Kalle Kankaanpää Zagrebin toimistossaan

Juttusarjamme Kroatiassa asuvista suomalaisista päättää esittely Suomen Kroatian-suurlähettiläs Kalle Kankaanpäästä.

Suomi sai uuden Kroatian-suurlähettilään 15.4.2021, kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö määräsi 26. helmikuuta järjestetyssä presidentin esittelyssä ulkoasiainneuvos Kalle Kankaanpään Suomen Zagrebin-suurlähetystön päälliköksi.

Saavuttuaan uuteen asemamaahansa tuore suurlähettiläs esitti valtuuskirjansa Kroatian presidentti Zoran Milanovićille. Tämä on tärkeä seremonia, sillä vasta valtuuskirjan esittämisen jälkeen lähettiläs tunnustetaan maansa viralliseksi edustajaksi.

Kalle kertoo, että Kroatia on ottanut hänet erittäin hyvin vastaan. Vastaanotto niin Kroatian valtionhallinnossa kuin Zagrebin diplomaattipiireissä ja omassa lähetystössä on ollut lämmin.

Suurlähettiläs Kalle Kankaanpää ja presidentti Zoran Milanović
Suomen suurlähettiläs Kalle Kankaanpää esittää valtuuskirjansa Kroatian presidentti Zoran Milanovićille.
Kuva © Office of the President of the Republic of Croatia / Dario Andrišek

Suurlähettiläs Kankaanpää on koulutukseltaan valtiotieteiden maisteri, ja uraa on ulkoministeriön palveluksessa ehtinyt kertyä jo vuodesta 1998 lähtien. Siihen on kuulunut Pohjoisen Euroopan yksikön päällikkyys, työskentelyä Venäjän yksikössä, toimi Vilnan-suurlähetystössä Liettuassa sekä työskentely EU-edustustossa ja kansallisen asiantuntijan tehtävä EU:n ulkosuhdehallinnossa Brysselissä.

Toistaiseksi Kallen kaikki aika on kulunut Zagrebissa, mutta hän kertoo odottavansa mahdollisuutta nähdä muutakin Kroatiaa. Ensimmäisenä suunnitelmana hänellä on kiertää tapaamassa kaikki Suomen kunniakonsulit, joita tällä hetkellä löytyy Zagrebin lisäksi Dubrovnikista, Splitistä, Rijekasta ja uusimpana tulokkaana Osijekista.

Kalle Kankaanpää tapaamassa Kroatian presidenttiä
Kuva © Office of the President of the Republic of Croatia / Dario Andrišek

Mitä suurlähettilään toimenkuvaan sitten kuuluu? Kalle kertoo, että hänen johtamansa lähetystön työ voidaan jakaa suunnilleen kolmeen osaan. Ensinnäkin lähetystö edustaa koko Suomen valtionhallintoa Kroatiassa keräten ja välittäen tietoja maiden välillä.

Tällä hetkellä suurlähettiläämme mukaan tapetilla ovat koronatilanteen ja talouksien elpymisen lisäksi ns. vihreä siirtymä ja ilmastokysymykset sekä Kroatian poliittisen tilanteen seuraaminen. Koska sekä Suomi että Kroatia ovat molemmat Euroopan unionin jäsenvaltioita, yhteydenpito on luontevaa ja verrattain kiinteää. Valtioiden välisiä suhteita Kalle luonnehtii erinomaisiksi, todeten kuitenkin, että toki ne voisivat olla nykyistä tiiviimmät.

Toisekseen lähetystö pyrkii edistämään liike-elämän yhteistoimintaa Suomen ja Kroatian välillä. Kalle kertoo, että yksi hänen päätehtävistään onkin auttaa Kroatian markkinoista kiinnostuneita suomalaisyrityksiä löytämään yhteistyökumppaneita ja toimintaedellytyksiä Kroatiasta.

Suurlähettiläs Kalle Kankaanpää ja paavi Franciscus
Suurlähettiläs Kalle Kankaanpää esittää valtuuskirjeensä paavi Franciscukselle Vatikaanissa.
Kuva © Vatican Media

Kolmantena tehtävänään lähetystö huolehtii kansalais- ja konsulipalveluista. Jos joku Kroatiassa asuva tai matkustava suomalainen tarvitsee vaikkapa uuden passin, lähetystö auttaa. Lähetystöön voi myös olla yhteydessä, mikäli joutuu jostain syystä pulaan Kroatiassa oleskellessaan. Yhteystiedot löydät UKK-sivultamme.

Eikä lähetystön ja suurlähettilään työ rajoitu pelkästään Kroatiaan. Suomen Zagrebin-lähetystö hoitaa Kroatian lisäksi valtiollisia suhteita myös Bosnia-Hertsegovinan ja Vatikaanin kanssa.

Vaikka suurlähettiläs on periaatteessa koko ajan töissä, Kalle kertoo vapaa-aikanaan nauttivansa suunnattomasti Zagrebin tarjoamista runsaista ulkoilumahdollisuuksista. Hän on ehtinyt useamman kerran juoksemaan ja ulkoilemaan kaupungin vieressä sijaitsevalla Sljemen ulkoilualueella.

Kalle Zagrebin lähimaastossa
Kalle viihtyy Sljemen ulkoilumaastoissa Zagrebin vieressä
Kuva © Kallen omat kokoelmat

Kalle kertoo, että hänen perheensä jäi Suomeen: “Nykypäivänä diplomaatit siirtyvät kohdemaihin hyvin usein yksinään perheen jäädessä kotiin, koska varsinkin kokeneempien diplomaattien perheillä on usein työpaikat ja opiskelut Suomessa, ja näin siirtyminen lähettilään mukana kohdemaahan saattaa olla haastavaa”.

Sitä paitsi lähettiläänkin perheessä nykyaikaiset viestintävälineet helpottavat yhteydenpitoa kotiin. Ja lomat voi tietysti viettää perheen parissa. Kalle onkin suuntaamassa kesälomallaan perheensä luo Suomeen.

Lopuksi Kalle toteaa, että hän odottaa innolla, koronatilanteen helpotettua, tapaavansa maassa asuvia suomalaisia sekä näkevänsä ja kokevansa Kroatiaa laajemmin. Kallen tervehdyksen Kroatian suomalaisille voi lukea allaolevasta linkistä.

Pääkuva © Suomen suurlähetystö

Tilaa Kroatian Uutiset suoraan sähköpostiisi! Saat meiltä päivän uutiset näppärästi yhteen viestiin koottuna. Emme luovuta tietojasi kolmansille osapuolille emmekä lähetä roskapostia. Voit irtisanoa tilauksesi ihan milloin vaan. Ja tämä ei siis maksa yhtään mitään.