Piirikuntien pääkaupungit -juttusarja jatkuu toisella osallaan. Tällä kertaa on vuorossa Karlovacin piirikunnan pääkaupunki Karlovac.
Sisä-Itävallan arkkiherttua Kaarle II oli pulassa. Ottomaanit kolkuttelivat rajan takana ja uhkasivat valtakuntaa. Kaarle II katsoi karttaa ja tuumasi, että tuossa, neljän joen yhtymäkohdassa, olisi hyvä paikka linnoituskaupungille. Jokien aiheuttamat tulvat ja pilaantuneen veden aiheuttamat kulkutaudit olisivat taattuja. Ottomaaneilla ei olisi mitään mahdollisuuksia.
Linnoituksen rakennustyöt aloitettiin 13. heinäkuuta vuonna 1579, paikkaan, jossa ei ennestään ollut yhtään mitään. Arkkitehti Matija Gambon suunnitteli linnoituskaupungin kuusisakaraisen tähden muotoon, ja viivasuorat kadut halkomaan sitä. Linnoituksen ympärille rakennettiin muurit sekä vallihauta. Kaupungin nimeksi annettiin perustajansa mukaan Karlstadt, josta kroatian kielellä muodostui Karlovac. Ja linnoituskaupunki sai testinsä tositilanteessa. Ottomaanit hyökkäsivät aikojen kuluessa kaupunkia vastaan peräti seitsemän kertaa, mutta eivät onnistuneet koskaan valloittamaan sitä. Kaarle II oli siis laskeskellut oikein.

Arkkitehti Gambonin suunnitteleman tähtikaupungin pohjan näkee edelleen, kun katsoo Karlovacin vanhaakaupunkia kartalla. Vallihaudat on tyhjennetty vedestä, ja niistä on tullut osa vanhaakaupunkia ympäröivää puistoaluetta. Karlovac on täynnä vanhoja, hienoja taloja, jotka eivät rajoitu pelkästään Kaarle II:n suunnittelemaan linnoituskaupunkiin – täältä löytyy sen ulkopuolelta lukuisia 1700 – 1800 -luvuilla rakennettuja kauniita rakennuksia. Valitettavasti osa niistä on autioituneita ja ränsistymässä, aivan kuten rakennukset niin monessa muussakin Kroatian kaupungissa.

Kaarle II:n Karlovacin puolustuksen osaksi suunnittelemasta huonolaatuisesta vedestä ei nykypäivänä ole enää tietoakaan, vaikka arkkiherttuan aikaiset joet kulkevatkin yhä entisissä uomissaan. Harvoin pääseekään kaupunkiin, jonka keskustan läpi virtaa kolme eri jokea. Neljäskin joki solisee vielä bonuksena muutaman kilometrin päässä. Joet näkyvät myös katukuvassa, sillä niiden rannoilla on runsaasti puistoalueita, ja kaupungissa on useita siltoja ja kävelysiltoja. Lähes Karlovacin ydinkeskustasta löytyy lisäksi erittäin suosittu uimaranta ulkoilumahdollisuuksineen, urheilukenttineen ja rantabaareineen.

Karlovacia ei voi mainita mainitsematta sen lippulaivaa, Karlovačko-olutta. Onhan tämä Kroatian suosituin olut, joka on voittanut vuonna 2005 jopa arvostetun Panimoteollisuuden kansainvälisen kultamitalin. Nykyään Karlovačkon omistaa hollantilainen panimojätti Heineken, joka on tosin vuodesta 2015 lähtien sitoutunut käyttämään oluessa vain Kroatiassa tuotettua ohraa. Näin Karlovačko-olutta voinee edelleen kutsua kroatialaiseksi tuotteeksi. Toimitus ei Karlovacissa vieraillessaan yksinkertaisesti uskaltanut tilata muuta kuin Karlovačko-olutta.
Karlovac on paikka, josta moni on ajanut ohi, yleensä vielä ohitustietä pitkin. Kaupunki sijaitsee kohdassa, jossa vanha valtatie 1 Splitistä Zagrebiin yhtyy Rijeka – Zagreb moottoritiehen, ja muodostaa näin erään koko maan tärkeimmistä solmukohdista. Harva tulee Karlovaciin kuitenkaan pysähtyneeksi, varsinkaan useammaksi yöksi. Ohitustieltä ei nimittäin huomaa, minkä ohi kaasuttaa.
Kaupunki on kesällä kuuma ja talvellä kylmä. Heinä- elokuussa päivän kuumin hetki on keskimäärin jopa lähemmäs 30 astetta, kun taas tammikuun yön alin keskilämpötila kiikkuu muutaman asteen pakkasen puolella. Lumi on Karlovacissa talvisin tavallinen vieras. Kesä on yllättäen hiukan sateisempi ajanjakso kuin talvi. Paras matkustusajankohta Karlovaciin riippuukin täysin siitä, minkälaisen kaupungin toivoo näkevänsä. Ja kuinka paljon ihmisiä on valmis kohtaamaan. Kesäisen sesongin ulkopuolella kaupunki on hyvin tyhjä.
Lopuksi toimituksen täysin subjektiiviset plussat ja miinukset.
Kiitämme:
- Kaunista hyvin säilynyttä vanhaakaupunkia
- Jokia uimarantoineen
- Tieyhteyksiä joka suuntaan
- Mukavaa tunnelmaa
- Karlovačko-olutta
Moitimme:
- Sitä, ettei ohitustietä ajaessaan edes huomaa, miten mukavan kaupungin ohittaa
- Ihmissyöjäkaloja, jotka näykkiessään kutittavat varpaita, kun kahlaa rantavedessä.
- Sitä yhtä kaupunkiin eteläpuolelta johtavaa risteystä, joka tulee aivan liian yllättäen.
Kannattaako käydä?
Kun seuraavan kerran olet ajamassa Karlovacin ohi, suosittelemme vahvasti, että pysähdyt. Edes muutamaksi tunniksi. Käy uimarannalla, käy vanhassakaupungissa, käy keskustassa. Kuljeskele puistoissa. Nauti hetki yli 400-vuotisen kaupungin tunnelmasta. Karlovac on tutustumisen arvoinen kaupunki.
