2 maaliskuun, 2021

Ilok, vanhakaupunki

Kroatian itäosassa, Slavonian alueella, ei voi olla huomaamatta pientä niemekettä, joka työntyy keskelle Serbiaa. Niemekkeen perällä Tonavan rannalla mäen päällä sijaitsee pieni kaupunki nimeltään Ilok. Kaupungin nimi on osuva, sillä jo muinaiset roomalaiset kutsuivat kaupunkia nimellä ‘Maailman ilo’ (delicium mundi). Siksi mekin kutsumme sitä Kroatian iloisimmaksi kaupungiksi.

Oikeasti Ilok on saanut nimensä 1400-luvulla linnoitusta siellä pitäneeltä Ilokin Nikolaukselta, joka oli Kroatian käskynhaltija ja Bosnian kuningas. Pronssikaudesta nykyaikaan Ilokia ovat asuttaneet kaikki mahdolliset lähiseutujen mahdit ottomaaneista Habsburgeihin. Nykyään kaupungissa on noin 5 000 asukasta ja se on suosittu Tonavan-risteilyjen pysähdyspaikka.

Ilok muuri
Ilokin vanhassa kaupungissa sijaitseva muuri 1400-luvulta

Kun menet käymään Ilokissa, käy Tonavan rannalla kurkkaamassa joen toisella puolella näkyvää Serbiaa. Rannalta kannattaa kivuta kaupungissa sijaitsevan mäen päälle, sillä sieltä löytyy vanhakaupunki vanhoine muureineen, fransiskaaniluostareineen ja satoja vuosia vanhoine rakennuksineen. Matkan voi taittaa autolla, mutta kovakuntoisimmat selvittävät kiipeämisen myös jalan.

Ja kun vanhakaupunki on tutkittu, kannattaa tulla pieni matka mäkeä takaisin alas ja käväistä Villa Iva Ilok -ravintolassa. Viihtyisä ympäristö, hyvä ruoka ja palvelu.

Ilok, Tonava
Tonavan rantaa Ilokissa
Ilok, ravintola.
Viihtyisä ravintola Villa Iva Ilok.

Tilaa Kroatian Uutiset suoraan sähköpostiisi! Saat meiltä päivän uutiset näppärästi yhteen viestiin koottuna. Emme luovuta tietojasi kolmansille osapuolille emmekä lähetä roskapostia. Voit irtisanoa tilauksesi ihan milloin vaan. Ja tämä ei siis maksa yhtään mitään.