Lumihuippu Sveti Jure

Dangerous Roads -internetsivusto lupaa takuuvarmoja ‘kääk-hetkiä’, jos lähdet ajamaan Biokovon luonnonpuistossa sijaitsevan 1 762 metrin korkeuteen kohoavan Sveti Juren huipulle. Ja ei lupaile turhia. Kapealla jyrkänteen reunalla kulkevalla tiellä huimaa ajoittain – tosin välillä tuntuu kuin ajelisi Punkaharjun mäntymaisemassa. Vaan jos itse ajaminen verrattain kapeaa, mutta yllättävän hyväkuntoista tietä pitkin ei säväytä riittävästi, kannattaa matkan varrella kokeilla Skywalk-lasiterassia 1 228 metrin korkeudessa. Sveti Juren huipulle vievä tie on muuten Kroatian korkeimmalle johtava tie.

Itse Sveti Juren huippu on ‘vain’ Kroatian toiseksi korkein vuori, mutta Sveti Jurella sijaitsee Kroatian korkein kohta – TV-torni, jonka huippu hipoo 1 850 metriä. Tavallisella matkailijalla ei aivan huipulle asti tornin takia olekaan asiaa, mutta maisemat ovat hienot jo kymmenen metriä varsinaisen huipun alapuolellakin. Sen pääsee muuten kiertämään polkua pitkin, joten näkymiä voi ihailla joka puolelle.

Maisemat ovatkin huimat. Huipulta näkee Adrianmeren saaret ja pitkälle sisämaahan Bosnia-Hertsegovinan puolelle, kirkkaalla säällä horisontista kykenee hahmottamaan jopa 210 kilometrin päässä Italiassa sijaitsevan Monte Gargano -vuoren meren takana.

Maisema Sveti Jure
Sveti Jure; ,maisemat ovat hengästyttävät

Sveti Jurelle pääsee myös vaeltamalla Makarskasta lähtien. Kaupungin yläpuolella sijiatsevaan Makarin kylään pääsee vielä kohtuukuntoista asfalttitietä pitkin, mutta sen jälkeen reitti on hyvin kivistä polkua, jolle ei ilman kunnon vaelluskenkiä kannata lähteä. Ja jos ylös asti mielii, kannattaa varautua yöpymään huipun lähellä sijaitsevassa autiotuvassa. Jos kunto, aika tai pohkeet eivät riitä aivan ylös asti, matkalta avautuu todella hienoja näkymiä alas Makarskaan. Suosittelemme esimerkiksi pysähtymistä vaikkapa lounaalle noin 800 metrin korkeudessa sijaitsevalle näköalapaikalle ja paluuta lounaan jälkeen takaisin alas sivistyksen pariin. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että aivan olemattomalla kunnolla ja/tai varusteilla ei matkaan kannata lähteä.

Jos laiskottaa, mutta mieli tekee huipulle, kuten toimitukselle kävi, kannattaa huomioida, että Biokovon luonnonpuisto ja sitä kautta myös Sveti Juren huippu ovat maksullisia. Maksu suoritetaan alhaalla, kun kaikki jännitys on vielä edessä. Suosittelemme vahvasti, että ajoitat vierailun, varsinkin autolla, kiireisimmän sesongin ulkopuolelle, sillä peruuttelu vuorenseinämällä ajoittain hyvinkin kapeaa tietä pitkin ei ole ihan kaikkien lempiharrasteita.

Tällä hetkellä Sveti Juren huippu on lumen peitossa ja portti puistoon kiinni, sillä alueella ei ole turvallista vierailla talviolosuhteissa erittäin huonon sään vuoksi. Biokovo avautuu kävijöille taas aprillipäivänä 1.4.

Kaiken kaikkiaan, jos ollenkaan pitää merellisistä vuorinäköaloista, pienestä jännityksestä ja omaa hurtin seikkailumielen, Sveti Jurea sekä tietä tai vaellusreittiä sinne ei voi liikaa suositella. Ne on vaan pakko käydä katsomassa.

Sveti Jure
Sveti Jure, jonkinverran mutkia tiessä ylös
Sveti Jure
Sveti Jure; ”polku” ylös.

Tilaa Kroatian Uutiset suoraan sähköpostiisi! Saat meiltä päivän uutiset näppärästi yhteen viestiin koottuna. Emme luovuta tietojasi kolmansille osapuolille emmekä lähetä roskapostia. Voit irtisanoa tilauksesi ihan milloin vaan. Ja tämä ei siis maksa yhtään mitään.