Sinj

Vain 35 kilometrin päässä Splitistä Dalmatian takamailla sijaitsee kaupunki nimeltä Sinj. Sitä ja sen laaksoa ympäröi neljä vuorta, joista yhden takana häämöttää Bosnia-Hertsegovina. Sinjin sijainti vuorten ympäröimänä Välimeren lähistöllä antaa sille aivan erityisen ilmaston – talvisin lämpötila saattaa pudota jopa kymmeneen miinusasteeseen, kun taas kesäisin 40 asteen helteet ovat täysin normaaleja. Näin Sinj saattaa olla, vuodenajasta riippuen, koko maan kylmin tai lämpimin paikkakunta.

Sinj
Sinj on vuorten ympäröimä

Sinjistä löytyy erittäin viehättävä vanhakaupunki, josta on erikseen pakko mainita vanhan kaupungin ‘porteilla’ sijaitseva jätskikioski, josta saa toimituksen kokemuksen mukaan Kroatian parasta jäätelöä. Ja erinomaista palvelua. Jäätelöä mutustellessa ja kaupunkia kiertäessä matka suuntautuu kuin itsestään vanhankaupungin kupeessa kohoavalle linnoitukselle, josta aukeaa hienot näkymät koko Sinjiin, ympäröivään maaseutuun ja lähivuorille. Jos kaipaa laajempaa näkökulmaa alueeseen, joutuu kipuamaan vähän enemmän, 50 metriä korkean kaupungin vieressä kohoavan kukkulan päälle ja siellä sijaitsevan pienen kirkon puistoon.

Sinj
Sinj, näkymä kaupungin linnoituksesta

Jos Kroatian julkkisten kerma poliitikoista alkaen kiinnostaa, matka Sinjiin kannattaa ajoittaa elokuulle. Tuolloin kaikki, jotka haluavat olla Kroatiassa jotain, kokoontuvat kaupunkiin näyttäytymään ja katsomaan yhdessä tuhansien ‘tavisten’ kanssa Sinjin turnajaisia eli Alkaa. Turnajaiset järjestetään sen muistoksi, kun 700 paikallista kroaattia yhdessä kourallisen venetsialaisia kanssa puolusti kaupunkia 60 000 ottomaanisotilasta vastaan vuonna 1715. Käsittämättömällä tavalla ja selittämättömän ihmeen kautta sinjiläiset voittivat taistelun ja turkkilaiset vetäytyivät. Sinjiläiset uskoivat tuolloin, ja taitavat uskoa ainakin vähän vieläkin, että heitä auttoi taistelussa Sinjin Neitsyt Maria -maalaus (Gospa Sinjska), joka siirrettiin taisteluiden ajaksi kaupungin fransiskaaniluostarista linnoituksen suojiin.

Alka-turnajaiset on järjestetty siis jo vuodesta 1715 joka vuosi, joinakin vuosina jopa kahdesti, eikä niitä ole siirretty kuin kerran koleran takia. Edes korona ei ole vaikuttanut nykypäivän Alkan järjestämiseen. Turnajaisissa ratsumiehet yrittävät osua täyttä vauhtia laukatessaan seipäällä metallirenkaaseen, ja voittajalle on vuosien varrella ollut tarjolla maineen ja kunnian lisäksi myös rahaa sekä vierailevien kuninkaiden ja keisareiden lahjoittamia arvoesineitä. Vuonna 2021 Alka järjestetään jo 306. kerran.

Sinj, turnajaiset
Sinj kunnioittaa turnajanaisperinnettään myös patsailla

Tilaa Kroatian Uutiset suoraan sähköpostiisi! Saat meiltä päivän uutiset näppärästi yhteen viestiin koottuna. Emme luovuta tietojasi kolmansille osapuolille emmekä lähetä roskapostia. Voit irtisanoa tilauksesi ihan milloin vaan. Ja tämä ei siis maksa yhtään mitään.