12 maaliskuun, 2021

Umag

Jos jostain syystä tulee pakottava tarve lähteä kohti länttä, Kroatiassa se onnistuu aina Istrian niemimaan pohjoisosassa sijaitsevan Umagin kaupunkiin asti, sillä sen alueelta löytyy Kroatian läntisin kolkka, Bašanijan kylä. Alueen toisella kotimaisella kielellä, eli italiaksi, kylää kutsutaan Bassaniaksi. Täältä on vain parikymmentä kilometriä Italiaan, jonne pääsee joko meritse Triestenlahden yli tai Slovenian läpi maata pitkin. Ja kun vielä sata vuotta sitten 100% asukkaista puhui italiaa, ei ole mikään ihme, että Umagissa kaikissa opasteissakin käytetään toisena kielenä italiaa. Vielä nykyäänkin lähes viidesosa alueen asukkaista on etnisesti italialaisia.

Umagiin kannattaa tutustua jo sen historian vuoksi. Kaupunki oli olemassa jo Rooman valtakunnan aikana, vaikka ensimmäiset maininnat siitä löytyvät kirjoista ja kansista ‘vasta’ 600-luvulta. Umagin kaupunginmuuri on peräisin 900-luvulta ja kirkko 1500-luvulta.

Historian havina ulottuu myös edellä mainittuun Kroatian länsikärkeen. Kroatian läntisin piste on Bašanijan kylän Savudrijan niemi (Punta Salvore, ital.), jossa on Adrianmeren vanhin vielä käytössä oleva, vuonna 1818 rakennettu, majakka. Majakan ja länsikärjen välissä on Kroatialle tyypillinen pikkukiviranta. Auringonlaskun aikaan paikka on kaunis kuin postikortti.

Umag
Umag, Adrianmeren vanhin, edelleen käytössä oleva majakka

Jos Umag alkaa kyllästyttää, kannattaa käväistä Istrian länsirannikon kahdessa muussa vanhassa kaupungissa Porečissa ja Rovinjissa. Toinen vaihtoehto on suunnata rannikkoa pitkin pohjoiseen, josta löytyy ensin kolme kuvankaunista slovenialaista vanhaakaupunkia Piran, Izola ja Koper ja näiden jälkeen Italian puolelta kahdensadan tuhannen asukkaan Triesten kaupunki, jonka vanhakaupunki on myös todella kaunis. Koperia lähestyttäessä ei kannata muuten menettää toivoaan, kuten toimitus teki, sillä vaikka kaupunki ei välttämättä hurmaa ensikosketuksellaan johtuen sen satamakaupunkimaisesta luonteesta, Koperista löytyy myös sangen kaunis ja pittoreski vanhakaupunki.

Vaikka meidän oli alunperin tarkoitus pysytellä Kroatiassa ja sen piilotetuissa kohteissa, tänään lipsuttiin jo hieman naapurimaihinkin. Mutta kun sattuvat olemaan niin lähellä tämänpäiväistä kohdettamme… Vaan eipä hätää, huomenna olemme jälleen tukevasti takaisin Kroatian maaperällä.

Umag
Umag; arkielämää vanhassa kaupungissa
Umag
Umag; kirkko keskellä kylää

Tilaa Kroatian Uutiset suoraan sähköpostiisi! Saat meiltä päivän uutiset näppärästi yhteen viestiin koottuna. Emme luovuta tietojasi kolmansille osapuolille emmekä lähetä roskapostia. Voit irtisanoa tilauksesi ihan milloin vaan. Ja tämä ei siis maksa yhtään mitään.