Gusar

Noin 50 minuutin ajomatkan päässä Dubrovnikista sijaitsee reilu kaksi kilometriä pitkä Prevlakan niemi, jonka Oštraksi nimetty niemenkärki on koko manner-Kroatian eteläisin kolkka. Ainakin toistaiseksi, sillä ihan vielä ei ole täysin selvää, kenelle kyseinen niemi kuuluu.

Alue oli YK:n hallinnassa vuosien 1992 ja 2002 välisen ajan, jonka jälkeen Kroatia ja silloinen tynkä-Jugoslavia, jonka muodostivat Serbia ja Montenegro ja josta Montenegro itsenäistyi vuonna 2006, tekivät väliaikaisen sopimuksen rajalinjoista. Kroatia sai Prevlakan niemen ja parisataa metriä vesialuetta sen edustalla olevasta Kotorin lahdesta, kun taas Montenegrolle annettiin pieni saari keskeltä lahdenkurkkua sekä laajemmat oikeudet lahteen. Iso osa lahdesta on kuitenkin yhä edelleen ei-kenenkään-merta. Näin ollen ‘väliaikanen’ sopimus on edelleen voimassa, eikä 19 vuoden neuvotteluiden jälkeen lopullista sopimusta rajasta ole edelleenkään saatu aikaiseksi.

Lähihistorian vaikutus näkyy Prevlakalla. Alueella on 30 vuotta sitten hylättyjä teitä, sotilasrakennuksia, tunneleita ja jopa helikopterikenttä, joita kasvillisuus hiljalleen valloittaa. Niemellä olisi valtava potentiaali lomakohteena, mutta sen kehittämistä ja suunnittelua haittaa merkittävästi epätietoisuus siitä, kuuluuko niemi lopulta Kroatialle vai Montenegrolle.

Oštran niemennokassa nököttävää vuonna 1853 rakennettua linnoitusta on sentään kunnostettu jo pari vuotta, mutta tämäkin projekti seisoo tällä hetkellä, kun rahat loppuivat viime heinäkuussa. Linnoituksen kunnostusta vetävällä Dubrovnikin antiikkiseuralla on jo linnoitukseen suunnitellun museon esineistökin kasassa, joten toivottavasti rahoitusta löytyy ja projekti saadaan joku päivä vietyä loppuun saakka. Kyseisen linnoituksen sijainti on nimittäin aivan valtavan hieno.

Prevlaka
Prevlakan niemen kärjessä nököttää linnoitus

Niemen mantereeseen yhdistävällä kannaksella on pieni uimaranta ja kahvila-ravintola nimeltä Gusar, jotka molemmat ovat nähneet parhaat päivänsä. Toimitus piti jurolla tavalla ystävällisestä kahvilanpitäjästä ja arvelee, että vähintään ruoka-annosten vihreät lisukkeet olivat miehen itsensä takapihalla kasvattamia. Saattaa toki olla, että myös osa Gusarin tarjoamasta lihasta, ainakin lammasannoksissa, on omaa tuotantoa.

Prevlaka
Prevlakan nimen ainoa palvelu, Gurasin konoba

Uimarannan ja Gusarin konoban lisäksi muita palveluita ei niemeltä tällä hetkellä löydykään. Lähimmät huvilat ja huoneistot löytyvät noin viiden kilometrin päässä sijaitsevasta Gornji Kraj’n kylästä. Jos olet matkailuautolla liikkeellä, Gusarin omistaja on vain tyytyväinen, jos jäät rannalle yöksi tai vaikka kahdeksi katselemaan lahden yli Montenegron Herceg Novin kaupunkiin samalla haaveillen korona-ajan loppumisesta. Oranssinvärinen taivas on unohtumaton näky auringon painuessa vuorten taa. Vahva, erittäin vahva suositus.

Kannattaa muuten näpäyttää kännykästä mobiilidata pois päältä, sillä niemellä ei toimi Kroatian verkoista yksikään, joten puhelin hakeutuu lahden yli Montenegron verkkoon. Montenegro ei kuulu EU:hun, joten vaikka ei paljoa puhelimessa höpisisi, roaming-maksut saattavat yllättää. Toimituksen tutkivan journalismin osasto voi todistaa tämän ihan omalla puhelinlaskullaan.

Prevlaka
Prevlakan uimaranta

Tilaa Kroatian Uutiset suoraan sähköpostiisi! Saat meiltä päivän uutiset näppärästi yhteen viestiin koottuna. Emme luovuta tietojasi kolmansille osapuolille emmekä lähetä roskapostia. Voit irtisanoa tilauksesi ihan milloin vaan. Ja tämä ei siis maksa yhtään mitään.