23 huhtikuun, 2021

Ilkka-Cristian Niemi purjehdus

Näin perjantaisin Kroatian uutiset esittelee Kroatiassa asuvia suomalaisia. Miksi he ovat valinneet juuri Kroatian uudeksi kotimaakseen, kuinka he alunperin ovat tänne ajautuneet, miten he viihtyvät ja onko jotain, joka ihmetyttää tai hämmentää. Lisäksi kukin kroatiansuomalainen kertoo omat vinkkinsä suosikkikohteistaan, jonne heidän mielestään maahan saapuvan matkailijan kannattaa suunnata. Tänään kokemuksiaan Kroatiasta kertoo Ilkka-Cristian Niemi, joka pyörittää yritystään Zagrebista käsin.

“Tein vuonna 2013 vielä Puolassa asuessani ensimmäisen reissuni Kroatiaan. Äkkiä huomasin vierailevani maassa yhä useammin, ja siitä se ajatus IT-firman perustamisesta Kroatiaan sitten lähti”, kertoo zagrebilainen yrittäjä Ilkka-Cristian Niemi. Hän ryhtyi tekemään markkinatutkimusta, miettimään asiaa ja etsimään yhteistyökumppaneita. Vuonna 2018 kaiken ollessa valmista IC muutti Zagrebiin ja perusti yrityksensä Software Saunan.

Kolmen vuoden kokemuksella Ilkka-Cristian voi sanoa, ettei yrittäminen Kroatiassa juurikaan eroa yrittämisestä missään muussa maassa. Tosin muutama kroatialaiseen yhteiskuntaan oleellisesti kuuluva pikku omituisuus aina melkoisesta byrokratiasta ja omituisista toimintatavoista alkaen on tullut eteen ja hämmentänyt yrittäjää. Kaikesta on selvitty, ja nykyään Software Sauna onkin vakiinnuttanut paikkansa ja vääntää koodia Kroatiasta käsin suomalaisella twistillä niin suomalaisille kuin kansainvälisillekin asiakkaille.

Ilkka-Cristian Niemi pyörittää yritystään Zagrebissa

Kuinka muutto Puolasta Kroatiaan sitten sujui henkilökohtaisella tasolla? Siirtymistä helpotti, että IC oli saanut jo aiemmilla vierailuillaan joukon ystäviä niin maassa asuvista suomalaisista kuin paikallisista kroaateistakin. Lisäksi rakkaus jääkiekkojoukkue Medveščak Zagrebia kohtaan oli syttynyt. Medveščak pelasi KHL-liigassa, jossa se kohtasi urheiluhullun miehen toisen suosikkijoukkueen Jokerit. Nykyisin Medveščakin tarina on hiipunut omaan mahdottomuuteensa, joten myös IC:n on täytynyt keskittyä ennemmän jalkapalloon, ja hänen sydämensä sykkiikin tätä nykyä Dinamo Zagrebille.

Kotikaupungistaan hän tuo esille kansainvälisyyden ja sen, että Zagrebista löytyy kaikki tarvittava. Onhan se maan pääkaupunkina liike- ja kulttuurielämän keskus, ja siellä asuukin lähes neljännes koko maan väestöstä. IC kuvailee Zagrebia kaupungiksi vuoren kainalossa ja kehuu sen tarjoamia hienoja ulkoilumahdollisuuksia. Kaupunki on suuri, mutta sen keskusta on näppärän kokoinen, joten se on helppo ottaa haltuun jopa kävellen. Kaiken lisäksi Zagreb on sijainniltaan ihanteellinen, kaupungista pääsee muutamassa tunnissa lähes minne tahansa keskiseen ja eteläiseen Eurooppaan, muuta Kroatiaa luonnollisestikaan unohtamatta. Reissu vaikkapa Splitiin kestää autolla moottoritietä pitkin kolme ja puoli tuntia.

IT-alalla työskentelevä Ilkka-Cristian matkustaa paljon Kroatian ja Suomen väliä, mutta koska hänen työtään voi tehdä paikasta riippumatta etänä, viihtyy mies Kroatiassa ollessaan usein myös pääkaupungin ulkopuolella. Kesäisin hän purjehtii mieluusti Adrianmerellä ja golffaa niin Pohjois-Kroatiassa kuin lähimaissa. Myös talvella IC viihtyy Istrian ja Dalmatian rannikolla etätöissä tai viikonloppuja viettämässä. Ilkka-Cristian kehuukin ennenkaikkea Kroatian rannikkoseutuja, Adrianmerta saarineen ja maan luontoa. Hän suositteleekin matkailijoille maan lukuisia luonnonpuistoja ja vuoristoa, joissa saa mukavaa vastapainoa rantalomalle.

Ilkka-Criatian IC Niemi merellä Kroatiassa
IC viihtyy Adrianmeren rannikolla

Kaiken kaikkiaan Ilkka-Cristian tuntuu viihtyvän Kroatiassa ja Zagrebissa mainiosti. Ja miksipä ei viihtyisi – maan monimuotoisuus takaa, että täältä löytyy maisemaa ja tunnelmaa jokaiseen makuun. Lisäksi Kroatia on turvallinen maa ja kroaatit IC:n havaintojen mukaan luotettavia ja uskollisia ystäviä.

Ilkka-Criatian IC Niemi Kroatian sisämaassa
Kroatian sisämaa antaa vastapainoa rantamaisemille

Loppuun Ilkka-Cristian toteaa jo kovasti odottavansa kesää ja käynnistyvää purjehduskautta, sillä Suomesta on tulossa taas ystäviä nauttimaan Kroatian auringosta sekä merestä ja sen antimista, unohtamatta dalmatialaisia laatuviinejä.

Tilaa Kroatian Uutiset suoraan sähköpostiisi! Saat meiltä päivän uutiset näppärästi yhteen viestiin koottuna. Emme luovuta tietojasi kolmansille osapuolille emmekä lähetä roskapostia. Voit irtisanoa tilauksesi ihan milloin vaan. Ja tämä ei siis maksa yhtään mitään.