4 maaliskuun, 2021

Ploce ja betoni

Kroatian rannikkoa myötäilevä Adrianmeren valtatie (tie numero 8) on monessa eri yhteydessä valittu yhdeksi kauneimmista rantateistä maailmassa. Yllätys on suuri, kun henkeäsalpaavien meri- ja vuoristomaisemien jälkeen hieman yli puolessavälissä matkalla Splitistä Dubrovnikiin vastaan tulee kaupunki nimeltä Ploče. Se on suoraan sanottuna hämmentävän ruma kaupunki.

Ploče on satamakaupunki. Se on itseasiassa myös naapurivaltio Bosnia-Hertsegovinan tärkein, ja ainoa, satamakaupunki, koska Ploče on liitetty ainoana satamana suoraan Bosnia-Hertsesegovinan rautatieverkostoon ja lisäksi se on erään yleiserooppalaisen kuljetusväylän luontainen päätepiste.

Pločessa ei ole lainkaan useista muista Kroatian kaupungeista löytyvää vanhaakaupunkia, sen ‘vanhakaupunki’ käsittää yhden talon. Kaupungin arkkitehtuuri on enimmäkseen 70-luvulta ja erittäin funktionaalista – osa keskustan rantaa reunustavista rakennuksista on alun perin suunniteltu varmasti hyvinkin toimiviksi, aikanaan jopa ehkä kauniiksi, mutta kun ketään ei ole vuosikymmeniin kiinnostanut pitää taloista huolta, kaikki tuo on vain muisto.

Ploče hämmentää rujoudellaan, mutta koska se sijaitsee meren läheisyydessä, toki siellä on myös jotain kaunista. Aivan kaupungin lähiympäristöstä löytyy Neretva-joen suistoalue järvineen, kanavineen ja alankoviljelmineen. Neretvan päässä sijaitsevalla hiekkasärkällä kannattaa käväistä kahlaamassa tai vaikkapa piknikillä.

Pločen lähistön rantamaisema
Pločen lähistöllä sijaitseva Neretva-joen suun hiekkaranta

Toimitus suosittelee hyvin vahvasti vierailua, vaikka sitten lyhyttä, Pločessa. Se luo mukavan kontrastin kaikelle kauneudelle, jota Adrianmeren valtatietä ajaessasi olet siihen asti kokenut.

Ploče - kaupungin keskusta
Näkymä Pločen keskustan rantakadulta
Suistoalue
Pločen vieressä sijaitsevaa Neretva-joen suistoaluetta

Tilaa Kroatian Uutiset suoraan sähköpostiisi! Saat meiltä päivän uutiset näppärästi yhteen viestiin koottuna. Emme luovuta tietojasi kolmansille osapuolille emmekä lähetä roskapostia. Voit irtisanoa tilauksesi ihan milloin vaan. Ja tämä ei siis maksa yhtään mitään.