Nin, katedraali

Tiedättekö, miltä tuntuu, kun saapuu johonkin ennestään tuntemattomaan paikkaan ja tuntee heti, että nyt edessä on jotain ennenkokematonta? Näin kävi toimitukselle, kun aikoinaan saavuimme ihka ensimmäistä kertaa lähes suljetun laguunin keskellä pienellä saarella sijaitsevaan vanhaan Ninin kaupunkiin. Nin löytyy Zadarista kymmenen kilometriä pohjoiseen, juuri ennen Virin saarelle vievää siltaa. Kaupunki on ollut olemassa jo 3 000 vuotta sillä siellä on todettu olleen asutusta jo 900 eKr., jolloin Ninin saarekkeen aluetta asuttivat illyrialaiset. Tämä tarkoittaa sitä, että kaupunki on vanhimpia kaupunkeja niin itäisen Adrianmeren kuin koko Välimerenkin alueella. Ninin kapeilla kujilla kävellessään ei voi kuin ihmetellä, miten saarelle on vuosina 900 – 100 eaa. mahtunut 40 000 asukasta.

Kroatian osalta Ninin historia alkaa 500-luvulta. Se oli Kroatian ja Dalmatian ensimmäinen kuninkaallinen pääkaupunki sekä myös ensimmäinen piispanistuin. Niinpä kun normaalisti kaupunkien kuuluisuudet ovat taiteilijoita, urheilijoita ja poliitikkoja, Ninin suurimmat kuuluisuudet ovat Prinssi Branimir, Kuningas Petar Krešimir IV ja varsinkin piispa Ninin Gregorius (Grgur Ninski), joka 900-luvulla vastusti voimakkaasti paavia pitämällä kirkonmenoja kroaatin kielellä latinan sijasta. Itse asiassa Gregorius on edelleen niin suosittu, että hänen Splitin vanhassakaupungissa seisovan jättimäisen patsaansa varvasta hierotaan hyvän onnen tuottamiseksi vielä tänäkin päivänä.

Nin
Nin, Grgur Ninskin patsas

Nin piti tärkeän asemansa alueella vielä 1500 – 1600 -luvuillakin, kun se säilytti autonomisen asemansa Unkarin hallinnassa ollessaan ja jopa senkin jälkeen, kun Unkarin kruunu oli myynyt Ninin Venetsian tasavallalle. Kaupungin kukoistuskausi päättyi lopullisesti vuonna 1646, jolloin Venetsia Ninistä vetäytyessään tuhosi järjestelmällisesti koko kaupungin, jottei Ottomaanien valtakunta pystyisi käyttämään Niniä tukikohtanaan valloittaessaan ympäröiviä seutuja.

Nin sijaitsee entisessä jokisuistossa ja näin laguunin Adrianmerestä erottava pitkä särkkä tarjoaa kroatialaisittain harvinaisen hiekkarannan paikallisten ja matkaajien käyttöön. Rannan nimi on Queen’s Beach, sillä legenda kertoo, että Kroatian ensimmäisen kuninkaan Tomislavin vaimo viihtyi rannalla, piti sitä koko maan suosikkirantanaan ja vietti siellä usein aikaa lastensa kanssa. Vielä nykyisinkin Queen’s Beach on lapsiperheiden suosiossa, sillä ranta on matala ja tarjoaa upeat näkymät vastarannan Velebit-vuoristoon. Kokonaisuudessaan Ninin kaupungin alueelta löytyy peräti kahdeksan kilometriä uimarantaa.

Nin
Nin, kaupungissa on useita hiekkarantoja

Nin on pitkän historiansa ja upeiden rantojensa lisäksi tunnettu mm. suola-altaistaan, lääkemudastaan sekä siitä, että sieltä löytyy maailman pienin katedraali, 800-luvulla rakennettu Pyhän ristin kirkko.

Nin
Nin; kaupunki on täynnä historiaa

Tilaa Kroatian Uutiset suoraan sähköpostiisi! Saat meiltä päivän uutiset näppärästi yhteen viestiin koottuna. Emme luovuta tietojasi kolmansille osapuolille emmekä lähetä roskapostia. Voit irtisanoa tilauksesi ihan milloin vaan. Ja tämä ei siis maksa yhtään mitään.