11 maaliskuun, 2021

Sibenik

“Okei, sulla on lennot Splitiin, mutta älä jää sinne, mene Šibenikiin”. Näin ohjeistettiin Kroatiaan ensimmäistä kertaa matkaavaa reppureissaajaa. Šibenikissä olisi vähemmän turisteja, kompaktimpi kaunis vanhakaupunki ja kaikin puolin mukavampi pienemmän kaupungin tunnelma.

Ohje oli hyvä, sillä Šibenik on kokemisen arvoinen. Sieltä löytyy jopa neljä linnoitusta, joista kapeaa salmea Šibenikin lahdelle vartioiva merilinnoitus Sveti Nikole on päässyt UNESCOn maailmanperintölistalle. Muut linnoitukset, jotka ovat vartioineet kaupungin ja kaupunkilaisten rauhaa vuosien saatossa, ovat Sveti Mihovila, Sveti Ivana ja Barone. Toinen UNESCOn maailmanperintölistalta löytyvä rakennus on Šibenikin katedraali vanhassakaupungissa. Sen eräänlainen tavaramerkki ovat kirkon ulkoseinään ikuistetut ylimysten päät.

Šibenikissä on vanhankaupungin kapeisiin kujiin tutustumisen lisäksi pakko käydä rantakadun eli rivan kahviloissa. Ja kun on vedetty henkeä meren äärellä niin kansainvälistä kuin paikallistakin katuvilinää katsellen, kannattaa kiivetä ‘muutama’ askelma vanhankaupungin kyljessä sijaitsevaan Sveti Mihovilan linnoitukseen, sillä sieltä avautuvat henkeäsalpaavat näkymät yli koko kaupungin ja sen edustalla kimaltelevan Šibenikin lahden.

Sibenik
Sibenik; kaupungissa riittää ravintoloita

Toisenlaisen postikorttinäkymän koko Šibenikin kaupunkiin tarjoaa lahden vastarannalla sijaitseva Martinskan ranta. Samalla niemellä sijaitsee myös pieni Jadrija, joka on paikallisten suosituin viikonloppukohde. Sen majakassa pitäisi olla tallessa osa edellä mainittuun vanhankaupungin katedraaliin ikuistetuista ylimysten päistä, mutta ainakaan toimituksen vieraillessa paikalla majakalle ei päässyt. Jadrijan alue on suojeltu arkkitehtoninen kokonaisuus kesämajoineen, ja sieltä on ehdottomasti paras näkymä Sveti Nikolen merilinnoitukseen.

Ja kun ollaan matkalla Šibenikistä Jadrijaan, siis lahden toiselle puolelle, ylitetään Šibenikin silta. Tämä neljäkymmentä metriä korkea kaarisilta kulkee Krka-joen kanjonin ylitse ja tarjoaa huikeat näköalat itse Šibenikin kaupunkiin sekä Krkan kansallispuistoon johtavaan kanjoniin. Vinkkinä mainittakoon, että sillan molemmissa päissä on sangen tilavat pysäköintialueet, joten jos toisen missaa, vielä ehtii pysähtyä seuraavalle.

Lopuksi, kun ollaan Šibenikissä, on lähes pakko käväistä myös noin 40 kilometrin päässä sijaitsevassa Krkan kansallispuistossa. Se vaan kuuluu oleellisena osana Šibenikissä vierailuun. Krka on niin laaja kokonaisuus vesiputouksineen, että siellä vierähtää helposti koko päivä. Siksi se onkin aivan oman tarinansa aihe, emmekä tässä yhteydessä puutu Krkaan tämän tarkemmin. Suosittelemme kuitenkin vierailua puistossa erittäin painokkaasti sekä kehotamme pistämään kävelyä kestävät kengät jalkaan ja tyhjentämään kameran tai puhelimen muistikortin – sinne kertyy taatusti uusia kuvia.

Linnoitus
Sibenik; linnoitusten kaupunki
Sibenik
Sibenik; yleisnäkymä kaupunkiin

Tilaa Kroatian Uutiset suoraan sähköpostiisi! Saat meiltä päivän uutiset näppärästi yhteen viestiin koottuna. Emme luovuta tietojasi kolmansille osapuolille emmekä lähetä roskapostia. Voit irtisanoa tilauksesi ihan milloin vaan. Ja tämä ei siis maksa yhtään mitään.