Pozegan katedraali

Odotukset eivät ole korkealla, kun Kroatian Uutisten toimitus suuntaa läntiseen Slavoniaan Požegan kaupunkiin. Eihän siitä ole kukaan koskaan kuullutkaan, lienee joku ränsistyvä kyläpahanen keskellä ei mitään. Yllätys on suuri, kun auto kaartaa keskusaukion parkkipaikalle. Kyseessä onkin sangen viehättävä ja hyvin pidetty barokkikaupunki!

Jo muinaiset roomalaiset kutsuivat Požegan laaksoa nimellä Vallis Aurea, ‘Kultainen laakso’. Varsinaisen kaupungin tarina alkaa 1200-luvulta, kun silloinen Kroatia-Unkarin kuningatar piti siellä istuintaan. Kaupungilla oli tuolloin jo kuninkaallisen vapaakaupungin asema. Požegan alamäki alkoi, kun 1300-luvulla ottomaanien iskut alkoivat häiritä kaupunkilaisten elämää. Lopulta Požega oli turkkilaisten hallussa 150 vuotta 1600-luvun loppupuolelle saakka.

Oikeustalo
Kaupungin oikeustalo on vuodelta 1896

Kaupunki siirtyi turkkilaisilta Habsburgien valtakunnan hallintaan. Tältä ajanjaksolta on peräisin myös suurin osa Požegan kauniista rakennuksista. Vuonna 1760 kaupungista tuli Kroatian ensimmäisiä korkeamman koulutuksen keskuksia Zagrebin ohella, kun Academia Posegana avasi ovensa. Ja vuonna 1847 Požega oli ensimmäinen kaupunki Kroatiassa, joka otti kroaatinkielen viralliseen käyttöön. Kaupungissa vaikutti tuolloin suuri joukko oppineita, minkä vuoksi se saikin lempinimen ‘Slavonian Ateena’.

Vanha keskusta on säilynyt hyvin nyky-Požegassa. Kaupungissa on kaksi upeaa katedraalia aukioineen sekä niitä yhdistävä vanhankaupungin läpi kulkeva kävelykatu. Požegan keskustassa  kaikki on kaunista ja viimeisen päälle kunnostettua. Terassit kutsuvat viettämään aikaa. Tai olisivat kutsuneet, jos sää olisi ollut hieman vähemmän sateinen kuin vierailupäivään sattui. 

Terassit
Kaupungin viihtyisä keskusta on täynnä terasseja

Požegassa vallitsee mannerilmasto. Kesät ovat hyvin kuumia, päivällä saattaa olla reilusti yli 30 astetta. Talvella taas huidellaan pakkasella, varsinkin öisin. Tilastojen mukaan eniten sataa kesä- ja joulukuussa, kuivinta ja aurinkoisinta on elokuussa. Turisteja on liikaa tuskin ikinä.

Pozega kirkko ja ruttopylväs
Požegan keskuskirkko ja 798 ruton uhrille pystytty muistopylväs kaupungin pääaukiolla

Loppuun vielä toimituksen arvio Požegasta.

Kiitämme:

  • Kaupungin kauneutta ja hyväkuntoisuutta
  • Viihtyisää kävelykatua
  • Liikojen turistien puuttumista

Moitimme:

  • Sijaintia keskellä ei mitään
  • Vesielementin puuttumista

Kannattaako käydä:

Požega on paikka, johon kukaan ei eksy vahingossa. Edes me. Se ei ole minkään reitin varrella, joten jouduimme varta vasten suunnittelemaan matkan kaupunkiin. Ja kuitenkin se on aivan ehdottomasti näkemisen arvoinen paikka. Jos kierrät Slavoniaa autoillen, ota asiaksesi viettää iltapäivä, tai edes muutama tunti, tässä viehättävässä kaupungissa Kultaisen laakson reunalla.

Piirikunnan talo
Požega-Slavonian piirikunnan komea hallintorakennus

Lisää infoa löytyy Požegan kaupungin loistavalta sivustolta.

Tilaa Kroatian Uutiset suoraan sähköpostiisi! Saat meiltä päivän uutiset näppärästi yhteen viestiin koottuna. Emme luovuta tietojasi kolmansille osapuolille emmekä lähetä roskapostia. Voit irtisanoa tilauksesi ihan milloin vaan. Ja tämä ei siis maksa yhtään mitään.