14 toukokuun, 2021

Sari ratsastaa

Zagrebissa asuva Sari Lappi kertoo: “Minun ‘Balkanin taipaleeni’ alkoi, kun sain työpestin Pohjois-Makedoniaan vuonna 2010. Työskentelin seitsemän vuotta Skopjessa, josta siirryin sitten syyskuussa 2017 Zagrebiin. Ja tällä tiellä olen yhä edelleen.” 

Sari kertoo viihtyvänsä Kroatiassa ja Zagrebissa erinomaisesti. Zagreb on pieni suuri kaupunki, joka ei ahdista, kuten Skopje aikoinaan ajoittain teki. Kaupungissa kaikki on mukavasti ‘käden ulottuvilla’. Tämän lisäksi Sari painottaa Zagrebin ulkoilumahdollisuuksia. 

Ulkoilumahdollisuudet
Sari kehuu kotikaupunkinsa Zagrebin ulkoilumahdollisuuksia

Kroaatit ovat Sarin mukaan mukavia, mutta yhden negatiivisen puolen hän näistä löytää: “Kroaatit
saattavat olla joskus lohduttomia. Usein tuntuu, että heiltä puuttuu näkymä tulevaisuuteen, he
eivät näe, että heillä olisi minkäänlaista sananvaltaa tulevaisuuteensa. Kun he kokevat, etteivät pysty
vaikuttamaan siihen, mitä tässä maassa tapahtuu, he menettävät näköalansa.

Joskus melkoisen hankalaksi koettu kroatian kielikään ei aiheuta ongelmia, sillä Sari kertoo työpaikkansa sijaitsevan Kroatian ilmatieteenlaitoksella ja työskentelevänsä kroaattien keskellä. “Siellä kieli tarttuu väkisinkin”, Sari sanoo ja jatkaa: “Lisäksi seitsemän vuoden pesti Skopjessa opetti makedonian kieltä, joka ei toki ole sama kuin kroatia, mutta auttaa sen omaksumisessa.”

Hektisen työn mukanaan tuomia paineita Sari purkaa harrastuksillaan. Hän on ratsastanut pitkään, mutta kertoo, että kun oma hevonen menehtyi, ei hänen päänsä ole hetkeen kestänyt tallille menoa. Sitten kun surutyö on tehty, Zagrebista löytyy onneksi korvaavia varaheppoja, joilla harrastusta voi jatkaa. 

Lisähaasteita vaellukseen
Työpaineita purkaakseen Sari suunnistaa usein vaeltamaan

Heppojen lisäksi Sari pitää luonnosta. Ja kuten aiemmin jo mainittu, luonto onkin yksi asia, joka häntä viehättää Zagrebissa. Sari kertoo, että vaikka Zagreb on maan pääkaupunki ja suurin kaupunki maassa, se on samalla hyvin luontorikas. Hän pääsee sananmukaisesti takaoveltaan suoraan hyvin hoidetuille ja runsaslukuisille ulkoilureiteille.

Jos on tarvetta lisähaasteille, Sari siirtyy Velebitin vuoristoseudulle, jonka hän mainitsee yhtenä lempipaikkanaan koko Kroatiassa. Sari suosittelee Velebitin vaellusreittejä, mutta muistuttaa, ettei niille aivan valmistautumattomana kannata lähteä. Muina suosikkikohteinaan Sari tuo esiin Istrian ja Kvarnerin alueen.

Velebitin vuorilla vaeltaminen vaatii jo valmistautumista

Suomesta Sari, oikein tiukasti kysyttäessä, keksii kaivata entistä kotikuntaansa Kuopiota. Hän lisää kuitenkin samaan hengenvetoon, että balkanilainen elämänmeno on juurtunut häneen tiukasti ja syvälle.

Kun Sarin projektitehtävä Maailman Ilmatieteen järjestössä on katkolla tulevana syksynä, hän kertoo, että haluja jatkaa alussa mainittua Balkanin taivalta olisi: “Minä pidän täkäläisesta elämäntavasta ja -tyylistä. Lisäksi 17-vuotias tyttäreni käy täällä Zagrebissa kansainvälistä lukiota, ja viihdymme molemmat Kroatiassa oikein hyvin. Toivon, että pestini jatkuu ja saan jatkaa täällä Balkanilla“.

Sari on kotiutunut
Sarilla tulee syyskuussa 2021 neljä vuotta Kroatiassa asumista täyteen

Tilaa Kroatian Uutiset suoraan sähköpostiisi! Saat meiltä päivän uutiset näppärästi yhteen viestiin koottuna. Emme luovuta tietojasi kolmansille osapuolille emmekä lähetä roskapostia. Voit irtisanoa tilauksesi ihan milloin vaan. Ja tämä ei siis maksa yhtään mitään.