1 maaliskuun, 2021

Kuparin rauniohotelli

Kun katsoo karttaa, Dubrovnikin ja sen lentokentän puolivälissä huomion kiinnittää hauska paikannimi, Kupari. Ja kun autolla ollaan liikenteessä, pakkohan sinne on koukata. Hämmästys on suuri, kun eteen aukeavan rannan edustalla seisoo toinen toistaan romuttuneempia hotelleja. Kun niiden seiniä katsoo tarkemmin, silmiin osuu lukuisia ammusten jälkiä. Mitä ihmettä täällä on tapahtunut?

Pikaisen googletuksen jälkeen selviää, että alue on rakennettu pääosin 60-luvulla Jugoslavian liittoarmeijan eliittiupseerien käyttöön. Kroatian sodassa 90-luvulla se hävitettiin täysin, ja mikä hämmentävää, Kuparin hotellialueen hävitti Jugoslavian armeija – eli juuri se sama porukka, jolle se alunperin rakennettiin. Tänä päivänä Kuparin ranta-alue seisoo raunioina muistuttaen siitä, mitä on tapahtunut. Mutta koska aluetta pidetään yhtenä Kroatian parhaana rantana, ihmiset viettävät edelleen aikaa raunioiden vieressä, lapset leikkivät rantavedessä ja baareissa viihdytään. Alueen tunnelma on outo.

Kuparin uimaranta
Kuparin uimaranta rauniohotellien syleilyssä

Kuparille on laadittu suunnitelma – alueelta on tarkoitus purkaa suurin osa hotelleista, jonka jälkeen jäljelle jäisi vain Grand Hotel, joka on ensimmäinen aikoinaan Dubrovnikin seudulle rakennettu hotelli. Se valmistui vuonna 1919.

Suosittelemme vahvasti tutustumista tähän hotellien hautausmaahan, kun se on vielä mahdollista.

Huomenna matka jatkuu Kroatian iloisimpaan kohteeseen. Arvaatko, mikä paikka on kysymyksessä? Tietäjille luvassa mainetta ja kunniaa

Kuparin hotelliraunio sisältä
Kuparin hotelliraunio sisältä
Kuparin Grand Hotel
Dubrovnikin seudun ensimmäinen hotelli vuodelta 1919, Kuparin Grand Hotel, jonka pelastamisesta on puhuttu

Tilaa Kroatian Uutiset suoraan sähköpostiisi! Saat meiltä päivän uutiset näppärästi yhteen viestiin koottuna. Emme luovuta tietojasi kolmansille osapuolille emmekä lähetä roskapostia. Voit irtisanoa tilauksesi ihan milloin vaan. Ja tämä ei siis maksa yhtään mitään.