HUOM! Juttu kertoo tilanteesta kesällä 2020! Ei ajantasainen!
Tilanne elää, mutta loma Kroatiassa houkuttaa. Lue tästä, uskaltaako sinne matkustaa. Että minkälaista siellä nyt sitten on. Juuri nyt.
Kroatia on kasvattanut suosiotaan suomalaisten lomakohteena vuodesta toiseen, ja kesästä 2020 odotettiin jälleen uutta ennätyskesää. Vaan toisin kävi. Tuli korona ja sulki rajat. Molemmissa maissa.
Nyt Kroatian rajat ovat auki. Maa toivottaa turistit tervetulleiksi, Suomi sen sijaan pitää matkustusrajoituksia vielä voimassa. Suomen kansalainen saa matkustaa Suomesta Kroatiaan, mutta kun palaa takaisin Suomeen, matkailijalta odotetaan 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia. Tästä huolimatta matkatoimistot ja Finnair ovat aloittelemassa suoria lentoja Suomen ja Kroatian välillä lähitulevaisuudessa, viimeisimmän tiedon mukaan syyskuun alussa. Juuri tätä kirjoitettaessa, 27.7., elokuun alussa alkavaksi suunnitellut ryhmämatkat on peruttu. Seuraamme Finnairin tilannetta. Tilanne siis elää lähes päivittäin, joten kannattaa seurata suunnitelmien kehittymistä Kroatian Uutisten Facebook-sivuilta tai uutissivulta. Tulemme päivittämään tämän artikkelin tietoja, kun tilanne muuttuu.
Päivitys 28.07.2020 Finnair on ilmoittanut peruuttavansa elokuun lentonsa Splitiin ja Dubrovnikiin.
Ennen kuin suorat lennot alkavat, Suomesta Kroatiaan pääsee lentäen välilaskuilla. Moni lentää Helsingistä Splitiin, Dubrovnikiin tai muuhun turistikohteeseen esimerkiksi Münchenin tai Frankfurtin kautta. Tämän lisäksi moni saapuu omalla autolla Euroopan läpi ajellen. Ja kun kerran, kaikesta huolimatta, suomalaisia on saapumassa Kroatiaan lomalle, lienee syytä päivittää, minkälaista täällä sitten on. Mitä on odotettavissa, mitä pitää ottaa huomioon, mitä varoa.
Maahan saavutaan siis joko lentäen tai omalla autolla. Koneessa, oli kysymys ihan mistä lentoyhtiöstä tahansa, on maskipakko. Maskin saa riisua vain syödessä tai juodessa. Vaan kun siihen maskiin on tottunut, ei ole kovin suuri ongelma pitää sitä vielä kroatialaisella lentokentällä, joissa kaikissa on maskipakko. Pääset maskista eroon siis vasta kun olet noutanut matkalaukkusi rullalta, kävellyt passintarkastuksen läpi ja astunut ulos terminaalista.
Paitsi että. Jos olet jatkamassa matkaasi julkisella liikennevälineellä, vaikkapa lentokenttäbussilla, maski pitää pukea uudelleen. Kroatiassa on voimassa maskipakko myös julkisessa liikenteessä, ja sitä myös valvotaan. Saattaa hyvinkin olla, ettei sinua oteta kyytiin lainkaan ellei sinulla ole maskia. Ei edes siihen lentokenttäbussiin.
Omalla autolla saapuessa kukaan ei kysele maskeista, olkoonkin että raja-asemilla suositellaan vahvasti maskia. Vaikka kuinka istuisit omassa autossasi. Rajaviranomaisella, siis sillä tyypillä jolle ojennat passin sen pienen luukun kautta autosi ikkunasta, on taatusti maski. Usein myös kumihanskat.
Nyt olet siis maassa. Ja jostain pitäisi löytää jokin paikka missä yöpyä. Vaikka tämä on usein hoidettu jo Suomessa, ryhmämatkoilla matkatoimistojen puolesta ja omatoimimatkoilla ihan itse, muutama vinkki majapaikan valintaan lienee paikallaan. Sillä tässäkään mikään ei ole niin kuin ennen.
Jos sinulla on joku tuttu, joku paikka jossa olet yöpynyt aikaisemmilla lomillasi, mene sinne. Tunnet paikat, tunnet ehkä jopa henkilökunnan/omistajat. Erinomaisen suositeltava vaihtoehto. Muutoin, jos hoidat majoituksen itse, suositus on vankasti yksityismajoituksen suuntaan. Kroatiasta löytyy, aivan ympäri maata, lukemattomia huoneistoja, yksityisiä huoneita tai Airbnb-majoituksia, joissa asut omassa ylhäisessä, ja turvallisessa, yksinäisyydessäsi ilman turhia kontakteja kanssamajoittujiin. Seuranasi on korkeintaan majapaikan omistaja perheineen. Majoitusta varattaessa, varsinkin nyt korona-aikana, kannattaa vertailla vaihtoehtoja ja panostaa hakuun, sillä koska turisteja on vähän, pienellä kaivelulla saattaa löytää varsin edullisia ja mielenkiintoisia tarjouksia. Säästää rahaa siihen muuhun lomaan.
Majoituitpa sitten itse järjestämässäsi majapaikassa tai matkatoimistojen usein käyttämissä hotelleissa, käsiä kannattaa pestä ja desinfioida usein. Mieluummin liian usein. Kaikissa majoituslaitoksissa pitää desinfiointiainetta olla saatavilla niin huoneissa kuin julkisissa tiloissa. Jos ei ole, kysy ja vaadi.
Nyt on saavuttu maahan ja majoituttu. Mitäpä sitä seuraavaksi? Jos vaikka rannalle. Kannattaa huomioida, että pääosa Kroatian rannoista on pikkukivirantoja, joten uimakenkien käyttö on erittäin suositeltavaa. Muutoin, vaikka turisteja on tavanomaista vähemmän, ihmisiä riittää. Eikä kukaan muista turvavälejä. Tai käytä maskeja. Pyyhe levitetään, tai aurinkotuoli raahataan, juuri siihen missä tilaa on. Poikkeuksena tähän mainittakoon suuremmissa kaupungeissa ja lomakeskuksissa toimivat maksulliset rannat, joissa vuokrattavat aurinkotuolit on sijoiteltu usein riittävän kauas toisistaan.
Kun sitä aurinkoa on otettu riittävästi ja uitu verrattain puhtaassa Adrianmeressä, saattaa tulla nälkä. Joten ravintolaan. Juuri tällä hetkellä ihan kaikki pizzeriat tai muut ravintolat eivät ole avanneet oviaan, koska korona on vähentänyt kysyntää, mutta avoinna olevissa on meininki entisensä. Tarjoilijat ja muu henkilökunta pitävät maskeja, asiakkailta ei niitä vaadita. Ruoka tuodaan pöytään, buffet on kielletty. Pöydästä toiseen hyppimistä ei katsota hyvällä, jos sitä nyt koskaan on katsottu. Pubeissa pöytiintarjoilusta joustetaan, juomansa voi käväistä ihan itse hakemassa tiskiltä. Yökerhoissa tampataan aivan kuten ennenkin, tosin nykyään vain kello 02.00 asti.
Kannattaa muuten huomioida, että kaupoissa on maskipakko. Siis kaikissa kaupoissa. Tämä tarkoittaa sitä, että kun olet menossa vaikkapa matkamuistomyymälään ilman maskia, sinulle saatetaan myydä ovella maski. Eikä tällainen ‘hätämaski’ koskaan ole markkinoiden edullisimmasta päästä. Jokaisen kaupan ovella on käsidesipullo tai -automaatti, joiden käyttämistä suositellaan. Tämä, niin maskipakko kuin käsidesisuositus, koskee siis ruoka-, vaate-, elektroniikka-, matkamuisto-, jne. kauppoja. Toisin sanoen kaikkia kauppoja. Ihan kaikkia.
Kroaatit ovat ottaneet koronamääräykset verrattain hyvin vastaan. Kaupoissa ja julkisessa liikenteessä, joissa kummassakin on pakko pitää maskia, lähes kaikilla semmoinen myös on. Sen sijaan kaupungilla, aivan normaalissa ja tavallisessa elämässä, harvempi käyttää kasvosuojainta. Käsiä sen sijaan näkee desinfioitavan kiitettävän usein. Lähes aina, kun se on mahdollista.
Kroatian talous on hyvin riippuvainen turismista. Niinpä on luontevaa, että maa panostaa siihen, ettei covid-19 pääse uudestaan leviämään. Rajoituksia tehdään, ja on tehty, mutta pääosin kuitenkin niin, että ne häiritsevät mahdollisimman vähän täällä lomailevia ihmisiä. Jos verrataan Kroatian tilannetta naapurivaltioihin Bosnia-Hertsegovinaan, Serbiaan tai Montenegroon, tilanne täällä on hyvä. Samoin, jos sitä verrataan Kroatian kilpailijavaltioihin. Espanja on ottamassa koronan kakkosaallon johdosta hyvin tiukkoja rajoituksia uudelleen käyttöön, Portugalissa tilanne ei tunnu rauhoittuvan lainkaan ja Kreikassakin tartuntaluvut ovat olleet kasvussa. Kroatiassa tilanne elää, mutta maa tekee kaikkensa, että sinulla olisi turvallinen olo. Että voisit olla lomalla. Kroatiassa.
Lukijoiden lisäyksiä:
Tulin pari päivää sitten 10 päivän Kroatian lomalta. Asuin 8 päivää Visin saarella Komižassa ja 2 päivää Splitissä. Pitää paikkaansa tämä kirjoitus muuten, mutta rannoilla oli tosi hyvin tilaa tuolla Visin saarella. Splitissä näytti olevan lähimmällä rannalla aika paljon ihmisiä, mutta sinne ei menty. Splitin vanhassa kaupungissa oli hyvin tilaa pitää turvavälit. Sama oli myös laivalla. Siellä myös maskipakko sisällä, ulkona kannella sai olla ilman. Lomailu tuntui aika turvalliselta 🙂
Johanna Palomaa
Kerro meille, miten asiat oikeasti ovat! Lähetä kommenttisi Facebookissa, Twitterissä tai osoitteeseen toimitus@kroatianuutiset.fi.
Kroatian Uutiset 27.07.2020. Päivitetty 28.07.2020