokapaikka nimeltään Ročka Konoba. Toimitus suosittelee vahvasti tilaamaan kyseisessä ravintolassa tryffeliruokia ja maistelemaan samalla myös oliiviöljyjä – nekin ovat Istriassa huippulaatuisia.

Hum; tryffelit
Hum on tryffeleiden kaupunki
Hum
Hum on nopeasti kierretty

Tilaa Kroatian Uutiset suoraan sähköpostiisi! Saat meiltä päivän uutiset näppärästi yhteen viestiin koottuna. Emme luovuta tietojasi kolmansille osapuolille emmekä lähetä roskapostia. Voit irtisanoa tilauksesi ihan milloin vaan. Ja tämä ei siis maksa yhtään mitään.