Slunj

Kun olet matkalla ykköstietä, joka kulkee Splitistä Zagrebin kautta aina Sloveniaan asti, saavut noin 20 kilometriä Plitvicen kansallispuiston ja sen järvien pohjoispuolella sillalle, joka tekee jyrkän 90 asteen mutkan. Sillan alla aukeaa outo näky: kylä vesiputouksien päällä. Mistä ihmeestä oikein on kysymys?

Kyse on Slunj-nimisestä kaupungista ja sen kyljessä juuri siellä sillan alla olevasta Rastoken kylästä. Täällä Slunjčica-joki jakautuu useaan haaraan, jotka yhdistyvät pienten koskien ja vesiputousten kautta Korana-jokeen. Rastokea nimitetäänkin joskus pikku-Plitviceksi, koska molempien luonnonmuodostelmat perustuvat samaan ilmiöön, jossa paikallisesta kalkkikivestä eli travertiinista irtoaa kalsiumkarbonaattia, joka muodostaa uutta kiviainesta joen pohjalle. Sivumennen sanoen, Colosseum ja Pietarinkirkko on molemmat rakennettu travertiinista.

Slunj, Rastoke
Slunj, Rastoke – kylä sijaitsee ykköstien alla

Olemme Kroatiaa kiertäessämme huomanneet, että lähes jokaisella kylällä ja kaupungilla on usein hämmentävän pitkä historia. Näin on myös Slunjilla ja Rastokella. Alueen ensimmäinen vesimylly rakennettiin 1600-luvulla ja parhaimmillaan toiminnassa oli 22 myllyä, jotka jauhoivat maissia, ohraa, ruista, hirssiä sekä kauraa, ja parhaimmat myllyt jopa vehnää. Tämän lisäksi myllyjä käytettiin myös eräänlaisena pesukoneena – vesi pyöritti rei’itettyä rumpua, jossa vaatteet puhdistuivat hieman samankaltaisella periaatteella kuin nykyisissä pesukoneissa.

Vaan kyllähän alueen historiaa saadaan venytettyä vieläkin pidemmälle. Aivan kuten monen muu Kroatian kaupungin, myös Rastoken ja Slunjin historia nivoutuu Ottomaanien valtakunnan laajenemishaluihin 1200-luvulta alkaen. Seutu oli pitkään ei-kenenkään-maata Euroopan ja ottomaanien rajalinjalla. Myöhemmin 1400-luvulla Slunjiin rakennettiin linnoitus, ja alueesta tuli tärkeä tukikohta Habsburgien valtakunnan puolustukselle.

Kroatian sota 1990-luvulla kohteli Slunjia ja Rastokea kovin kourin. Alueen ollessa serbien hallussa 1991 – 1995 välisen ajan, he mm. heittelivät räjähteitä suurimpaan vesiputoukseen tuhoten sitä osittain. Myöhemmin serbien vetäytyessä he yrittivät vielä lähtiessään pommittaa massiivista Korana-joen yli kulkevaa siltaa, mutta osuivat enimmäkseen Rastoken talojen ja myllyjen kattoihin hajottaen niitä. Nykyään alue on kunnostettu, eikä sodan jälkiä juuri enää näy.

Slunj, Rastoke
Slunj, Rastoke – kylä on kunnostettu Kroatian sodan jälkeen

Joten kun ajelet ykköstietä pitkin ja saavut alussa mainitulle sillalle, joka tekee jyrkän käännöksen, kannattaa painaa jarrua ja pistää auto parkkiin. Parhaat näkymät omaavat parkkipaikat löytyvät ykköstieltä Rastoken jokien viereen laskeutuvan tien varrelta, josta pääsee siltaa pitkin helposti kävelemään Rastoken hyvinkin erilaiseen vanhaankaupunkiin. Suosittelemme ehdottomasti tutustumista.

Slunj, Rastoke
Slunj, Rastoke – kylä joka on rakennettu vesiputousten päälle

Tilaa Kroatian Uutiset suoraan sähköpostiisi! Saat meiltä päivän uutiset näppärästi yhteen viestiin koottuna. Emme luovuta tietojasi kolmansille osapuolille emmekä lähetä roskapostia. Voit irtisanoa tilauksesi ihan milloin vaan. Ja tämä ei siis maksa yhtään mitään.