Trogir

Aivan Splitin lentokentän vieressä, kapeassa salmessa mantereen ja Čiovon saaren välissä, möllöttää pienen pieni saari, jolle on rakennettu vanhakaupunki. Kysymyksessä on Trogirin kaupunki, jonka kreikkalaiset perustivat jo 200-luvulla eaa. Tämän jälkeen kaupunki on kuulunut mm. Roomaan, Venetsiaan, Bysanttiin, Habsburgien Itävaltaan, Napoleonin Ranskaan ja Italiaan. Jokainen Trogiria hallinnut valta on rakentanut omia palatsejaan, kirkkojaan ja linnoituksiaan kaupunkiin, ja niinpä saari on täynnä toinen toistaan hienompia rakennuksia. Koko Trogirin vanhakaupunki onkin päässyt UNESCOn maailmanperintölistalle.

Trogir
Trogirin vanhan kaupungin keskusaukion kellotorni

Trogiriin on helppo matkustaa. Kaupunki sijaitsee kuuluisan Adrianmeren valtatien varrella vain reilun puolen tunnin ajomatkan päässä Splitin keskustasta, ja sinne pääsee myös julkisilla kulkuvälineillä vaivattomasti – Splitin paikallisliikenteen bussi numero 37 kulkee Splitin ja Trogirin väliä pari-kolme kertaa tunnissa. Linjan päätepysäkki on Trogirin päässä kaupungin linja-autoasemalla aivan vanhankaupungin vieressä. Myös lähes kaikki Splitistä pohjoiseen rannikkoa pitkin suuntaavat kaukoliikenteen bussit pysähtyvät Trogirissa.

Trogir
Trogirin rantakatu

Ja kun on Trogiriin saakka tultu, toki kannattaa samalla katsastaa myös Čiovon saari, jolla osa kaupunkia sijaitsee. Saari koostuu kahdesta osasta, läntisestä ja itäisestä haarasta. Lännessä löytyy mukavia kylki kyljessä olevia pikkukyliä, joissa kaikissa on pieniä ravintoloita ja kauniita lahdelmia. Itään suunnatessa eteen avautuu puolestaan uimarantoja, jotka jatkuvat koko seitsemän kilometrin matkan aina Slatinen kylään asti lähes katkeamattomana nauhana. Jos auringonotto ja meressä pulikointi verrattain vilkkaasti liikennöidyn tien vieressä ei innosta, matkaa voi jatkaa vielä Slatinestakin eteenpäin, sillä rannat jatkuvat vielä neljä-viisi kilometriä aina saaren päähän asti. Kannattaa huomioida, että tie muuttuu vähitellen soratiestä kinttupoluksi. Paikallisbussi kulkee muuten Trogirista aina Slatineen asti.

Ja kun todella haluaa viettää aikaa, ottaa aurinkoa ja uida suurempien turistivirtojen tavoittamattomissa, itäisen haarakkeen etelärannalla, Čiovon toisella puolella Slatinen kohdalla, kallionreunalla nököttää pieni Gospe od Prizidnicen kirkko. Itse kirkkoon ei pääse, mutta paikalle kannattaa suunnata kallionreunaa kulkevien portaiden lukumäärästä huolimatta jo pelkästään hienojen näköalojen vuoksi. Kun sitten haluaa uimaan, se onnistuu töpöttämällä portaat alas rantaan. Jos kirkon lähistöllä pyörivät turistit ahdistavat, rantaa pitkin kulkee pikku polkuja syvemmälle saareen – sen varrelta löytyy taatusti itselle mieluinen, riittävän syrjäinen ranta. Viltin voi levittää laakeille rantakiville ja nautiskella Adrianmeren liplatuksesta kaikessa rauhassa.

Trogir
Trogir mereltä

Tilaa Kroatian Uutiset suoraan sähköpostiisi! Saat meiltä päivän uutiset näppärästi yhteen viestiin koottuna. Emme luovuta tietojasi kolmansille osapuolille emmekä lähetä roskapostia. Voit irtisanoa tilauksesi ihan milloin vaan. Ja tämä ei siis maksa yhtään mitään.