Krčić, kuivunut vesiputous

Noin viiden kilometrin päässä Kninin kaupungin keskustasta sijaitsee Krčić-joen 22 metriä korkea vesiputous, toisilta nimiltään Veliki buk tai Topolski buk, joka on erikoinen monella tapaa. Se on ensinnäkin luultavasti Kroatian merkittävin putous, jonka altaalle pääsee autolla ajamaan aivan viereen. Putous myös päättää yhden joen – putouksen altaassa on Krka-joen alkulähde, joten joki on tästä eteenpäin nimeltään Krka, kun se on tänne asti virrannut Krčić-nimisenä. Krčić tarkoittaakin suomeksi käännettynä ‘pieni Krka’. Joki saa alkunsa Kroatian korkeimman vuoren Dinaran alarinteiltä ja kulkee kauniissa kanjonissa koko matkansa lopun putoukseen.

Krčić, vesiputous
Krčić, kuivunut vesiputous

Jos haluaa kokea putouksen kuohut ja nähdä sen ainutlaatuiset värisävyt, vierailu Krčićin putouksella kannattaa ajoittaa sateiseen aikaan, sillä kesäkuusta syys-marraskuuhun ei koko 10 kilometriä pitkässä joessa, eikä näin ollen myöskään putouksessa, ole lainkaan vettä. Tämän saattaa huomata toimituksen tämän kohteen kuvista.

Eikä tässä vielä kaikki. Jokea seuraa sen koko reitin pituudelta Napoleonin 200 vuotta sitten rakentama soratie, joka oli aikaisemmin pääreitti Kninistä Splitiin. Tien varrella löytyy mm. Napoleonin rakennuttama silta vesimyllyineen.

Krčić-joen varrelta löytyy suuren putouksen lisäksi kaksi muuta pienempää vesiputousta ja 15 luolaa. Joessa on myös sangen viihtyisä suvanto, johon voi pulahtaa eväshetken päätteeksi uimaan. Pulahdus on taatusti huomattavasti miellyttävämpää, jos joessa sattuu olemaan vettä – Kroatian uutisten vieraillessa paikalla sitä ei siellä ole vielä kertaakaan ollut. Olemme tyytyneet siis vain nauttimaan eväät viereisen niityn taukopaikalla.

Napoleon
Napoleonin silta
Pikku puro
Krčićin alueen pikkuinen puro

Tilaa Kroatian Uutiset suoraan sähköpostiisi! Saat meiltä päivän uutiset näppärästi yhteen viestiin koottuna. Emme luovuta tietojasi kolmansille osapuolille emmekä lähetä roskapostia. Voit irtisanoa tilauksesi ihan milloin vaan. Ja tämä ei siis maksa yhtään mitään.