Omis, kanjoni

Vain 25 kilometrin päässä Splitistä löytyy Kroatian ehkä hienoin kaupungissa sijaitseva jokimaisema. Kaukana Dinara-vuorten alarinteellä alkunsa saava Cetina-joki virtaa aivan Omišin kaupungin vanhankaupungin vierestä Adrianmereen jylhien kallioiden ympäröimänä.

Cetina-joen kanjonin suulla seistessään ei ole vaikea kuvitella, miksi Omiš oli 1200-luvulla Välimerta hallitsevien merirosvojen tukikohta. Nämä rakensivat merenalaisen muurin Cetina-joen suulle ja siihen laivan mentävän aukon, joka saatiin vielä suljettua ketjuin. Laivojen oli pakko purjehtia lähelle Omišin rannikkoa, ja merirosvojen oli helppo valvoa meriliikennettä ja valita ryöstettävät laivat vanhankaupungin ylle kohoavasta Mirabellan linnoituksesta.

Omis, Mirabela linnoitus
Omis; Mirabellan linnoitus, josta merirosvot tarkkailivat laivaliikenttä

Toinen Omišin linnoituksista, kanjonia reunustavan vuoren huipulla kohoava 1400-luvulla rakennettu Fortica, kunnostautui aikoinaan ottomaaneja vastaan käydyissä taisteluissa kuten melko suuri osa kaikista tuohon aikaan nykyisen Kroatian alueelle rakennetuista linnoituksista.

Omišiin on helppo tulla vaikkapa päivävierailulle Splitistä tai Makarskasta. Se toimii myös mainiosti pysähdyspaikkana Adrianmeren valtatatietä ajettaessa. Jo parin tunnin vierailulla kaupungissa ehtii hyvin kävellä pienen vanhankaupungin läpi ja kiivetä jopa edellä mainittuun Mirabellan linnoitukseen, sekä katsastaa myös joenrannan särkän merenpuoleisen uimarannan. Jos pää ja vatsa kestävät, kannattaa pysähdykseen varata hieman pidempi aika ja käväistä laskemassa koskea Cetina-joessa tai liukumassa kahden kilometrin vaijeriliuku kanjonin yli.

Omis
Omis, kaupunki vuorten alla.
Omis
Omis; vanhakaupunki

Tilaa Kroatian Uutiset suoraan sähköpostiisi! Saat meiltä päivän uutiset näppärästi yhteen viestiin koottuna. Emme luovuta tietojasi kolmansille osapuolille emmekä lähetä roskapostia. Voit irtisanoa tilauksesi ihan milloin vaan. Ja tämä ei siis maksa yhtään mitään.