17 maaliskuun, 2021

Knin, linnoitus

Kun tutustuu Kninin kaupungin historiaan, ei voi kuin ällistellä. Kaupungin vieressä kohoavan vuoren huippu oli asutettu jo kivikaudella, ja 800-luvulla sinne rakennettiin nykyisen linnoituskaupungin alku. Siitä lähtien paikka on ollut milloin minkäkin valtakunnan keskus- ja kohtauspaikka. Läheiset ja välillä kaukaisetkin valtakunnat ovat yrittäneet, ja välillä onnistuneetkin, ottamaan alueen hallintaansa. Kniniä ovat hallinneet niin kuninkaat, prinssit kuin herttuat, onpa väliiin mahtunut jopa presidentti, kun Knin kuului pienen hetken Kroatian serbien keksimään Krajinan serbitasavaltaan, jonka historia jäi tosin kovin lyhyeksi. Onneksi.

Nykyisen Kninin ehdoton jalokivi on vuoren päällä sata metriä kaupungin yläpuolella seisova Kninin linnoitus, joka on oikeastaan aikoinaan ollut linnoituksen muurien sisällä sijaitseva pieni kaupunki. Linnoituksella onkin mittaa enemmän kuin usealla vanhallakaupungilla: se on yli sata metriä leveä ja melkein puoli kilometriä pitkä, mikä tekee siitä Kroatian toiseksi suurimman linnoituksen. Se oli sotilaalliselta merkitykseltään maan tärkein tukikohta keskiajalla, ja tärkeä se on myös nykykroaateille. Kun Knin vapautettiin Kroatian sodan lopettaneessa Operaatio Myrskyssä elokuun 5. vuonna 1995 edellä mainitulta Krajinan serbitasavallalta, linnoituksen huipulle nostettiin 20-metrinen Kroatian lippu, jossa se hulmuaa edelleen symboloiden Kroatian itsenäisyyttä. Kroatiassa tärkeää voiton päivää juhlitaan nimenomaan tuon päivän muistoksi.

Knin, lippu
Knin; Kroatian lippu liehuu kaupunkia hallitsevan linnoituksen muureilla

Alhaalla, itse Kninin kaupungissa, tunnelma on outo. Vaikka Knin on ollut erittäin tärkeä kaupunki sitä vuosien saatossa kulloinkin hallinneille valloille, ja vaikka se on vuosisatojen varrella kokenut useita loistokausia, se on myös rappeutunut eri syistä aina loistokausien välissä. Viimeisin laskukausi alkoi Operaatio Myrskyn yhteydessä vuonna 1995, kun kaupungin väestöstä 85 % muodostaneet serbit pakenivat. Väkiluku romahti ja talot tyhjenivät. Tilanne paheni entisestään Kroatian liityttyä EU:hun, kun kroaatit alkoivat muuttaa paremman elämän toivossa muualle Eurooppaan. Tämä on verottanut, ja verottaa yhä edelleen, kaupungin väestöä rankalla kädellä. Tyhjentyvä kaupunki on helppo havaita katukuvassa – aivan ydinkeskusta on vielä elossa, mutta jo parinsadan metrin päässä talot ja liiketilat ränsistyvät tyhjillään. On sangen aavemaista liikkua hylätyssä kaupunginosassa varsinkin illalla, kun ikkunat ovat rikki, mistään ei näy valoa ja ainoat elävät olennot sinun lisäksesi ovat kulkukissat.

Knin, autio
Knin; linnoituksen alla avautuva kaupunki on osittain autio

Nyky-Knin hakee turismista uutta potkua ja elämää. Linnoitusta on kunnostettu ahkerasti ja sinne on avattu museoita ja ravintoloita. Suunnitelmissa on myös parantaa linnoituksen pysäköintialuetta ja kehittää alueesta vilkas ulkoilmatapahtumien keskus. Kroatian Uutisten toimitus toivottaa hankkeeseen kaikkea hyvää täydestä sydämestään, sillä alue todella ansaitsee uuden elämän. Linnoitus itsessään on ehdottomasti jo nyt tutustumisen arvoinen ja sen kiertelemiseen kannattaa varata useampi tunti. Lisäksi Knin sijaitsee näppärän matkan päässä rannikon lomakohteista – sinne voi tehdä helposti päiväretken, jos/kun rannalla lötköttäminen alkaa kyllästyttää.

Knin
Knin, linnoituksesta avautuu upeat maisemat yli koko kaupungin

Tilaa Kroatian Uutiset suoraan sähköpostiisi! Saat meiltä päivän uutiset näppärästi yhteen viestiin koottuna. Emme luovuta tietojasi kolmansille osapuolille emmekä lähetä roskapostia. Voit irtisanoa tilauksesi ihan milloin vaan. Ja tämä ei siis maksa yhtään mitään.