25 huhtikuun, 2021

Kroatian ralli

Kroatian ensimmäinen MM-ralli lunasti viimeisenä päivänään kaikki sille asetetut odotukset. Kun kilpailijat olivat matkalla kohti viimeisen päivän lähtöä, kisaa lauantain jälkeen johtanut ranskalainen Sébastien Ogier kolaroi työmatkallaan majapaikastaan ensimmäisen erikoiskokeen lähtöpaikalle siviiliauton kanssa. Henkilövahinkoja ei syntynyt, mutta Ogierin kuljettaman Toyotan apukuskin puoleinen ovi kärsi sen verran vahinkoja, että huolto joutui ilmeisesti käyttämään ilmastointiteippiä, että ovi saatiin parsittua kasaan. Toyotan tallipäällikkö Jari-Matti Latvala kommentoi auton vaurioita, että tuskinpa ne ajamiseen vaikuttavat, ainoa vaikutus on se, että pölyä pukkaa ohjaamoon hieman tavanomaista enemmän.

Eivätkä ne vaikuttaneetkaan. Sébastien Ogier voitti rallin, olkoonkin, että hän voitti sen mahdollisimman pienellä marginaalilla. Viimeisellä erikoiskokeella, sananmukaisesti viimeisessä mutkassa, rallin kärkeen sunnuntaina noussut walesilainen Elfyn Evans käväisi sen verran puskan puolella, että menetti aikaa ja hävisi lopulta Ogierille 0,6 sekunnilla. Toisin sanoen herrat ajelivat pitkin Kroatian teitä perjantain ja sunnuntain välisenä aikana melko tarkkaan tasan 300 kilometriä, ja koko rallin voittaja ratkesi viimeisen erikoiskokeen viimeisessä mutkassa. Reilun puolen sekunnin erolla.

Rallin voitti siis ranskalainen Sébastien Ogier, kakkoseksi tuli Elfyn Evans ja kolmanneksi kaasutteli belgialainen Thierry Neuville. Suomalaisista Kalle Rovanperä ajoi metsään jo heti rallin alussa, ja niinpä varsinaisessa pääkilpailussa ei suomalaisia nähty. Pykälää alemmassa WRC2-sarjassa Teemu Suninen sijoittui hienosti toiseksi, kokonaiskilpailussa kymmeneksi.

On pakko yhtyä rallia Suomeen selostaneen Tomi Tuomisen sanoihin, että toivottavasti Kroatian MM-ralli saa jatkoa tulevina vuosina. Maisemat olivat upeat, reitti mielenkiintoinen ja tapahtumia riitti. Lisäksi haluamme kiittää selostaja Tuomista jälleen kerran erinomaisesta selostuksesta.

Ja lopuksi, tiedoksi niin Tomi Tuomiselle kuin muillekin rallilähetyksiä katselleille, voittajille jaetut palkinnot eivät olleet vain ’näyttäviä puuveistoksia’, vaan glagoliittisia numeroita. Glagoliittinen kirjaimisto on vanhin slaavilainen kirjoitusjärjestelmä. Se oli käytössä ainakin jo 800-luvulla, ja säilyi Kroatiassa varsinkin kirkon teksteissä aina 1800-luvulle asti. Tänä päivänä se on tärkeä osa Kroatian kansallista kulttuuriperintöä. Numerot jaettiin siten, että voittaja sai ykköstä tarkoittavan veistoksen, kakkonen kakkosta ja kolmanneksi sijoittunut kolmosta merkitsevän.

Glagoliittinen numero 1
Glagoliittinen numero 1. Lähde Wikimedia

Kaiken kaikkiaan Kroatian ensimmäinen MM-ralli oli onnistunut urheilutapahtuma, vaikkei katsojia ihan kauheasti koronatilanteesta johtuen ollutkaan. Onneksi reitin varrelle osuneissa kylissä sattui olemaan melkoinen määrä ’sukukokouksia’ juuri tänä viikonloppuna, joten kuvissa näkyi autojen ja kauniiden kroatialaisten maisemien lisäksi myös muutama rallia seuraamaan saapunut katsoja.

Kroatian uutisten ralliseuranta päättyy tähän, eikä seuraavasta urheiluraportista ole tietoa. Ehkä Euroviisut? Tai jalkapallon EM-kisat kesällä… Paitsi ettei Euroviisut taida olla urheilutapahtuma.

Tilaa Kroatian Uutiset suoraan sähköpostiisi! Saat meiltä päivän uutiset näppärästi yhteen viestiin koottuna. Emme luovuta tietojasi kolmansille osapuolille emmekä lähetä roskapostia. Voit irtisanoa tilauksesi ihan milloin vaan. Ja tämä ei siis maksa yhtään mitään.