Tarja ja Ari

Perjantaisin esittelemme Kroatiassa asuvia suomalaisia. Tänään vuorossa Tarja ja Ari, jotka kertovat kokemuksistaan Kroatiasta ja erityisesti Dubrovnikista ja sen lähisaarista.

“Purjehdimme Arin kanssa reilut kymmenen vuotta pitkin poikin Välimerta. Vierailimme tuolloin Kreikassa, Italiassa, Turkissa ja Albaniassa, kunnes eräs purjehdusystävämme suositteli, että veneen nokka kannattaa suunnata myös Kroatiaan”, kertoo Dubrovnikissa osan vuotta asuva Tarja Wingren. Pariskunta rantautui Kroatiaan ensimmäisen kerran vuonna 2011. 

Ja kun kerran maahan on tullut, usein käy niin, ettei enää halua pois. Näin kävi myös Tarjalle ja Arille. Pariskunta ihastui maahan ja vene jumitti Kroatian rannikolle. Lopulta, reilu neljä vuotta sitten, he hankkivat asunnon Dubrovnikista, ja asuvat tällä hetkellä puolet vuodesta siellä. “Olemme ensisijaisesti kesän Suomessa ja muina aikoina sitten pitempiä aikoja Kroatiassa”, Tarja kertoo ja jatkaa: “Kun olemme Kroatiassa, kaipaamme saunaa ja perhettä. Onneksi he pääsevät (lukuun ottamatta korona-aikaa) vierailemaan täällä helposti.”

Kroatiassa Tarja ja Ari nauttivat erinomaisesta ruoasta ja viinistä, kauniista maisemista, puhtaista vesistä, kauniista saaristosta, ystävällisistä ihmisistä, siitä kuinka asiat sujuvat suunnitellusti esim. veneilyn kannalta ja siitä että ihmisiin voi luottaa. Tarja kertookin heidän saaneen täältä erittäin hyviä ystäviä, niin paikallisista kuin tänne muualta muuttaneista. “Täällä on helppoa tutustua ihmisiin ja saada heistä myös pitkäaikaisia ystäviä”, Tarja kertoo.

Dubrovnikista on löytynyt hyviä ystäviä

Miinuspuolena Kroatiassa on ollut aikamoinen byrokratia, johon he ovat törmänneet mm. asunnon oston yhteydessä. Tarja neuvoo, että ostoprosessin saa kyllä sujumaan mallikkaasti byrokratiasta huolimatta, kunhan hankkii pätevän juristin! Näin välttyy monenmoisilta hankaluuksilta. 

Jos mielessä pyörii muutto Kroatiaan, Tarja suosittelee Dubrovnikia. “Dubrovnik elää ympäri vuoden. Tämä ei ole sillä tavalla tyypillinen turistipaikka, joka sulkeutuu talviajaksi. Kaupungista löytyy kulttuuria sekä urheilua, ja kaikenlaisia tapahtumia on ympäri vuoden. Dubrovnikissa on saatavilla hyvätasoisia asuntoja. Lisäksi kaupungissa on vilkkaasti toimiva eri maista tänne muuttaneille tarkoitettu järjestö, joka järjestää erilaisia tapahtumia lukupiiristä urheiluun ja kulttuurista piknik-juhliin.”

Tarja kertoo matkustelleensa ympäri Kroatiaa sekä veneillen että autoillen, mutta päätyy suosittelemaan Kroatiassa lomaa suunnitteleville vahvasti juuri Dubrovnikia. Kuten sanottu, se on vilkas, eläväinen kaupunki, jossa erilaisia tapahtumia järjestetään ympäri vuoden. Lisäksi Dubrovnik tarjoaa erinomaista ruokaa ja viiniä – kaupungista löytyy nykyään jopa muutama Michelin-tähden ja kymmenkunta Michelinin suosituksen saanutta ravintolaa. Tarjan mukaan näissä ravintoloissa hinta-laatusuhde on erinomainen varsinkin suomalaisille. Jos Michelin ei innosta, kaupungista löytyy luonnollisesti myös edullisempia vaihtoehtoja, jotka tarjoavat pizzaa, pastaa ja sushia hyvinkin kilpailukykyiseen hintaan.

Kun Tarjalta kysyy suosituksia tutustumiskohteista Dubrovnikiin lomalle tuleville suomalaismatkaajille, ei ideoista meinaa tulla loppua. Hän suosittelee mm. Mljetin, Korčulan ja Šipanin saaria, jotka ovat kaikki  ainutlaatuisia ja toisistaan poikkeavia kohteita. Saarille pääsee näppärästi Dubrovnikin satamasta paikallislautoilla vaikkapa päiväretkille. Saarien lisäksi Tarja mainitsee Peljesacin niemimaan ja siellä sijaitsevat lukuisat viinitarhat, sekä matkalla sinne Stonin ja Mali Stonin kaupungit, joissa kannattaa pysähtyä nauttimaan ravintoloiden tarjoamista upeista äyriäisruoista. Merenelävät ovat taatusti tuoreita, sillä ne nostetaan Adrianmerestä suoraan keittiöön.

Veneilyä Adrianmerellä
Dubrovnikista pääsee helposti veneilemään Adrianmerellä

Itse Dubrovnikissa Tarja kehottaa kipuamaan Srđ-vuorelle ja vierailemaan siellä sijaitsevassa sotamuseossa. Hän jatkaa: “Samalla pääsee ihailemaan koko Dubrovnikia yläilmoista ja nauttimaan vaikka maukkaan lounaan tai illallisen huikeilla näköaloilla”. Tarja mainitsee myös kävely- tai uintiretken Lokrumin saarelle, jonne pääsee kätevästi Dubrovnikin sisäsatamasta 10 minuutissa. Vanhassakaupungissa hän suosittelee kiipeämään kaupunkia ympäröivälle muurille tai istuskelemaan vanhankaupungin kujilla ja kaduilla sijaitsevilla terasseilla ihaillen ohikulkevia ihmisiä ja nauttien kulttuurista, jopa Dubrovnikin sinfoniaorkesterin konserteista, joita järjestetään vanhankaupungin keskustorilla.

Lopuksi Tarja haluaa muistuttaa Dubrovnikissa järjestettävistä Naisten Pankin tapahtumista. Syyskuun 2. päivä Dubrovnikissa järjestään emeritapäätoimittaja Reetta Meriläisen ja kirjailija Minna Lindgrenin tähdittämä Lue Naiselle Ammatti -tapahtuma, jonka jälkeen 5.9. vanhankaupungin kaduilla kävellään jo seitsemännen kerran suuren suosion saavuttanut Kävele Naiselle Ammatti -hyväntekeväisyystapahtuma. Molemmissa tapahtumissa kerätään varoja kehitysmaiden naisten elämää helpottamaan. Tarkempaa tietoa linkeistä.

Hyväntekeväisyys
Syyskuussa 2021 Dubrovnikissa järjestetään kaksikin suurta hyväntekeväisyystilaisuutta. Kuva Kävele Naiselle Ammatti -tapahtumasta

Kroatian Uutiset osallistuu molempiin tapahtumiin paikan päällä, joten tulemme raportoimaan syyskuussa sivuillamme kummankin tapahtuman tunnelmista. 

Ja aivan lopuksi Kroatian Uutiset haluaa onnitella tänään 60 vuotta täyttävää Tarjaa! Oikein paljon onnea koko toimituksen puolesta. Tarja kehottaa suuntaamaan syntymäpäiväonnittelut ja -huomionosoitukset suoraan Naisten pankin lahjoitustilille, mikä onnistuu näppärimmin sivustolla www.naistenpankki.fi/lahjoita. Lahjoituksilla koulutetaan naisia ammattiin ja yrittäjyyteen, jotta naiset voivat hankkia toimeentulon ja päättää itse omasta elämästään.

Tarja
Toimitus onnittelee Tarjaa syntymäpäivän johdosta!

Tilaa Kroatian Uutiset suoraan sähköpostiisi! Saat meiltä päivän uutiset näppärästi yhteen viestiin koottuna. Emme luovuta tietojasi kolmansille osapuolille emmekä lähetä roskapostia. Voit irtisanoa tilauksesi ihan milloin vaan. Ja tämä ei siis maksa yhtään mitään.