23 heinäkuun, 2020

HUOM! Juttu kertoo tilanteesta vuoden 2020 kesällä! Ei ajantasaista tietoa!

Säännöt muuttuvat ja koronatilanne elää. Lue tästä, voiko Kroatiassa viettää lomaa tänä kesänä.

Suomen hallitus päivitti tänään (23.07.2020) koronaviruksesta johtuvia matkustusohjeita ja -rajoituksia. Kroatian kohdalla tämä tarkoittaa sitä, että matkustamista Suomesta Kroatiaan ei edelleenkään suositella kuin pakottavista syistä. Ja kun reissulta sitten palataan kotiin, edessä on 14 vuorokauden omaehtoinen karanteeni. Lienee syytä päivittää mitä tämä ihan konkreettisesti tarkoittaa.

Lähtökohta on, että Suomen kansalaisilla on oikeus vapaasti poistua Suomesta ja saapua takaisin. Näin ollen loma Kroatiassa onnistuu kyllä. Kunhan muistaa tietyt reunaehdot. Joista tärkein on terve järki. On syytä tarkkailla virustilannetta Kroatiassa (päivittäinen seuranta löytyy mm. Kroatian Uutisten uutissivulta) ja miettiä, onko matka riskin arvoinen. Tällä hetkellä maassa on voimassa suhteellisen tiukat rajoitukset, joilla Kroatia koettaa saada viime aikoina nousussa olleet uudet tartuntatapaukset kuriin. Kaupoissa, ostoskeskuksissa ja julkisessa liikenteessä on maskipakko, jota vieläpä valvotaan, ja yökerhojen aukioloaikoja sekä ihmisten kokoontumisia on rajoitettu. Tavallisessa arjessa koronaa ei kuitenkaan juuri huomaa muutoin kuin maskien huomattavasti lisääntyneestä käytöstä ja siitä, että käsidesipulloja on jokaisen sisäänkäynnin kohdalla.

Kannattaa huomioida myös, että matkavakuutus ei välttämättä ole voimassa Kroatian lomalla matkustusrajoituksesta johtuen. Asia kannattaa tarkistaa omasta vakuutusyhtiöstä.

Matkustaminen Kroatiaan ei juuri nyt ole yksinkertaista. Suoria lentoja ei juuri tällä hetkellä ole. Finnair ja matkatoimistot ovat ilmoittaneet aloittavansa lentonsa ja ryhmämatkansa Kroatiaan syyskuussa, mutta koronatilanne ja matkustusohjeistuksen muutokset saattavat vaikuttaa aloitukseen. Kannattaa seurata matkatoimistojen tiedottamista. Muutoin lentäminen edellyttää välilaskuja. Suosituimmat reitit kulkevat Helsingistä joko Frankfurtin tai Munchenin kautta Zagrebiin tai Splitiin. Maahan saapuessa suomalaisilla ei ole, matkustusasiakirjojen tarkastamisen lisäksi, mitään erityisiä koronaan liittyviä tarkastuksia tai vaatimuksia. Kroatia on liittynyt EU- ja Schengen-maiden kansalaisten vapaan matkustuksen sopimukseen, vaikka maa itse ei Schengeniin kuulukaan.

Maata pitkin, eli omalla autolla, Euroopan läpi ajellessa ei ongelmia pitäisi ilmetä. Reitti niin Ruotsin ja Saksan kuin Baltian maidenkin kautta kulkee Schengen-maiden läpi, ja niissä kaikissa läpikulkuliikenne on vapaata. Joidenkin maiden rajaviranomaiset saattavat kysellä minne matka, toiset maat taas rajoittavat maassaoloaikaa, mutta muutoin ajomatkan Euroopan halki pitäisi sujua vaikeuksitta. Kroatiaan saavuttaessa tilanne on sama kuin lentäen saavuttaessa, eli koska maa ei kuulu Schengen-alueeseen, rajalla tulee esittää virallinen matkustusasiakirja. Toisin sanoen joko passi tai virallinen henkilöllisyystodistus. Ajokortti, edes virallinen ajokortti, ei kelpaa.

Loma Kroatiassa onnistuu, jos sitä ihan oikeasti tahtoo. Ja on valmis hieman panostamaan matkustamiseen sekä viettämään kotiin palattuaan pari viikkoa karanteenissa. Kroatian turistibisneksessä on edelleen tällä hetkellä pitkälti ostajan markkinat, koska turistimäärät ovat pudonneet paikoin melko rajusti. Majoituksia löytyy edulliseen hintaan, ravintoloissa, baareissa ja muissa palveluissa ei edelleenkään monin paikoin ole otettu käyttöön sesonkihintoja. Jonoja, tai edes ruuhkia, ei ole kuin paikoin.

Jos unelmissa säihkyy kesäloma Kroatiassa, suosittelemme vahvasti käyttämään tervettä järkeä, seuraamaan virustilanteen kehittymistä ja viranomaismääräyksiä. Tilanne elää päivittäin. Viimeisimmät tiedot tilanteesta löytyvät, luonnollisesti, Kroatian Uutisten uutissivulta.

Elämästä Kroatian koronarajoitusten keskellä voit lukea täältä.

Muu matkustusinfo Kroatian matkalle löytyy Kroatia UKK -sivulta.

Kroatian Uutiset 23.07.2020. Päivitetty 31.07.2020

Tilaa Kroatian Uutiset suoraan sähköpostiisi! Saat meiltä päivän uutiset näppärästi yhteen viestiin koottuna. Emme luovuta tietojasi kolmansille osapuolille emmekä lähetä roskapostia. Voit irtisanoa tilauksesi ihan milloin vaan. Ja tämä ei siis maksa yhtään mitään.