Jos kaipaa aikamatkalle 1700-luvulle, kannattaa suunnata kohti Pohjois-Kroatiassa sijaitsevaa Varaždinia. Kaupunki on yksi maailman parhaiten säilyneitä barokkiaikaisia kaupunkikeskuksia. Varaždin on ollut Itävallan ja Unkarin vahvassa vaikutuspiirissä 1100-luvulta asti, ja se onkin saanut Keski- ja Itä-Euroopassa lempinimen pikku-Wien. Nykyisen kaupunkimuotonsa Varaždin sai vuoden 1776 tuhoisan tulipalon, joka tuhosi suurimman osan kaupungista, jälleenrakennuksessa.
Varaždin on paikka, jonne ei matkaaja eksy vahingossa. Se ei ole rannikolla, eikä edes rannikon ja pääkaupungin välissä, joten jos kaupunkiin haluaa, sinne täytyy varta vasten suunnata. Mutta tämä kannattaa, sillä Varaždin on erittäin suositeltava matkakohde. Kaupunki on täynnä aatelissukujen linnoja ja kauniita katuja, ja kaiken kruunaa 1300-luvulla ottomaanien hyökkäyksiltä suojaamaan rakennettu linnoitus nimeltään Stari Grad, joka hämmentävästi tarkoittaa vanhaakaupunkia. Linnoituksen silhuetti on esiintynyt aikoinaan nyt jo käytöstä poistuneessa viiden kunan setelissä. Varaždin on toiminut hetken aikaa myös Kroatian pääkaupunkina.

Kun aikamatka Varaždiniin on suoritettu, lähistöltä löytyy muutakin mielenkiintoista. Kymmenen kilometriä Varaždinista etelään on pikkukaupunki nimeltään Varaždinske Toplice, eli suomeksi Varaždinin kylpylä. Nimensä mukaisesti siellä on kuumia lähteitä, joissa on kylvetty jo 200-luvulta eaa. lähtien. Aluksi lähteissä polskivat illyrialaiset, mutta Varaždinske Toplicen suurin kukoistuskausi osuu 100 – 400 -luvuille, jolloin Rooman valtakunnan väestö löysi alueen. Tästä ajanjaksosta on muistona harvinainen kiviallas, jonka toinen nykypäiviin asti säilynyt kappale sijaitsee Englannissa. Hämmentävää on, että Varaždinske Topliceen perustettiin koko Balkanin alueen ensimmäinen koulu, joka avattiin vuonna 1480.
Toinen kiinnostava kohde Varaždinin ympäristössä on kymmenen kilometriä koillisen suunnassa sijaitseva Čakovecin kaupunki. Sen historia alkaa 1200-luvulta Unkarin vallan alta, kun kaupunkiin pystytettiin ensimmäinen puinen linnoitustorni. Myöhemmin samalle paikalle rakennettiin kivestä ja tiilestä linnoitus, joka on nykyään Čakovecin kaupungin keskeisin maamerkki. Čakovec on valittu muuten koko Kroatian onnellisimmaksi kaupungiksi, ja se on perunoistaan tunnetun Međimurjen maakunnan pääkaupunki. Täällä sijaitsee myös koko maan pohjoisin kolkka. Sivumennen sanoen toimitus suosittelee vahvasti Međimurjen perunoita, sillä pitihän niitä maistaa. Tavaksi näillä toimituksen matkoilla on tullut ostaa/maistaa/hankkia aina jotain paikallista herkkua.

