Tunnin ajomatkan päässä luoteeseen Dubrovnikista sijaitseva Stonin kaupunki ja sen vieressä sijaitseva Mali Ston, eli pikku-Ston, tunnetaan kolmesta asiasta: kaupunkeja yhdistävästä puolustusmuurista, suola-altaista ja ostereista.Stonin muurit ovat viiden kilometrin pituudellaan Euroopan pisin puolustusrakennelma, eikä koko maailman mittakaavassakaan sitä pidempää rakennelmaa löydy kuin Kiinasta.
Stonin muuria kutsutaankin joskus Euroopan vastineeksi Kiinan muurille, olkookin, että Kiinan muuri on joidenkin arvioiden mukaan jopa yli 21 000 kilometriä pitkä. Stonin puolustusrakennelma rakennettiin 1300- ja 1400-luvuilla suojaksi niin koko Pelješacin niemimaalle, suuria summia aluetta tuolloin hallinneelle Dubrovnikin tasavallalle tuottaneille suola-altaille sekä alueen osterivesille. Nykyään siihen kuuluu 5,5 kilometrin mittaisen muurin lisäksi viisi linnoitusta sekä kymmeniä torneja.
Muurien pituus oli alunperin seitsemän kilometriä, mutta osa muureista tuhoutui Dubrovnikin tasavallan kaatuessa, ja kivet käytettiin myöhemmin talojen rakentamiseen. Viimeisen kerran muurit ovat olleet puolustuskäytössä 1800-luvulla. Sen jälkeen muureja ja linnoituksia on kunnostettu, ja niitä pääsee ihmettelemään 70 kunalla (30 kn 12-18-vuotiaat ja opiskelijat). Muureja pitkin pääsee siirtymään Stonista viereiseen Pikku-Stoniin. Suosittelemme reissulle hyviä jalkineita ja edes auttavaa kuntoa. Luvassa on ainakin kiipeilyä.
Jos ei jaksa lähteä kipuamaan muurille, molemmat kaupungit ovat jo itsessään tutustumisen arvoiset. Mali Stonin vanhankaupungin pikkuisllla kujilla on mukava kierrellä ja pysähtyä vaikka lounaalle maistelemaan EU:n nimisuojan saaneita Mali Stonin ostereita. Ne ovat kaikki peräisin kaupunkia ympäröivän Mali Ston -lahden luonnonsuojelualueen osterikasvattamoilta. Äyriäiset voi huuhdella alas vaikkapa kuuluisalla Pelješacin viinillä.

Kun on saatu aikaiseksi kaupunkia ympäröivä komea muuri, miksi pilata tunnelma rakentamalla uutta? Stonissa tähän ei ole sorruttu ja niinpä kaupungissa ei muurien ja linnoituksen lisäksi olekaan muuta kuin erittäin mukava vanhakaupunki sekä koko kaupungin syntymisen alkusyy eli kuuluisat suola-altaat. Altaille pääsee muuten kesäkaudella tutustumaan suolantuotantoon ja suolan valmistuksesta kautta aikain kertovaan suolamuseoon.
Kun tässä Piilotettu Kroatia -juttusarjassa on tullut tavaksi suositella asioita, jotka ovat tehneet toimitukseen vaikutuksen, liitetäänpä vahvana suosituksena listalle vierailut molemmissa Stoneissa. Jos ei kiipeä muureille eikä edellä mainuttu osterilounas tai -päivällinen venähdä pitkäksi, alue on nopeasti tutkittu. Mutta jos historia ja hyvä ruoka kiinnostaa, Stonissa kuluu kevyesti päivä jos toinenkin.

