21 huhtikuun, 2021

Titon syntymäkoti Kumrovecissa

Tiesitkö, että Kroatian pohjoisosassa sijaitseva pieni Kumrovecin kylä on ‘Jugoslavian Kekkosen’ Josip Broz Titon syntymäpaikka?

Titoa pidetään Jugoslavian kansojen yhdistäjänä ja eräänlaisena hyväntahtoisena diktaattorina. Hän myös perusti yhdessä Intian, Egyptin, Indonesian ja Ghanan valtionpäämiesten kanssa Sitoutumattomien maiden liikkeen, johon kuuluu tänä päivänä 2/3 YK:n jäsenvaltiosta ja 55 % maailman väestöstä. Toisaalta Titoa syytetään myös vakavista ihmisoikeusrikkomuksista.

Oli miten oli, Tito nautti suurta suosiota sekä Jugoslaviassa että maailmanlaajuisesti. Tästä kertoo se, kuinka hänen hautajaisensa vuonna 1980 olivat siihenastisen maailmanhistorian suurimmat. Niihin osallistui neljä kuningasta, 31 presidenttiä, kuusi prinssiä, 22 pääministeriä ja 47 ulkoministeriä. Kokonaisuudessaan 128 Yhdistyneiden kansakuntien 154 jäsenvaltiosta oli edustettuna hautajaisissa. Vasta Paavi Johannes Paavali II:n hautajaiset vuonna 2005 ja Nelson Mandelan hautajaiset vuonna 2013 ylittivät edustuksellaan Titon hautajaiset.

Tito oli Jugoslavian johdossa 35 vuotta. Kymmenen vuotta hänen kuolemansa jälkeen Jugoslavia hajosi verisissä sisällissodissa. Titon syntymäkoti Kumrovecissa, samoin kuin koko kylä, on entisöity museoksi.

Tilaa Kroatian Uutiset suoraan sähköpostiisi! Saat meiltä päivän uutiset näppärästi yhteen viestiin koottuna. Emme luovuta tietojasi kolmansille osapuolille emmekä lähetä roskapostia. Voit irtisanoa tilauksesi ihan milloin vaan. Ja tämä ei siis maksa yhtään mitään.