Kävellään apua naisille

Tossua toisen eteen vanhassa kaupungissa. Hyvä mieli itselle ja tukea kehitysmaiden naisille. Se on mahdollista Dubrovnikissa.

Syyskuun alussa Dubrovnikin vanhan kaupungin keskusaukion täyttävät ilmapallot, nauru ja iloinen puheensorina ainakin suomeksi, kroatiaksi sekä englannniksi, kun joukko ihmisiä kerääntyy yhteen tekemään hyvää kävelemällä. Kaupungissa järjestetään sunnuntaina 6.9.2020 jo yhdestoista Kävele Naiselle Ammatti -hyväntekeväisyystapahtuma, jonka tuotot ohjataan kehitysmaiden naisille viemään heidän, ja siinä sivussa koko lähipiirin, elämää eteenpäin.

Dubrovnikin tapahtuma on vuosittain toistuva hyväntekeväisyystempaus, joka kasvaa kerta kerralta. Tälle vuodelle itse tapahtuman ympärille on rakennettu paljon ohjelmaa. Sunnuntaina kävellään ensin ja seuraavana iltana on gaalaillallinen, jossa esiintyy, aivan kuten itse tapahtumassakin, vuoden 2013 tangokuningas Kyösti Mäkimattila säestäjineen. Lisäksi esiintymislavalle nousee joukko paikallisia esiintyjiä. Illallisella tarjoillaan tapahtuman oma juhlamenu sekä nautitaan erikseen tilaisuuteen suunniteltu Women’s Bank Walk -cocktail, jonka on rakentanut Turun Food Ambassador Tanja Raunio. Sekä illallisen että drinkkien tuotot menevät Naisten Pankille.

Kävele Naiselle Ammatti -tapahtumassa kävellään lyhyt lenkki pitkin Dubrovnikin vanhan kaupungin katuja. Mukaan tähän iloiseen tapahtumaan pääsee ilmoittautumalla ennakkoon tai ihan vain saapumalla paikan päälle ja liittymällä porukkaan. Huomio on taattu, sillä Dubrovnikin keskustassa on, koronasta huolimatta, todennäköisesti paljon väkeä. Aikaisempina vuosina kävelijöiden paraatia on äimistelty monella kielellä, ovatpa jotkut katselijat hypänneet itsekin mukaan kävelemään. Paikalliset tiedotusvälineet ovat luonnollisesti paikalla raportoimassa tapahtumasta laajalla rintamalla.

Kaikki alkoi, kun vuonna 2007 joukko suomalaisnaisia oli Liberiassa tutustumassa paikallisten naisten elämään. Heräsi ajatus auttaa näitä naisia, ja tämän ajatuksen pohjalta syntyi Naisten Pankki. Naisten Pankista muodostui vapaaehtoisorganisaatio, joka auttaa kehitysmaiden naisia ohjaamalla ja tukemalla heidän tietään yrittäjyyttä ja omaehtoista toimeentuloa kohti. Pitkällä tähtäimellä. Se ei jaa rahaa, vaan lainoittaa kehitysmaissa naisten aloittelevaa yritystoimintaa, tukee yrittäjyyteen tähtäävää toimintaa, osaamista ja ammatillista koulutusta sekä näihin liittyviä erilaisia pilottihankkeita.

Kysymyksessä ei ole siis suora apu pohjalta tuossa on satanen, vaan tähtäin on, että Naisten Pankin avulla naiset pääsevät kiinni elämään, saavat enemmän vaikutusvaltaa omaan elämäänsä ja kasvattavat näin ei pelkästään omaa hyvinvointiaan, vaan myös ensin oman perheen ja muun lähipiirin ja sitä kautta koko kylän hyvinvointia. Koska kysymyksessä on laina, joka yleisen käytännön mukaisesti pitää maksaa takaisin, Naisten Pankki myös seuraa lainoittamiaan kohteita. Se siis seuraa, että homma toimii ja pankki saa joskus rahansa takaisin. Näin raha saadaan uudelleen kiertoon.

Naisten Pankin varoja hallinnoi Kirkon Ulkomaanapu, jonka kanssa yhteistyössä valitaan avustettavat kohteet ja määritellään avustustoiminnan muodot. Kirkon Ulkomaanavun periaatteiden mukaisesti Naisten Pankin hanketyötä tehdään kaikkien ihmisten kanssa uskontoon, etniseen taustaan, sukupuoliseen suuntautumiseen tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta.

Vastaavia kävelytapahtumia järjestetään samana päivänä ympäri Suomea ja Dubrovnikin lisäksi myös muualla ulkomailla. Viime vuonna, 10-vuotisjuhlavuotena, naiselle käveltiin ammattia 82 eri paikkakunnalla Suomessa ja 22 paikassa ulkomailla. Kävelijöitä oli yli 2 500 henkeä ja lahjoituksia kertyi ennätysmäärä. Lisätietoja löytyy Kävele Naiselle Ammatti -sivuilta tai Facebook-ryhmästä.

Tervetuloa mukaan. Jos olet sunnuntaina syyskuun 6. päivä Dubrovnikin seudulla, tule kävelemään. Sen lisäksi, että autat, saat taatusti hyvän mielen. Nähdään Dubrovnikissa.

Edellä olevat tapahtumatiedot riippuvat koronavirustilanteen kehittymisestä. Kävele Naiselle Ammatti -organisaatio seuraa tarkasti niin Kroatian kuin Suomen määräämiä matkustusrajoituksia ja -ohjeistuksia. Tapahtumassa noudatetaan turvavälejä, kokoontumisrajoituksia ja muita voimassa olevia ohjeita. Tapahtuman toteuttamiseksi on edellä esitetyn suunnitelman lisäksi olemassa myös B-, C- ja jopa D-vaihtoehdot. Jos mitään näistä ei kyetä toteuttamaan, Kävele Naiselle Ammatti 2020 siirtyy aikaan, jolloin se voidaan toteuttaa. Kroatian Uutiset seuraa ja tiedottaa, kuinka tilanne kehittyy. Kroatiaan matkustamisesta juuri nyt voit lukea täältä, ja Kroatiassa elämisestä koronarajoitusten kanssa täältä.

Kroatian Uutiset 31.07.2020