Imotski

Dalmatian takamailla sijaitseva Imotski on kaupunki, johon ei eksy kuin korkeintaan matkalla Splitistä Mostarin kaupunkiin Bosnia-Hertsegovinan puolelle. Imotski on kuitenkin käymisen arvoinen kohde, varsinkin sen alueella sijaitsevien erikoisten järvien takia. Kuuluisimpia niistä ovat Punainen ja Sininen järvi, mutta kannattaa käväistä myös lähistöllä sijaitsevalla Vihreällä järvellä ja hämmentävästi väriteemasta poiketen nimetyllä Prološko Blato -järvellä.

Imotskin keskustassa sijaitseva Sininen järvi on kuuluisa jyrkistä reunoistaan ja siitä, että sen syvyys vaihtelee vuoden mittaan yli sadasta metristä joidenkin vuosien täydelliseen kuivumiseen. Niinä harvoina kesinä kun järvi kuivuu kokonaan, sen pohjalla pelataan perinteen mukainen jalkapallo-ottelu ‘keijujen’ ja ‘ihmissusien’ välillä. Ensimmäinen ottelu pelattiin vuonna 1946, jonka jälkeen se on päästy potkimaan kymmenkunta kertaa. Viimeksi ottelu pelattiin vuonna 2020.

Kävelymatkan päässä keskustasta löytyy maailman kolmanneksi suurin doliini (engl. sinkhole) eli kuoppa, joka on syntynyt luolan luhistuttua. Kyseessä on Punainen järvi, joka saa nimensä punaisena loistavista yli 200-metrisistä reunakallioistaan. Syvyyttä kuopalla on yli 500 metriä, josta veden peitossa on kolmisensataa metriä. Ihan pienestä kuopasta ei siis todellakaan ole kyse. Punaista järveä kuvatessa ja sen ylle kurkottaessa kannattaa pitää siis kamerasta tiukasti kiinni. Punaisen järven tällä hetkellä tiedossa oleva syvin kohta on neljä metriä merenpinnan alapuolella.

Alle kymmenen kilometrin päässä Imotskin kaupungista sijaitsee patoamalla tehty Vihreä järvi, joka varsinkin luoteispäädyn Ričicen kylästä katsoen näyttää todellakin vihreältä. Vihreästä järvestä pari kilometriä etelään on eilen lupaamamme bonusjärvi Prološko blato, suomeksi Proložacin muta. Mutaisa nimi on tavallaan kuvaava, sillä kyseessä on puoleksi pieni järvi, puoleksi vuosittain tulviva laaja tasanko. Järven/tulvatasangon ympärillä on pieniä syviä karstilaaksoja, joista kolme on veden täyttämiä. Tasangolla sijaitsee myös Manastir-niminen mäki, joka muuttuu korkean veden aikaan saareksi. Manastirin huipulta löytyy vanhan luostarin raunio.

Imotski, järvet
Imotski, vihreä järvi aivan kaupungin läheisyydessä

Itse Imotskin kaupunkikin on yllättävän mielenkiintoinen. Itsestäänselvä kohde on Sinisen järven kallioseinän reunalla seisova 900-luvulta peräisin oleva Imotskin linnoitus Topana, jolta on hienot näköalat Siniseen järveen, kaupunkiin, ympäröivään maaseutuun ja Biokovon vuoristoon. Sieltä voi hämmästellä myös viereiseen doliiniin rakennettua NK Imotskin jalkapallostadionia, josta pallo ei taatusti karkaa, sillä kentän ympärillä on joka suunnassa kymmenien metrien korkuisen seinämät. Imotskin kaupungin vanhin osa on mäkeen rakennettu osin jugend-tyylinen keskus, joka on täynnä portaita ja kiemurtavia teitä.

Huolimatta monista mielenkiintoisista nähtävyyksistä ja tutustumiskohteista, Imotski ei tunnu turistirysältä. Toimitus suosittelee vierailua kaupungissa, sillä sinne matkaa rannikon lomakohteista päiväreisulle helposti. Ja jos on matkalla edellä mainittuun Mostariin, Imotski nyt vaan kuuluu pakollisiin pysähdyspaikkoihin.

Imotski, kaupunki
Imotski; mainettaan mukavampi kaupunki

Pienenä yksityiskohtana mainittakoon, että tarinoiden mukaan Imotskin alueella on eniten rekisteröityjä Merzedes-Benz-merkkisiä autoja koko Kroatiassa.

Imotski, järvet
Imotski, kaupungin välittömästä läheisyydestä löytyy useampikin järvi

Tilaa Kroatian Uutiset suoraan sähköpostiisi! Saat meiltä päivän uutiset näppärästi yhteen viestiin koottuna. Emme luovuta tietojasi kolmansille osapuolille emmekä lähetä roskapostia. Voit irtisanoa tilauksesi ihan milloin vaan. Ja tämä ei siis maksa yhtään mitään.