Zadar

Zadarin kaupungin ilmapiiri on jännittävä yhdistelmä vanhaa ja uutta. Aluetta asutettiin jo kivikaudella, ja se on ollut kaupunki 800-luvulta eaa. alkaen, kun illyrialaiset perustivat asuinkeskuksen pienelle kivisaarelle, jolla nykyinen vanhakaupunki seisoo. Tämä tekee Zadarista Kroatian vanhimman yhtäjaksoisesti asutetun kaupungin. Kaupungissa on myös maan vanhin yliopisto, se avattiin jo vuonna 1396.

Nyky-Zadar on säilyttänyt historiansa, mutta on myös, yliopiston kunnioitettavasta iästä huolimatta, moderni ja nuorekas yliopistokaupunki. Jos on tottunut vaikkapa Splitin kapeisiin kiemurakujiin, Zadarin leveät kadut kunnollisine pyörä- ja kävelyteineen ovat yllätys. Ja jos mieltää kroatialaiset vanhatkaupungit yleisesti ottaen puhtaiksi turistihoukuttimiksi, edessä on toinen yllätys: Zadarin vanhakaupunki on oikeasti elävä paikallisten kaupunkikeskus mukavalla turistien mukanaan tuomalla lisällä varustettuna.

Zadar
Zadarin vanhakaupunki on sekoitus uutta ja vanhaa

Zadarista, ja jopa sen vanhastakaupungista, löytyy kuitenkin myös vähemmän kauniita paikkoja. Hieman ränsistynyt 70-luvun arkkitehtuuri elää sulassa sovussa keskiaikaisten rakennusten vieressä, joten jos Zadarista etsii kuvankaunista, hienosti entisöityä antiikin- tai keskiaikaista kokonaisuutta, sen vanhakaupunki ei välttämättä miellytä silmää. Sen sijaan jos on kiinnostunut elävästä kaupungista, jossa mennyt ja nykyaika viihtyvät rinta rinnan kaupunkilaisten aivan normaalissa arkielämässä, Zadar vastaa tähän mainiosti.

Zadar on myös ihan oikea kaupunki. Itse asiassa se on Kroatian viidenneksi suurin kaupunki, jossa asuu reilut 71 000 ihmistä. Ja jos mukaan lasketaan koko Zadarin alue, saadaan seudun asukasluvuksi jopa 125 000. Kaupungin yleisilme on nuorekas – kun liikkuu kaupungin kaduilla, yliopiston ja kaupungin muiden oppilaitosten vaikutusta ei voi olla huomaamatta.

Zadar
Zadarista löytyy historiaa pitkältä ajalta. Kuvassa Rooman valtakunnan foorumi, joka on suurin Adrianmeren itäpuolella

Jos kaipaat rantalomaa, paras aika matkustaa Zadariin on heinäkuu. Tuolloin on hellettä, merivesi lämmintä eikä sadetta nimeksikään. Elokuussa sataa hiukan enemmän. Syyskuu puolestaan saattaa olla jo hyvinkin sateinen, eli jos haluat hiukan vähemmän täyteen Zadariin, kannattaa rantaloma ajoittaa mieluummin kesäkuuhun. Tällöin hellesää on puolivarmaa, sadetta sama määrä kuin elokuussa, ja merivesikin jo 22-asteista.

Aktiivilomaa kaipaavalle toukokuu on paras valinta. Lämpötila pyörii 20 asteen ympärillä eikä sade ole kovin todennäköistä. Lokakuu olisi lämpötilojen puolesta sopiva, mutta sateen todennäköisyys on suurempi.

Jos haluat täysin välttää turistilaumat ja kuitenkin nauttia auringosta ja mukavasta lämmöstä, matkusta Zadariin huhti-toukokuussa. Mereen ei välttämättä tee silloin vielä mieli pulahtaa, mutta sää on varsinkin huhtikuun loppupuolelta alkaen mukavan alkukesäistä, lämpötilat pyörivät miellyttävästi 15 ja 20 asteen tienoilla. Myös hinnat ovat huomattavasti alemmat tähän aikaan. On hyvä ottaa kuitenkin huomioon, että kaikki palvelut eivät välttämättä pelaa vielä, ainakaan täydellä teholla. Tämä johtuu juuri turistien puuttumisesta, kausi ei ole vielä tuolloin alkanut.

Zadar
Zadarin vanhaakaupunkia illalla

Talvella Zadariin ei kannata matkustaa. Talvipäivinä paistaa aurinko keskimäärin neljä tuntia päivässä, jos paistaa, koska kolmasosa päivistä on sateisia. Yöpakkasetkaan eivät ole mitenkään tavattomia. Kaiken lisäksi Zadariin on talviaikaan vaikea päästä, sillä sinne ei talvikuukausina lennä yksikään kansainvälinen lentoyhtiö. 

Lopuksi toimitukset omat ruusut ja risut.

Kiitämme:

  • Elävää vanhaakaupunkia
  • Mukavaa tunnelmaa
  • Keskeistä sijaintia ja kulkuyhteyksiä joka suuntaan. 
  • Meriurkuja eli urkupillejä, joita aallot soittavat
  • Zadarin kuuluisia auringonlaskuja,  joita niin turistit kuin paikallisetkin kokoontuvat yhä uudelleen ihailemaan vanhankaupungin luoteisnurkkaan.

Moitimme:

  • Kauneuden sekaan kasvanutta 70-lukua
  • Sääolosuhteita talvella

Kannattaako käydä:

Todella kannattaa. Zadar on kaunis ja viihtyisä kaupunki. Se on sitä sekä valoisalla että päivän painuessa mailleen. “Zadarissa on maailman kaunein auringonlasku, se on kauniimpi kuin Floridan Key Westissä, jossa sitä ylistetään joka ilta”, totesi myös elokuvaohjaaja Alfred Hitchcock vieraillessaan siellä vuonna 1964. Sitäpaitsi, mitä useammin kaupungissa vierailee, sitä enemmän Zadarin rosoinen kauneus miellyttää.

Lisäinfoa Zadarista kaupungin omilta sivuilta.

Zadarin uudempaa osaa
Zadarin uudempaa osaa

Tilaa Kroatian Uutiset suoraan sähköpostiisi! Saat meiltä päivän uutiset näppärästi yhteen viestiin koottuna. Emme luovuta tietojasi kolmansille osapuolille emmekä lähetä roskapostia. Voit irtisanoa tilauksesi ihan milloin vaan. Ja tämä ei siis maksa yhtään mitään.