Korcula

Kun juttelee korculalaisten kanssa, käy nopeasti selväksi, että paikalliset ovat hyvin ylpeitä kotisaarestaan. Yksi ylpeilyn aihe on Venetsian renessanssin tyylisuuntaa edustavan vanhankaupungin kaupunkisuunnitelma, joka muistuttaa kalanruotoa.

Vanhakaupunki sijoittuu pienelle, saaresta ulos työntyvälle niemekkeelle. Sen halkaisee pohjois-eteläsuunnassa kulkeva pääkatu, joka on katkaistu rakennuksilla, jolloin tuuli ei pääse puhaltamaan kaupungin lävitse. Pääkadusta lähtee sekä itään että länteen rantaan asti kulkevia katuja, joista läntisen puolen kadut ovat suoria ja itäisen puolen kadut kaareutuvia. Näin kuumalla ilmalla kaupunkiin pääsee puhaltamaan lännestä vilvoittava tuuli, mutta idän ja pohjoisen suunnasta puhalteleva kylmä puhuri jää kaareutuvien kujien kätköihin. Tämä nerokas kaupunkisuunnittelu takaa sen, että Korculan vanhankaupungin kaduilla ja kujilla on sangen miellyttävä kävellä tai istuskella vaikkapa terassilla lähes säällä kuin säällä. Kaupungin keskusta ei ole tukahduttavan kuuma oikeastaan koskaan.

Korcula, kadut
Koculan saari ja nerokkaasti suunnitellut kadut

Vanhakaupunki on jo itsessään todellinen ylpeydenaihe kauneutensakin puolesta. Kaupungin tutkimiseen kannattaa varata aikaa ja kiertää vähintäänkin niemen ulkoreunat ja vanhankaupungin pääkatu. Lopuksi voi sitten istahtaa itärannan puiden katveeseen siellä sijaitseviin lukuisiin kahviloihin ja ravintoloihin katselemaan kaupungin elämänmenoa ja vieressä liplattavaa Adrianmerta. Tarina kertoo muuten, että Korculan kaupungin jokaisella kadulla, paitsi yhdellä, on portaita. Toimitus pahoittelee, ettei kykene vahvistamaan tietoa. Meiltä jäi muutama katu tarkistamatta.

Pikku vinkkinä mainittakoon, että Korculan saaren erikoisuus on miekkatanssi (moreska), jonka esityksiä järjestetään kesällä viikoittain ympäri saarta. Korculan kaupungissa esitykset sijoittuvat vanhaankaupunkiin johtavien portaiden edessä olevalle aukiolle, jossa niitä ainakin viime sesonkina järjestettiin maanantaisin ja torstaisin. Esitysajat kannattaa tarkistaa saarelle saavuttua.

Ja kun miekkatanssit on tarkastettu, elämänmenoa ihmetelty ja kalanruotokaupunki tutkittu, reissu kannattaa suunnata saaren itäosassa sijaitsevaan Lumbardan kylään, koska sieltä, kylän etelärannalta, löytyy kroatialaisittain harvinainen hiekkaranta. Rannalla on myös mukava, hyvinkin suositeltava pieni ravintola-kahvila suihkuineen ja wc-tiloineen. Ja vinkki: jos etsii hiekkarantaa, kannattaa olla perillä ilmansuunnista, sillä Lumbardan kylän pohjoispuolen rannat ovat perinteisiä kroatialaisia pikkukivirantoja.

Korcula; Lumbard
Korculan saaren Lumbard -hiekkaranta

Jos Korculan saarelle saapuu autolla, ‘joutuu’ todennäköisesti kulkemaan mantereella Pelješacin niemimaan puolella sijaitsevan Orebićin kaupungin lävitse, sillä lyhin, ja edullisin, lauttayhteys Korculaan lähtee sieltä. Orebićiin kannattaa saapua hieman ‘liian ajoissa’, pistää auto parkkiin lauttarannassa sijaitsevalle pysäköintipaikalle ja lampsia kaupungin rantakatua pitkin, jota tässä jyrkkien vuorten kainalossa sijaitsevassa kaupungissa riittää kilometrikaupalla. Mitään muuta Orebićissä ei sitten oikeastaan olekaan.

Korcula
Korcula; kirkko vanhassa kaupungissa

Tilaa Kroatian Uutiset suoraan sähköpostiisi! Saat meiltä päivän uutiset näppärästi yhteen viestiin koottuna. Emme luovuta tietojasi kolmansille osapuolille emmekä lähetä roskapostia. Voit irtisanoa tilauksesi ihan milloin vaan. Ja tämä ei siis maksa yhtään mitään.