Vukovar, rautatieasema

Vukovar on Kroatian Serbian vastaisella itärajalla sijaitseva kaupunki, joka symboloi kroaateille sankarillista vastarintaa serbivalloittajaa vastaan. Kaupungin piirityksen muistopäivää vietetään ympäri maata marraskuun 18. päivä mm. valaisemalla kynttilöin luultavasti joka kaupungista löytyvä Vukovar-katu. Niinpä jos lähdetään tutkimaan Kroatiaa turistikohteiden ulkopuolella, Vukovar on itsestäänselvä tutustumiskohde aivan listan kärkipäässä.

Kaupunkia puolusti vajaa kaksi tuhatta kroaattisotilasta monikymmentuhantista serbiarmeijaa vastaan kolme kuukautta kestäneessä piirityksessä. Tästä muistuttaa muistomerkiksi juuri remontoitu piirityksessä pahoin vaurioitunut Vukovarin vesitorni. Torni on Vukovarin symboli, ja sitä tullaan katsomaan ympäri maata. Se esiintyy aina ja joka paikassa, kun puhutaan Vukovarin taistelusta ja kaupungin piirityksestä. Kaupungissa on muuten ainakin kaksi vesitornia ja jos ei ole tarkkana, saattaa joutua väärän tornin juurelle. Toimituksen kartanlukuosasto ei myönnä mitään, mutta “eihän sen tämännäköinen pitänyt olla”.

Vukovarin kuuluisa vesitorni

Vaikka 30 vuotta sitten sodittu sota on edelleen erittäin läsnä kaupunkikuvassa tornin lisäksi myös ympäri keskustaa löytyvissä ammusten reikiä täynnä olevissa talojen julkisivuissa, on Vukovar myös muuta. Osa rakennuksista on kunnostettu takaisin entiseen loistoonsa, jonka lisäksi kaupunki hakee iloisempaa ilmettä järjestämällä vuosittain katutaidetapahtumia. Taiteesta voi nauttia joka puolella keskustaa ympäri vuoden. Kaiken tämän keskellä kaupunkilaiset viettävät aivan tavallista elämää, joskin edelleen hyvin jakautuneena etnisiin ryhmiin.

Kaiken kaikkiaan, Vukovar on paikka, johon yksinkertaisesti on pakko tutustua jos Kroatian lähihistoria yhtään kiinnostaa, tai haluaa tietää, mikä Kroatiassa oikeasti on tärkeää.

Vukovarin kaupunginmuseo
Eltz-linna, jossa sijaitsee Vukovarin kaupunginmuseo
VukoArt-kaupunkitaidetapahtuman satoa

Tilaa Kroatian Uutiset suoraan sähköpostiisi! Saat meiltä päivän uutiset näppärästi yhteen viestiin koottuna. Emme luovuta tietojasi kolmansille osapuolille emmekä lähetä roskapostia. Voit irtisanoa tilauksesi ihan milloin vaan. Ja tämä ei siis maksa yhtään mitään.