Dubrovnik Kävele Naiselle Ammatti

Tossua toisen eteen vanhassa kaupungissa ja keskustelua kirjoista. Hyvä mieli itselle ja tukea kehitysmaiden naisille. Se on mahdollista Dubrovnikissa, kun syyskuun alussa suuri joukko ihmisiä kerääntyy yhteen tekemään hyvää kävelemällä ja lukemalla, ja vanhan kaupungin keskusaukion täyttävät ilmapallot, nauru ja iloinen puheensorina ainakin suomeksi, kroatiaksi sekä englanniksi. Kaupungissa järjestetään sunnuntaina 5.9.2021 jo kahdestoista Kävele Naiselle Ammatti -hyväntekeväisyystapahtuma, jonka tuotot ohjataan kehitysmaiden naisille viemään heidän — ja siinä sivussa koko heidän lähipiirinsä — elämää eteenpäin. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa mukaan saadaan myös Lue Naiselle Ammatti -tapahtuma edeltävänä torstaina 2.9.

Dubrovnikin tapahtuma on vuosittain toistuva hyväntekeväisyystempaus, joka kasvaa kerta kerralta. Tänä vuonna siis aloitetaan jo torstaina Lue Naiselle Ammatti -tapahtumalla, kun Hotelli Lapadissa järjestettävässä illallistilaisuudessa kirjailija Minna Lindgren ja journalisti Reetta Meriläinen keskustelevat kirjoittamisesta ja kirjoista. Illalllisen aikana saadaan nauttia ruokalähettiläs Tanja Raunion tätä tilaisuutta varten kehittämästä mocktailista ja kuulla suomalaisesta ruokakulttuurista. Illan aikana päästään nauttimaan myös sellomusiikista Dubrovnikin sinfoniaorkesterin tähtisolisti Mihaela Čuljakin esittämänä.

Dubrovnik Lue Naiselle Ammatti sellisti Mihaela Culjak
Dubrovnikin sinfoniaorkesterin tähtisellisti esiintyy Lue Naiselle Ammatti -illallisella 2.9.2021

Sunnuntain Kävele Naiselle Ammatti -tapahtuman avaa Suomen Kroatian-suurlähettiläs Kalle Kankaanpää. Tämän jälkeen saadaan hämmästellä mentalisti Pete Poskiparran maailmanluokan show’ta. Tästä onkin hyvä siirtyä pää pyörällä suunnilleen vartin kestävään kävelyyn Dubrovnikin vanhankaupungin pääkadulla. Aikaisempina vuosina kävelijöiden paraatia on äimistelty monella kielellä, ovatpa jotkut katselijat hypänneet itsekin mukaan kävelemään. Paikalliset tiedotusvälineet ovat luonnollisesti paikalla raportoimassa tapahtumasta laajalla rintamalla.

Mukaan sunnuntain kävelyyn pääsee ilmoittautumalla ennakkoon tai ihan vain saapumalla paikan päälle ja liittymällä porukkaan. Torstain illalliselle pyydetään ilmoittautumaan etukäteen, illalliskortti maksaa 30€ sisältäen kolmen ruokalajin kala-, liha- tai kasvismenun ja yllämainitun ohjelman uniikin drinkin kera. Kaikki tuotot menevät luonnollisesti lyhentämättöminä Naisten Pankille.

Dubrovnik Kävele Naiselle Ammatti iloiset poliisit
Dubrovnikin poliisitkin viihtyvät Kävele Naiselle Ammatti -tapahtuman äärellä

Kaikki alkoi, kun vuonna 2007 joukko suomalaisnaisia oli Liberiassa tutustumassa paikallisten naisten elämään. Heräsi ajatus auttaa näitä naisia, ja tämän ajatuksen pohjalta syntyi Naisten Pankki. Naisten Pankista muodostui vapaaehtoisorganisaatio, joka auttaa kehitysmaiden naisia ohjaamalla ja tukemalla heidän tietään yrittäjyyttä ja omaehtoista toimeentuloa kohti. Pitkällä tähtäimellä. Se ei jaa rahaa, vaan lainoittaa kehitysmaissa naisten aloittelevaa yritystoimintaa ja tukee yrittäjyyteen tähtäävää toimintaa, osaamista ja ammatillista koulutusta sekä näihin liittyviä erilaisia pilottihankkeita.

Kysymyksessä ei ole siis suora apu pohjalta tuossa on satanen, vaan tähtäin on, että Naisten Pankin avulla naiset pääsevät kiinni elämään, saavat enemmän vaikutusvaltaa omaan elämäänsä ja kasvattavat näin ei pelkästään omaa hyvinvointiaan, vaan myös ensin oman perheensä ja muun lähipiirinsä ja sitä kautta koko kylänsä hyvinvointia. Koska kysymyksessä on laina, joka yleisen käytännön mukaisesti pitää maksaa takaisin, Naisten Pankki myös seuraa lainoittamiaan kohteita. Se siis seuraa, että homma toimii ja pankki saa joskus rahansa takaisin. Näin raha saadaan uudelleen kiertoon.

Naisten Pankin varoja hallinnoi Kirkon Ulkomaanapu, jonka kanssa yhteistyössä valitaan avustettavat kohteet ja määritellään avustustoiminnan muodot. Kirkon Ulkomaanavun periaatteiden mukaisesti Naisten Pankin hanketyötä tehdään kaikkien ihmisten kanssa uskontoon, etniseen taustaan, sukupuoliseen suuntautumiseen tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta.

Dubrovnik Kävele Naiselle Ammatti ilmakuva
Upea Dubrovnikin vanhakaupunki, jonka halki kävelemme 5.9.2021

Tervetuloa mukaan. Jos olet syyskuun ensimmäisellä viikolla Dubrovnikin seudulla, tule illalliselle ja kävelemään. Sen lisäksi, että autat, saat taatusti hyvän mielen. Nähdään Dubrovnikissa Hotelli Lapadissa torstaina 2.9.2021 klo 18:30 ja vanhankaupungin keskusaukiolla sunnuntaina 5.9.2021 kello 18:00.

Edellä olevat tapahtumatiedot riippuvat koronavirustilanteen kehittymisestä. Kävele Naiselle Ammatti -organisaatio seuraa tarkasti niin Kroatian kuin Suomen määräämiä matkustusrajoituksia ja -ohjeistuksia. Tapahtumassa noudatetaan turvavälejä, kokoontumisrajoituksia ja muita voimassa olevia ohjeita. Kroatian Uutiset seuraa ja tiedottaa, kuinka tilanne kehittyy. Kroatiaan matkustamisesta juuri nyt voit lukea täältä.

Dubrovnik Kävele Naiselle Ammatti ilmapallot

Tilaa Kroatian Uutiset suoraan sähköpostiisi! Saat meiltä päivän uutiset näppärästi yhteen viestiin koottuna. Emme luovuta tietojasi kolmansille osapuolille emmekä lähetä roskapostia. Voit irtisanoa tilauksesi ihan milloin vaan. Ja tämä ei siis maksa yhtään mitään.