8 kesäkuun, 2021

Tietä, merta, synttärikakku, Kroatia

Kroatian Uutiset juhlii tänään 1-vuotissynttäreitään. Sillä tasan vuosi sitten, 8. kesäkuuta 2020, julkaisimme ensimmäisen uutisemme Facebookissa. Ja uutisillahan me lähdimme liikkeelle. Halusimme kertoa suomeksi, mitä tässä maassa tapahtuu.

Joku niksahdus kuitenkin tapahtui viime maaliskuussa, kun aloitimme juttusarjan piilotetusta Kroatiasta. Tarkoituksena oli kertoa paikoista, joihin ei välttämättä perusturisti eksy. Ja saimme paljon innostunutta palautetta! Niinpä jäimme sille tielle.

Veliki Tabor

Huhtikuussa edistyimme niin, että saimme julkaisualustan siirrettyä Facebookista omille sivuillemme. Tämä auttoi meitä avaamaan lukijoillemme Kroatian hienoutta entistä laajemmin, kun pystyimme näyttämään kuvat ja tekstin juuri sellaisina kuin se meidän mielestämme tuo parhaiten Kroatian esiin.

Samalla aloitimme kolme uutta juttusarjaa. Piirikuntien pääkaupungit esitteli, noh, piirikuntien pääkaupunkeja. Niitähän on siis 20, joista tähän mennessä on esitelty kahdeksan. Tiesitkö että -sarja on kertonut lyhyesti Kroatian kiinnostavista ja välillä ehkä omituisista piirteistä ja historian henkilöistä.

Karlovac

Ja ylivoimaisesti suurimman suosion on saanut juttusarjamme kroatiansuomalaisista. Sarjassa maassa elävät suomalaiset ovat kertoneet omista kokemuksistaan, siitä mikä heitä Kroatiassa miellyttää, miten he aikoinaan ovat tänne ajautuneet ja kuinka he täällä viihtyvät. Kroatian Uutiset haluaa tässä yhteydessä kiittää kaikkia mukaan lähteneitä kroatiansuomalaisia. On ollut kiehtovaa jakaa tarinanne.

Ja kun tälle tielle on lähdetty, eiköhän jatketa samaan malliin tästä eteenpäinkin! Piirikuntien pääkaupungit -juttusarja on pahasti kesken ja vaiheessa, mutta ei hätää. Kaikki loputkin kaupungit on vierailtu, ihmetelty, kuvattu ja arvosteltu. Juttusarja jatkuu siis syksyllä.

Knin

Samoin Tiesitkö että -sarjan materiaali ei todellakaan tule loppumaan kesken. Ikinä. Sen verran mielenkiintoisia, jännittäviä ja outoja juttuja tästä maasta löytyy.

Myös Kroatiaan liittyvien ihmisten esittelyä aiomme jatkaa. Tämä on vielä sillä asteella, ettemme voi paljastaa juuri nyt enempää, mutta ehkäpä joku tunnettu henkilökin saadaan mukaan… Katsotaan, miten käy!

Luonnollisesti aiomme koluta kaikki mahdolliset tapahtumat, jotka jotenkin liittyvät Suomeen, ja raportoida niistä täällä. Tiedossa tässä vaiheessa on ainakin Kävele naiselle ammatti -tapahtuma syyskuussa siihen liittyvine oheistapahtumineen.

Zagreb

Ja tietysti, tietysti aiomme kertoa näkemisen arvoisista paikoista ja reiteistä ympäri Kroatiaa! Meillähän on esimerkiksi saaret vielä melkein kokonaan esittelemättä. Niinpä nyt on aika pistää pillit pussiin hetkeksi aikaa ja keskittyä taas löytämään ja kokemaan, kiertämään tätä maata ristiin rastiin. Niin, että voimme taas syksyllä kertoa jännittävistä, kauniista, huimista paikoista. Sillä sitä me haluamme tehdä.

Tosin jos tässä maassa tapahtuu kesän aikana jotain täysin ihmeellistä tai poikkeavaa, lupaamme luonnollisesti kertoa siitä myös kesken loman. Esimerkkinä mainittakoon, että jos jalkapallon EM-kisojen loppuottelussa 11. heinäkuuta Lontoon Wembleyllä kentälle juoksevat Kroatian ja Suomen maajoukkueet, meidän lomamme on poikki.

Vuoden vanha Kroatian Uutiset aloittaa siis toisen vuotensa lomailemalla Kroatiassa. Jos sinäkin haluat tänne, tietopaketissamme on vinkkejä, miten se onnistuu kesällä 2021. Mutta vietitpä lomaa sitten Suomessa, Kroatiassa tai jossain muualla, oikein hyvää, kaunista ja rentouttavaa kesää sinulle. Palaamme linjoille elokuun loppupuolella.

Kastela

Loppuun vielä tunnelmia ensimmäisen vuoden varrelta.


Olemme käyneet ihmettelemässä Kroatian eteläisintä kolkkaa, josta katselimme hieman kaihoisasti Montenegron rannikkoa. Olemme käyneet niin pohjoisessa kuin maan rajojen sisällä pääsee, mutta emme ole unohtaneet myöskään länttä kurkkiessamme Istrian rannikolla Adrianmeren rannalla Italiaa kohti.

Olemme ajelleet Kroatian itärajaa pitkät pätkät niin, että naapurivaltiot näkyivät kapean rajajoen tai jonkun pusikon toisella puolella. Täällä pääsimme muuten myös kertomaan useammankin kerran poliisille, että mitä ihmettä me oikein hommaamme, miksi olemme täällä ja onko autossa kenties ylimääräisiä henkilöitä.

Dubrovnik

Matkan varrelle on osunut hämmentävän kauniita paikkoja, kuten vaikkapa yksi maailman hienoimmaksi mainittu tie, jännä luola, todella paljon historiaa ja hassuja paikannimiä.

Olemme kiipeilleet Kroatian vuorilla, luonnollisesti autolla, ja ihastelleet näkymiä sieltä. Olemme vierailleet useammassakin kaupungissa ja kylässä, joihin ei yksikään matkanjärjestäjä matkoja järjestä, mutta jotka Kroatian Uutisten toimituksen mielestä ovat tutustumisen arvoisia paikkoja.

Olemme käyneet kaupungeissa, joista mieleen on jäänyt ajatus, että kylläpä oli hienoa ja kaunista. Ja sitten olemme vierailleet niissä toisissa… Joihin ei välttämättä enää tee mieli palata. Sillä matkan varrelle osunut myös rumuutta, jopa hämmentävää sellaista. Ja surua. On nimittäin aidosti ja ihan oikeasti surullista nähdä hylättyjä taloja, jopa kokonaisia kyliä, joista ihmiset ovat lähteneet paremman elämän perässä jonnekin.

Orebic

Heti alusta alkaen periaatteemme on ollut, että kirjoitamme vain kohteista, joissa olemme itse käyneet. Niinpä toimituksen auton nokka on suunnattu muutaman kerran johonkin suuntaan ihan vain siksi, että pääsemme tekemään jutun. Kilometrejä on tullut, mutta samalla on ollut todella kivaa. Näkökanta Kroatiaan on laajentunut, sillä paikkoja ihmetellessä on tullut käytyä todella mielenkiintoisissa ja joskus jopa hieman omituisissa paikoissa.


Hauskaa kesää! Älä polta itseäsi. Ja jos tulet Kroatiaan, nähdään vaikka tuolla rannalla!

PS. Jos sinulla on ideoita siitä, mistä haluaisit lukea, kerro niistä meille. Facebookissa, Twitterissä, sähköpostilla, tämän jutun kommenteissa. Me teemme tätä sinua varten. Yhteisestä rakkaudesta Kroatiaa kohtaan 🙂

Ykköstie, Kroatia
Mitähän seuraavan mutkan takaa löytyykään…

Tilaa Kroatian Uutiset suoraan sähköpostiisi! Saat meiltä päivän uutiset näppärästi yhteen viestiin koottuna. Emme luovuta tietojasi kolmansille osapuolille emmekä lähetä roskapostia. Voit irtisanoa tilauksesi ihan milloin vaan. Ja tämä ei siis maksa yhtään mitään.