Krapanj

Viisi kilometriä Šibenikin jälkeen kuuluisaa Adrianmeren valtatietä eli kasitietä etelään päin ajaessa eteen tulee silta, joka on kroatialaiseen tapaan ‘sininen’ eli siinä on siniset kaiteet. Heti sillan jälkeen on näköala- ja pysähdyspaikka. Ja tällä kertaa, vaikka kasitien toinen toistaan upeammat näkymät eivät enää kovasti jaksaisi hätkähdyttää, kannattaa pysähtyä. Luvassa on nimittäin jotain sangen mielenkiintoista, sillä vain alle puolen kilometrin päässä nököttää pieni Krapanjin saari.

Krapanj
Krapanjin saari; kun tällainen silta tulee vastaan, kannattaa alkaa hiljentelemään

Krapanjin saari on sekä pienin että matalin kaikista Adrianmeren asutetuista saarista. Näköalapaikan infokyltti kertoo, että saaren korkein kohta on 1,25 metriä, mutta toimitus löysi myös maininnan, että korkein kohta olisikin peräti seitsemän metriä. Mittaamatta tätä on mahdoton selvittää, joten tyydymme toteamaan, että matalaa on, eikä Krapanjin saarella ainakaan kovasti pääse kiipeilemään vuoria ylös eikä alas.

Krapanj
Krapanjin saarta ei ole vuorilla pilattu.

Jos saari alkaa kiinnostaa ja siellä haluaa vierailla, täytyy ensin ajaa viereiseen Brodarican kylään, joka laskettiin aina vuoteen 2001 asti kuuluvaksi Krapanjin kylään. Brodaricasta pääsee venekuljetuksella Krapanjin saarelle. Viimeisten tietojen mukaan kyydin hinta on kokonaista 7 kunaa, ja matka kestää huimat viitisen minuuttia. Lauttoja, siis veneitä, kulkee 15 – 17 vuoroa päivässä riippuen vuodenajasta. Sunnuntaisin tosin niitä kulkee vain neljä, joten oleskelu tällä 0,36 neliökilometrin saarella saattaa venähtää paluukyytiä odotellessa. Toimitus luonnollisesti osui paikalle juurikin sunnuntaina, joten Krapanjin kujilta ei nyt ole valitettavasti ainuttakaan kuvaa.

Saarella on sähköt ja vesijohdot sekä betonilla ja asfaltilla päällystetyt tiet, muttei ainuttakaan autoa. Itse asiassa autot on saarella kokonaan kielletty. Ja vaikka useat rannikon saaret ovat rakentaneet siltoja saarille pääsyn helpottamiseksi, Krapanj on päättänyt toisin. Saarelle ei johda eikä tule johtamaan ainuttakaan siltaa, sillä krapanjilaiset pelkäävät, että sillan mukanaan tuoma muutos pilaisi saaren perinteisen olemuksen ja tunnelman.

Ja lopuksi toimituksen nöyrä pyyntö: jos olet käynyt saarella, kerro meille kommenteissa, millaista siellä oli. Ja jos sinulla on sieltä kuvia, olisimme ikionnellisia, jos laittaisit niitä tähän meidän kaikkien iloksi! Suunnitelmissamme toki on käväistä myös itse Krapanjilla, kunhan reissu seuraavan kerran sinnepäin suuntautuu.

Krapanjin saari
Krapanjin saari, kasitien varrella oleva opastintaulu

Tilaa Kroatian Uutiset suoraan sähköpostiisi! Saat meiltä päivän uutiset näppärästi yhteen viestiin koottuna. Emme luovuta tietojasi kolmansille osapuolille emmekä lähetä roskapostia. Voit irtisanoa tilauksesi ihan milloin vaan. Ja tämä ei siis maksa yhtään mitään.