Näkymä Srđ-vuorelta Dubrovnikiin

Kun haluat nähdä suomalaistenkin turistien keskuudessa hyvin suositun Dubrovnikin kaupungin, sen vanhankaupungin ja näiden edustalla avautuvan saariston, reissu Dubrovnikin vieressä kohoavalle Srđ-vuorelle kannattaa, vaikka saattaakin olla hieman vaivalloinen.

Helpoin – ja kallein – tapa päästä ylös on gondolihissi, mutta jos pohkeista löytyy riittävästi jerkkua, sinne voi myös kiivetä sananmukaisesti kuin vuorivuohi, sillä vuorelle johtaa vanha vuohipolku. Jotkut tosin kutsuvat tätä tapaa ‘kärsimysten tieksi’. Kolmas tapa päästä Srđ-vuorelle on auto, jolla matka ylös on kokemus sinänsä, varsinkin korkeanpaikankammoiselle. Suosittelemme malttia, ja varsinkin sesonkiaikana pitkää pinnaa.

Gondolihissi
Srđ-vuorelle pääsee näppärästi myös hissillä suoraan Dubrovnikista

Vuori on aikojen saatossa kokenut suuria taisteluita. Vuonna 1806 ranskalaiset joukot alkoivat rakentaa sen huipulle Fort Imperial -linnoitusta, koska heillä oli meneillään pikku kärhämä niin venäläisten kuin montenegrolaistenkin kanssa. Myöhemmin Napoleonin kaaduttua ja Dubrovnikin Srđ-vuorineen siirryttyä itävaltalaisten haltuun linnoituksella oli suuri rooli osana puolustuslinjaa ottomaanien valtakuntaa kohtaan.

1990-luvulla Srđ-vuori oli yksi keskeisimmistä taistelupaikoista Kroatian sodassa tapahtuneessa Dubrovnikin piirityksessä – muutama kymmenen huonosti varusteltua kroaattisotilasta onnistui kuitenkin pitämään Fort Imperial -linnakkeen hallussaan Jugoslavian ja Montenegron yhdistettyjä hyökkäyksiä vastaan, vaikka koko muu vuori oli näiden hallussa.

Nykyisin linnoituksessa toimii Kroatian sodan museo, jonka lisäksi tämän 412 metriä korkean vuoren huipulta löytyy ravintola ja suuri valkoinen kiviristi. Kaiken kruunaavat kuitenkin huikeat näkymät näkymät alas Dubrovnikiin, sen vanhaankaupunkiin, Lokrumin saarelle ja Adrianmerelle. Ja kun vuorelta kurkkaa sisämaan puolelle, näkyviin tulevat naapurivaltio Bosnia-Hertsegovinan vuorijonot.

Toimitus suosittelee vahvasti vierailua Srđ-vuorella. Edellä mainittu sotamuseo kannattaa käydä tutkimassa, mutta jos sotahistoria ei kovin kiinnosta, takaamme, että maisemat ovat reissun arvoiset.

Näymä
Näkymät Srđ-vuorelta alas Dubrovnikiin, lähisaarille ja Adrianmerelle ovat hienot
Srđ-vuori
Matkalla Srđ-vuorelta alas kohti Dubrovnikia

Tilaa Kroatian Uutiset suoraan sähköpostiisi! Saat meiltä päivän uutiset näppärästi yhteen viestiin koottuna. Emme luovuta tietojasi kolmansille osapuolille emmekä lähetä roskapostia. Voit irtisanoa tilauksesi ihan milloin vaan. Ja tämä ei siis maksa yhtään mitään.