Näin perjantaisin Kroatian uutiset esittelee Kroatiassa asuvia suomalaisia. Miksi he ovat valinneet juuri Kroatian uudeksi kotimaaksi, kuinka he alunperin ovat tänne ajautuneet, miten he viihtyvät ja onko jotain, joka ihmetyttää tai hämmentää. Lisäksi kukin kroatiansuomalainen kertoo omat vinkkinsä suosikkikohteistaan, jonne heidän mielestään maahan saapuvan matkailijan kannattaa suunnata. 

Suomalaispariskunta Tiina ja Vesa Vieno ovat pitkän linjan kroatiansuomalaisia, muutto maahan tapahtui jo vuonna 2003. Rakkaus Kroatiaan ehti kuitenkin syntyä jo ennen tätä. Tiina ja Vesa kiertelivät moottoripyörillä pitkin poikin Eurooppaa jo 80- ja 90-luvuilla, kunnes vuonna 1998 matka suuntautui Istrian Izolaan. Vienot päättivät, että seuraavana vuonna he tulevat takaisin, sillä kertaa pidemmäksi aikaa. Niinpä pyörät toivat Tiinan, Vesan ja heidän tyttärensä Opatijaan. Ja perhe jäi koukkuun.

Perhe Vieno oli jo pitkään suunnitellut asunnon hankkimista ulkomailta. Monet ystävät ostivat kämppiä Espanjan Aurinkorannikolta, mutta Tiinan ja Vesan mielenkiinto suuntautui Italian Gardajärven seudulle. Siellä hinnat tuntuivat kuitenkin melko kovilta, ja niinpä vuonna 2003 he päättivät, monien mutkien kautta, hankkia kahden makuuhuoneen asunnon Kroatiasta Istrian länsirannikolta Novigrad-Cittanovasta. Ja sitten mopo lähti käsistä.

Novigrad-Cittanovan asunnon Vienoille myynyt kiinteistövälittäjä lähetti seuraavana vuonna kuvia yksiöstä, joka sekin tuli hankituksi. Vuonna 2006 Vienot hankkivat paritalon puolikkaan kaveripariskunnan kanssa – ja kun vauhtiin oli päästy, vuonna 2012 Tiina ja Vesa ostivat kivitaloraunion Bressanin kylästä Bujesta. Luonnollisesti edelleen Istrian niemimaalla

Perhe muutti Bressaniin, pieneen italiankieliseen kylään, vuonna 2013. Loppuvuodesta he hankkivat samasta kylästä vielä toisen raunion, jonka nimesivät Casa dei Boscariniksi. Talo on toiminut aiemmin boskarini-härkien ja muiden eläinten tallina. Vienot aloittivat remontin tallissa, ja siitä valmistui vajaan kahden vuoden rakentamisen jälkeen koti perheelle. Vienot asuvat Casa dei Boscarinissa tällä hetkellä. 

Casa dei Boscarina
Tiina ja Vesa asuvat remontoimassaan entisessä tallissa Casa dei Boscarinissa

Tiinalla ja Vesalla on kroatialaiset henkilökortit ja oleskelulupa, joka myönnetään suhteellisen automaattisesti maassa viisi vuotta pysyvästi asuneille. Kansalaisuutta Vienot eivät ole vielä hakeneet ja kertovat, että sen saaminen saattaa kielitestin johdosta olla liian vaikeaa. Varsinkin kun Bressanin kylässä kaikki puhuvat italiaa, jonka Tiina ja Vesa ovat joutuneet opettelemaan pärjätäkseen paikallisten kanssa ja saadakseen asioita hoidetuksi. Näin kansalaisuuden saamisen edellytyksenä oleva kroaatin kieli on jäänyt hieman syrjemmälle.

Tiina ja Vesa kertovat sopeutuneensa paikalliseen elämänmenoon mukavasti, vaikka muutama tälle maalle niin tyypillinen omituisuus hieman ihmetyttääkin välillä. Toisaalta, kyllä ne suomalaisetkin tavat hämmentävät vastavuoroisesti paikallisia – Vesan mukaan on hieman hankala selittää paikallisille, miksi saunaan on pakko päästä 40 asteen helteellä. Vaan kun paikalliset on saatu lauteille, he ovat tykänneet touhusta. Kunhan isäntä ei visko liikaa löylyä.

Pihan
Pihapiiristä löytyy niin uima-allas kuin saunamökkikin

Tällä hetkellä Tiina ja Vesa vuokraavat toisessa, isommassa talossaan sijaitsevia huoneita turisteille, pääosin suomalaisille. Viime kesänä talojen pihapiiriin ilmestyi niin grillialue kuin uima-allaskin. Jos kiinnostuit itsekin miettimään vierailua Istriassa ja ehkä jopa Vienojen residenssissä, löydät yhteystiedot jutun lopusta.

Vienot ovat järjestäneet jo vuodesta 2009 alkaen ryhmämatkoja busseilla Kroatiaan ja myös ympäri Eurooppaa: Italiaan, Ranskaan, Saksaan, Puolaan, Tšekkiin ja tietysti myös Baltian maihin. Kroatia on ollut mukana alusta asti, kun Tiina tuli ensimmäistä kertaa Istrian Novigradiin bussiryhmän kanssa. Tämän jälkeen pariskunta onkin tuonut maahan parin viikon lomalle noin 10-12 ryhmää vuosittain.

Tiina ja Vesa kertovat panostaneensa perheensä viihtyvyyteen, sillä eläkepäivät lähestyvät ja suunnitelmissa on viettää ne Kroatiassa. He viihtyvät Istriassa mainiosti, onhan lähistöllä useampikin kiinnostava kohde, jotka taatusti kiinnostavat myös suomalaisturisteja. Vesa mainitsee erityisesti Bujen vanhankaupungin, rannikolla sijaitsevan Rovinjin kaupungin, 277 metrin korkean vuoren päällä sijaitsevan Motovunin linnoituskaupungin sekä lukuisat tippukiviluolat, museot, muistomerkit ja pienet pittoreskit kaupungit ympäri niemimaata. Sekä viinin ja oliiviöljyn, joka on jälleen rankattu maailman parhaiden joukkoon. Ja tietysti Istrian tryffelit. Vesan mukaan lista on loputon, niin paljon mielenkiintoista Istriasta löytyy. Eikä Kroatian uutisten toimitus tässä kohdin ala asiasta väitellä, vaan on täsmälleen samaa mieltä.

Piha
Vienot ovat panostaneet talonsa viihtyvyyteen, koska eläkepäivät lähestyvät

Vienojen bussimatkoista ja majoituksista löydät lisätietoa osoitteesta www.bpmatkat.fi. Lisätietoja voit kysellä suoraan Vesalta, puh. 0400-434190 tai sähköpostilla vesa.vieno@bussillaperille.net.

Vienojen grillialue Istrian Bujen talossa

Tilaa Kroatian Uutiset suoraan sähköpostiisi! Saat meiltä päivän uutiset näppärästi yhteen viestiin koottuna. Emme luovuta tietojasi kolmansille osapuolille emmekä lähetä roskapostia. Voit irtisanoa tilauksesi ihan milloin vaan. Ja tämä ei siis maksa yhtään mitään.