On vuosi 1903. Maanviljelijä Stipe Pundan kyyhkynen on haavoittunut ja lentänyt hänen maillaan olevaan luolaan. Itse luola ei ole kummoinen, se on pelkkä 65 metriä pitkä reikä karstikalliossa. Se on kuitenkin ollut paikallisten tiedossa jo antiikin ajoista asti. Stipe etsii lintua ja seuraa luolan perältä löytyvää kapeaa käytävää. Stipen yllätykseksi käytävän päässä avautuu kokonainen luolasto, joka on täynnä eri väreissä hohtavia kristallimuodostelmia ja tippukiviä.
Maanviljelijä Pundan löytämä luola herättää kiinnostusta ja siinä riittää tutkimista. Niinpä siitä julkaistaan ensimmäinen tieteellinen artikkeli jo vuonna 1905. Tutkimusten aikana selviää, että Stipen löytämä luolasto on kokonaista 365 metriä pitkä ja 65 metriä syvä. Sieltä löydetään kivikautisia esineitä ja syvemmältä jopa noin 15 000 – 25 000 vuotta sitten sukupuuttoon kuolleen luolakarhun jäänteitä. Kaiken lisäksi italialaiset tutkijat löytävät luolasta jopa ennestään tuntemattoman hämähäkkilajin.
Yleisölle Vranjačan luola avataan vuonna 1929, kun tutkijat rohkaisevat paikallisia yhdessä kaivosinsinöörin ja Splitin vuorikiipeilyseuran kanssa rakentamaan sinne portaat, köysikaiteet ja sähkövalaistuksen sekä tekemään tien, joka johtaa luolalle. Vihdoin vuonna 1963 Vranjača saa virallisen geomorfologisen luonnonmuistomerkin tittelin Kroatian valtiolta.

Tänä päivänä luolaa hoitavat Stipe Pundan pojanpoika Marko Punda ja hänen veljensä, jotka kertovat mielellään tarinoita Vranjačasta kävijöille. Aikuisten lippu maksaa 50 kunaa ja lasten 25 kunaa (vuonna 2020) ja se pitää maksaa käteisellä. Kortit eivät kelpaa. Luolalle ei kroatialaiseen tapaan ole juurikaan opasteita, mutta kun suuntaa Splitistä noin 30 kilometrin päässä sijaitsevaan Kotlenicen kylään, on jo käytännössä perillä. Asfalttitie johtaa noin 300 metrin päähän luolan sisäänkäynnistä.
Luolassa on ympäri vuoden noin 15 astetta lämmintä, joten huppari tai takki kannattaa ottaa mukaan myös kesäkuumalla. Kulkuväylät ovat tasaiset, ja niinpä kengät, joilla jaksaa kävellä tunnin ja kivuta portaita, riittävät hyvin. Kosteaa luolassa luonnollisesti on.
Toimitus antaa luolalle täydet viisi tähteä ja erittäin vahvan käyntisuosituksen. Vranjačan luola on yksi Dalmatian alueen täysin tuntemattomista ja parhaiten piilotetuista helmistä.

